Po pierwsze, chciałbym się przywitać, jako ze to mój pierwszy post
Po drugie - właściwe pytanie. W książkach opisywana jest flota organizowana od bodaj 1600 roku przez Jana Wejhera - kilka-kilkanaście okrętów, ponoć nawet jakieś galeony, zwłaszcza pozostałe po wyprawach Jana III do Szwecji. Udało im się wygrać bitwę ze Szwedami pod Helem. Mimo to, bardzo mało udało mi się znaleźć o tej flocie.
Czy była to flota kaperska czy też regularna/królewska? Jaka była w niej rola samego Wejhera? Był organizatorem, patronem, komisarzem na kształt
wcześniejszych oraz późniejszych, a może i dowódcą walczących na samych okrętach? Część opracowań zdaje się coś podobnego sugerować, a to byłoby coś - polski szlachcic walczący na pokładzie żaglowca
Z pytań bardziej szczegółowych. Czy znane są nazwy okrętów/nazwiska kapitanów z tamtego okresu? Jedyne na co trafiłem to niejaki Jan Luneke i jego okręt ,,Urox", który podobno został skazany na śmierć za grabież neutralnych statków. To prawda? Czy wiemy coś więcej o tej postaci?
Mam nadzieję, że z powodu ilości głupich pytań nie zostanę okrzyknięty arcyupierdliwcem i z góry dziękuję za odpowiedź