Jakie są postępy przy budowie Gawrona?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Peperon

Re: Jakie są postępy przy budowie Gawrona?

Post autor: Peperon »

Sądzę, że to może być ciekawe i rzucić trochę światła na inwestycje armijne (flotowe też). :(

http://www.tvn24.pl/12690,1729790,0,1,s ... omosc.html

Naprawdę to jest przygnębiające. :placze:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Marek T

Post autor: Marek T »

Peperon pisze:Sądzę, że to może być ciekawe i rzucić trochę światła na inwestycje armijne (flotowe też). :(
http://www.tvn24.pl/12690,1729790,0,1,s ... omosc.html
Naprawdę to jest przygnębiające. :placze:
Zastnawiam się, czy nie jest to kwestia udowodnenia z góry założonej tezy. Na przykład:
... Naruszenie prawa polegało na udzieleniu zamówienia publicznego Stoczni Marynarki Wojennej, która nie była zdolna do wykonania zamówienia ze względów finansowych. W rezultacie Marynarka finansowała koszty kredytu komercyjnego, zaciągniętego przez Stocznię Marynarki Wojennej - powiedział Mikołaj Przybył.
Chodziło o "doposażenie" ORKANÓW; rozumiem, że o wyposażenie ich w rakiety. W związku z tym pytanie:
1. czy jakakolwiek inna stocznia w Polsce mogła się podjąć takiego zadania i ile więcej by ono kosztowało?
2. jaki rejwach by się rozległ, gdyby tego zlecenia nie dostała SMW, a nie daj Boże, gdyby mieli się tym zająć np. Niemcy?
3. dlaczego SMW musiała zaciagać kredyt komercyjny? Co spowodowało, że nie mieli płynności finansowej? Wiem - błedy w zarządzaniu itp., ale czy za to odpowiada Szef Logistyki Marynarki Wojennej RP kontradmirał Zbigniew P.? Dlaczego MW nie może kredytować prac, które są prowadzone dla niej i na jej zlecenie?
Awatar użytkownika
Peperon

Marek T pisze:Zastnawiam się, czy nie jest to kwestia udowodnenia z góry założonej tezy. Na przykład:
... Naruszenie prawa polegało na udzieleniu zamówienia publicznego Stoczni Marynarki Wojennej, która nie była zdolna do wykonania zamówienia ze względów finansowych. W rezultacie Marynarka finansowała koszty kredytu komercyjnego, zaciągniętego przez Stocznię Marynarki Wojennej - powiedział Mikołaj Przybył.
Chodziło o "doposażenie" ORKANÓW; rozumiem, że o wyposażenie ich w rakiety. W związku z tym pytanie:
...3. dlaczego SMW musiała zaciagać kredyt komercyjny? Co spowodowało, że nie mieli płynności finansowej? Wiem - błedy w zarządzaniu itp., ale czy za to odpowiada Szef Logistyki Marynarki Wojennej RP kontradmirał Zbigniew P.? Dlaczego MW nie może kredytować prac, które są prowadzone dla niej i na jej zlecenie?
Ale spróbujmy spojrzeć z innej strony. Czy stocznia brała kredyt faktycznie na doposażenie "Orkanów" ? Z tekstu (dla mnie) wynika, że prokuratorom nie pasowała podwójna robota przy "Orkanach". A poza tym flota powinna mieć środki zabezpieczone przez MON - co najmniej, a nie zaciągać kredyty komercyjne.
Stocznia Marynarki Wojennej, która podjęła się prac, nie posiadała przykładowo możliwości prawidłowego zabezpieczenia, związanego z ochroną informacji niejawnych niezbędnych do wykonania zadania. Straty wynikające z konieczności wykonania dodatkowych prac przez inne, spełniające ten warunek podmioty, oszacowano wstępnie na 30 mln zł - wyjaśnił prokurator.
Jeśli takie stwierdzenia padają w kontekście budowy "Gawrona", to jak były modernizowane "Orkany" i trałowce/niszczyciele min ? Czy przy tych pracach wszystko było jawne ?
Najbardziej zdumiewająca jest ilość skazanych. Jeśli w ciągu czterech lat zostało prawie 100 osób, to wychodzi na to, że jakoś specjalnie się z tym nie kryli. I to jest naprawdę przygnębiające :-(
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

Przepraszam....
Naruszenie prawa polegało na udzieleniu zamówienia publicznego Stoczni Marynarki Wojennej, która nie była zdolna do wykonania zamówienia ze względów finansowych. W rezultacie Marynarka finansowała koszty kredytu komercyjnego, zaciągniętego przez Stocznię Marynarki Wojennej - powiedział Mikołaj Przybył.
przecież to jest zwykły bełkot.

Takie bzdury może opowiadać ktoś kto nie ma bladego pojęcia o tym jak finansuje się kosztowne projekty rozciągnięte realizacyjnie w czasie. Zamawiający ZAWSZE finansuje koszt kredytu. Wykonawca ZAWSZE bierze kredyt na realizację. Albo facet nie wie o czym mówi, albo pies jest gdzieś indziej pogrzebany, a on nie chce o tym mówić zasłaniając się pseudobiznesową gadką... pismak wszystko kupi, byle była "afera".
Marek T

Post autor: Marek T »

fdt pisze:... Takie bzdury może opowiadać ktoś kto nie ma bladego pojęcia o tym jak finansuje się kosztowne projekty rozciągnięte realizacyjnie w czasie ...
A kto powiedział, że mają mieć jakiekolwiek pojęcie? Wystarczy mieć idee fixe ...
Tylko ludzi szkoda.
domek

Post autor: domek »

fdt pisze:
Takie bzdury może opowiadać ktoś kto nie ma bladego pojęcia o tym jak finansuje się kosztowne projekty rozciągnięte realizacyjnie w czasie.

