dessire_62 pisze:Pytanie do Adamusa, są przewidziane jakieś "podrasowane " wydania monet z naszymi okrętami?
Czy MW ma wpływ na emisje, np jakie okręty znajdą się na monetach? Konsultacja "wizualna".
Nie rozumiem (bo nie znam się na tym) co oznacza termin "podrasowanie". Osobiście widziałem monety po prostu ładnie "opakowane", ale czy są one w sprzedaży w takiej formie to nie wiem.
MW, a dokładniej MMW miało wpływ na sylwetki okrętów, które znajdą się na monetach. Kmdr rez. Pater był (i jest) głównym konsultantem NBP w tym zakresie. My (patrz: biuro prasowe) oczywiście wrzuciliśmy swoje trzy gorsze

, jeśli chodzi o sylwetki okrętów współczesnych, które mają znaleść się na monetach w przyszłym roku. Zdaje sobie doskonalę sprawę, że wybór okrętów może mieć tyle samo zwolenników co przeciwników i należy oczekiwać w przyszłości także słów krytyki. Jednakże myślę, że dokonany wybór jest jakby przekrojem całości sił okrętowych MW. Oczywiście nie da się historii i współczesności pokazać tylko 8 okrętami, ale po prostu trzeba było wybrać.
P.S. Niestety nie ma szans na zwiększenie liczby monet
szafran pisze:Czy coś jest planowane na 30 lat służby ORP "Iskra"?
Coś jest na rzeczy, ale odpowiem w poniedziałek, gdyż nie chcę wprowadzić niepotrzebnie w błąd. Krótka wzmianka - na "Iskrze" będzie na morzu realizował "materiał" wszystkim znany Pan Bohdan Sienkiewicz.
Pozdrawiam.