JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
dessire_62

Re: JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Post autor: dessire_62 »

crolick pisze:
Ja tam monet nie zbieram, ale bankowo całą kolekcję nabędę! Niech się młody uczy liczb na porządnych monetach :D
Fundnij młodemu Yamato lub Titanica, niech się uczy.
http://www.powercoin.it/109-navi-velieri

Chyba że coś swojskiego, np srebrna 20 rublówka, piękna. Jedyne 59.95 €
http://colnect.com/pl/coins/coin/23771- ... 2oru%C5%9B

Pytanie do Adamusa, są przewidziane jakieś "podrasowane " wydania monet z naszymi okrętami?
Czy MW ma wpływ na emisje, np jakie okręty znajdą się na monetach? Konsultacja "wizualna".

Pozdrawiam.
Adamus

Post autor: Adamus »

dessire_62 pisze:Pytanie do Adamusa, są przewidziane jakieś "podrasowane " wydania monet z naszymi okrętami?
Czy MW ma wpływ na emisje, np jakie okręty znajdą się na monetach? Konsultacja "wizualna".
Nie rozumiem (bo nie znam się na tym) co oznacza termin "podrasowanie". Osobiście widziałem monety po prostu ładnie "opakowane", ale czy są one w sprzedaży w takiej formie to nie wiem.
MW, a dokładniej MMW miało wpływ na sylwetki okrętów, które znajdą się na monetach. Kmdr rez. Pater był (i jest) głównym konsultantem NBP w tym zakresie. My (patrz: biuro prasowe) oczywiście wrzuciliśmy swoje trzy gorsze :-) , jeśli chodzi o sylwetki okrętów współczesnych, które mają znaleść się na monetach w przyszłym roku. Zdaje sobie doskonalę sprawę, że wybór okrętów może mieć tyle samo zwolenników co przeciwników i należy oczekiwać w przyszłości także słów krytyki. Jednakże myślę, że dokonany wybór jest jakby przekrojem całości sił okrętowych MW. Oczywiście nie da się historii i współczesności pokazać tylko 8 okrętami, ale po prostu trzeba było wybrać.
P.S. Niestety nie ma szans na zwiększenie liczby monet :(
szafran pisze:Czy coś jest planowane na 30 lat służby ORP "Iskra"?
Coś jest na rzeczy, ale odpowiem w poniedziałek, gdyż nie chcę wprowadzić niepotrzebnie w błąd. Krótka wzmianka - na "Iskrze" będzie na morzu realizował "materiał" wszystkim znany Pan Bohdan Sienkiewicz.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Adamus pisze:
dessire_62 pisze:Pytanie do Adamusa, są przewidziane jakieś "podrasowane " wydania monet z naszymi okrętami?
Nie rozumiem (bo nie znam się na tym) co oznacza termin "podrasowanie". Osobiście widziałem monety po prostu ładnie "opakowane", ale czy są one w sprzedaży w takiej formie to nie wiem.

Dziękuje za odpowiedz, "podrasowane" miałem na myśli srebrne, ewentualnie Błyskawica z Virtuti Militari wyróżniającym się od tła, jak np chryzantema na Yamato.

Obrazek

Duży plus za tą inicjatywę.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

dessire_62 pisze:Dziękuje za odpowiedz, "podrasowane" miałem na myśli srebrne, ewentualnie Błyskawica z Virtuti Militari wyróżniającym się od tła, jak np chryzantema na Yamato.
A że nasza mennica jest znana z ciekawych realizacji (monety łączące różne stopy, kamienie itd.), byłoby coś takiego w pełni wykonalne... 8)
szafran

Post autor: szafran »

Coś jest na rzeczy, ale odpowiem w poniedziałek, gdyż nie chcę wprowadzić niepotrzebnie w błąd. Krótka wzmianka - na "Iskrze" będzie na morzu realizował "materiał" wszystkim znany Pan Bohdan Sienkiewicz.
Moim skromnym zdaniem rocznice, urodziny itp są najlepszymi sposobami na promowanie MW i sygnalizowanie problemów.