:D
Zamawiający ZAWSZE finansuje koszt kredytu. Wykonawca ZAWSZE bierze kredyt na realizację.
Biedny wykonawca tak :)

Albo facet nie wie o czym mówi, albo pies jest gdzieś indziej pogrzebany, a on nie chce o tym mówić zasłaniając się pseudobiznesową gadką... pismak wszystko kupi, byle była "afera".
Wiele kanapowych latlerkow :-D

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Biedny czy nie biedny - istotniejszy tu jest fakt, że SMW musiała się przygotować do tej budowy, łącznie w budową hali.

I niezależnie jak oceniać SMW (a mam oceny na codzień, ze strony osoby realizującej tam zlecenia) to fakt jest faktem, że całe finansowanie ze strony SMW bazowało na założeniu budowy kilku jednostek i tak rozkładano kalkulacje kosztów. A tu nagle mamy budowę nawet nie jednej jednostki, a (z racji rozciągnięcia w czasie) 0,4 jednostki.

Coś takiego wykończy każdą firmę nie mającą zbyt wielu równoważnych wartościowo zleceń.
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Mitoko pisze:... łącznie w budową hali.
Coś mi umknęło?
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Mitoko pisze:to fakt jest faktem, że całe finansowanie ze strony SMW bazowało na założeniu budowy kilku jednostek i tak rozkładano kalkulacje kosztów.
Nie wiem na jakiej podstawie to piszesz ale kontrakt i kalkulacja była na budowę jednej jednostki + druga w opcji (w innej cenie). 7 jednostek to były plany DMW.
Awatar użytkownika
Mitoko

Marmik pisze:
Mitoko pisze:... łącznie w budową hali.
Coś mi umknęło?
Sorki - przekłamanie z mojej strony przez robienie skrótów z 2-miesięcznikiem na ręku. Miałem na myśli dostosowanie otoczenia.
Jarek C. pisze:
Mitoko pisze:to fakt jest faktem, że całe finansowanie ze strony SMW bazowało na założeniu budowy kilku jednostek i tak rozkładano kalkulacje kosztów.
Nie wiem na jakiej podstawie to piszesz ale kontrakt i kalkulacja była na budowę jednej jednostki + druga w opcji (w innej cenie). 7 jednostek to były plany DMW.
Teraz to już ja głupieję - o ile mnie pamięć nie myli to przygotowanie do budowy Gawronów wymagało konkretnych nakładów.
Także o ile pamiętam to koszt budowy prototypu nie odbiegał znacząco od kosztu budowy kolejnych jednostek - tak więc zakładam iż planowano rozłożenie kosztów na większą ilość (chociażby dwie).
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Mitoko pisze:
Jarek C. pisze:
Teraz to już ja głupieję - o ile mnie pamięć nie myli to przygotowanie do budowy Gawronów wymagało konkretnych nakładów.
Także o ile pamiętam to koszt budowy prototypu nie odbiegał znacząco od kosztu budowy kolejnych jednostek - tak więc zakładam iż planowano rozłożenie kosztów na większą ilość (chociażby dwie).
Wybacz ale ja na prawdę nie wiem na jakiej podstawie to piszesz. Jesli umowa miedzy stroną A, a stroną B mówi o zakupie 1 szt. z opcją na drugą to nie można kalkulacji rozkładać na 7 jednostek. Tym bardziej, iż taka szczegółowa kalkulacja stanowi załącznik do umowy. Zleceniobiorca robiąc ją musial liczyć się z budową tylko jednej jednostki. Dlatego kalkulacja na 621/1 i 621/2 jest różna.
Awatar użytkownika
Mitoko

Jaka była różnica pomiędzy 621/1 i 622/2 ?
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Na swoim profilu na facebooku MW RP zamieściła takie oto zdjęcie:
Obrazek
z podpisem:
tak dzisiaj wygląda budowana korweta wielozadaniowa
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Bardzo ładne zdjęcie. Coś mi się wydaje, że jeszcze nie dawno kadłub stał w hali... . Wie ktoś po co go wytoczyli? Hala potrzebna na dochodowe prace, czy też może jednak ciągle budują ten okręt?
Edit:
Na przedniej ścianie nadbudówki dostrzegłem przypięte rysunki, więc może jednak prace trwają? :roll:
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Awatar użytkownika
Peperon

Ale podobne zdjęcie widziałem już przy okazji "wodowania technicznego". Nie pamietam tylko czy było to w MSiO, czy w NTW.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Podczas wodowania kadłub Gawrona był "łysy" jak kolano :)
Obrazek
http://www.altair.com.pl/start-3427

Na stronie SMW są trzy inne aktualne zdjęcia (poznałem po tych samych rysunkach przypętych na nadbudówce :D )
http://www.navship.pl/pl/galeria-zdjec- ... prace.html

Z drugiej strony... http://www.navship.pl/pl/galeria-zdjec- ... nezja.html
To są zdjęcia z wizyty delegacji indonezyjskiej z 16 grudnia, kadłub w hali i ma już zamontowane płetwy stabilizatora przechyłów (fot. 37, 38, 40), a na powyższych zdjęciach ich nie ma :roll:
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
ODPOWIEDZ