Szkoda, że do ogólnopolskich mediów nie trafił przekaz o 80 leciu istnienia polskiej floty podwodnej.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Aczkolwiek nie może być też tak, że co chwilę obchodzimy jakieś rocznice itp. Może to spowodować spowszednienie tematyki i efekt odwrotny od zamierzonego.
szafran

Jak najbardziej. Wystarczy, że w tym roku hucznie obchodzone byłyby:
- 18 "Pioruna"
- 80 lat o.p.
- 30 lat "Iskry"
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

miczman pisze:Aczkolwiek nie może być też tak, że co chwilę obchodzimy jakieś rocznice itp. Może to spowodować spowszednienie tematyki i efekt odwrotny od zamierzonego.
Najbardziej optymalne byłyby dwie stałe "okazje", łączące kilka imprez w ciągu 2-3 dni (np. jedna w czasie "dużego weekendu" majowego, a druga z okazji Święta MW). Przy czym nacisk bym położył na to drugie, wówczas np. warto ściągnąć okręty innych państw bałtyckich (na zasadzie rewizyt). Oczywiście, nie można co roku robić parady morskiej (bo spowszednieje), ale kilka okrętów do zwiedzania (a resztę można wyprowadzić na redę, i zakotwiczyć w gali banderowej) to mus.

Poza tym obecność okrętów MW (może być pojedynczo, ale wymiennie) przy okazji różnych weekendowych, lokalnych imprez latem, w portach Wybrzeża (nie tylko Gdynia, ale również Szczecin, Kołobrzeg, Hel, Darłowo... itd.).
Awatar użytkownika
miczman

Dodałbym jeszcze jakąś listopadową imprezę. Raz, że dzień godny upamiętnienia i przypomnienia społeczeństwu a dwa nie powstanie "dziura" powodująca zapomnienie tematu.
domek

Post autor: domek »

A moim zdaniem wszystkie tego typu pomysly to zwykla lipa

Ja bym pospawal ze trzy barki plasko denne 100m x 10x 1m postawil dwa lacinskie zagielki silniki tak do 10 w i darmowe wycieczki dla dzieci po zatoce.

jako efekty specjalne robily by stare mozdzierze tak ze dwa :P ogulnie dalo by sie to podrasowac na wojskowe tym co z demobilu

Mogly by byc armaty ale wtedy dziatwa szkolna moze wpasc na pomysl negocjacji z ministerstwem edukacji pewnych zmian :P

Pierwszy dzien rewolucji `` Pancernik Przedszkolny`` ostrzeliwuje z Wisly ministerstwo ........ :x

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

domek pisze:A moim zdaniem wszystkie tego typu pomysly to zwykla lipa
Czyli twój powyższy pomysł to "nie-lipa"?
chyba przerzucę do kącika humoru w Psycholach, choć nie wiem czy śmiać się czy płakać.
No cóż. Długi spacer czasami pomaga :wink:.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
szafran

MW podaje, że przez pokłady okrętów podczas majówki przewinęło się ponad 10 tyś. osób.
Awatar użytkownika
miczman

Pozostaje nic innego jak tylko pogratulować.
domek

Post autor: domek »

Marmik pisze:
domek pisze:A moim zdaniem wszystkie tego typu pomysly to zwykla lipa
Czyli twój powyższy pomysł to "nie-lipa"?
chyba przerzucę do kącika humoru w Psycholach, choć nie wiem czy śmiać się czy płakać.
No cóż. Długi spacer czasami pomaga :wink:.

Wiesz Marmik bo takie imprezy to w sumie co ? Na dobra sprawe mozna wyznaczyc jednego ohapa i udostepnic do zwiedzania przez caly rok to jest kwestia checi wydania odpowiednich rozkazow. I mamy impreze calo roczna no dobra moze sie zmieniac z innym ohapem :wink: A to czy stoi tam czy tam to ludziom sie i tak pensje placi :P

pozdrawiam
Adamus

Post autor: Adamus »

Obiecałem ostatnio napisać o 30 rocznicy pierwszego podniesienia bandery na ORP "Iskra", więc niniejszym to czynię.
ORP "Iskra" spędzi swoje święto najlepiej jako potrafi, czyli ... na morzu. Z tego rejsu zrealizownay będzie film przez B.Sienkiewicza.
Oficjalne obchody rocznicy pierwszego podniesienia bandery planowane są dopiero w listopadzie, ale za to z przytupem, gdyż tak się złożyło, że 3 okręty dZH mają w tym roku trzydzistkę i obchodzić będą "urodziny" razem, o czym oczywiście poinformuję w niezbyt bliskiej przyszłości.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

W nowym Misiu jest ładnie opisane jak to od lat kupujemy (za wyjątkiem Orła) coraz starsze OP.

Może idąc tą drogą warto by było odkupić od Chin 2 wycofane, niemodernizowane DD typu 051 (Luda) ?
Akurat na Okręty Obrony Wybrzeża (z portu wychodzić nie muszą).

A tak poważniej - na chorobę nam trzymać tak długo 5 Lublinów, dla których nijak nie ma sensownego zajęcia (już bardziej użyteczne byłby dwie 775-ki).
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
ODPOWIEDZ