JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

szafran

Re: JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Post autor: szafran »

No i po kolejnej wizycie na Oksywiu. Tym razem gorsza pogoda ale za to praktycznie nie trzeba było czekać w kolejce żeby wejść na okręty podwodne.

Do niczego nie da się również przyczepić jeżeli chodzi o organizację. Oby tak dalej :brawo:
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Nie gadaj tyle, Fotokorespondent, tylko fotki dawaj :P ;)
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
szafran

Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Fajne te zdjęcia.
A w jakim stanie technicznym są te okręty.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
szafran

Ja zwykły humanista więc nie mogę opowiedzieć o ich faktycznym stanie technicznym. Ale tak na moje oko to z Orłem i resztą nie jest źle. Najgorzej wyglądają Tarantule. Tak jakby się wcale nie ruszały z portu.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Najgorzej wyglądają Tarantule. Tak jakby się wcale nie ruszały z portu.
No właśnie. Najlepsze okręty rakietowe na warunki polskiego wybrzeża w najgorszym stanie.
Tak sobie przy niedzieli myślę, a może tak kupić w Rosji kilka sztuk, albo zbudować nowe na licencji.
Nowe rakiety, nowe radary.. fajnie by było, co?! :?
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

RyszardL pisze:fajnie by było, co?! :?
Nie. MW RP nie są potrzebne okręty rakietowe, MORy tylko okręty wielozadaniowe, mogące razić cele nawodne, powietrzne i prowadzić działania ZOP.

Szafran - dzięki za fotki! Rozumiem, że wewnątrz oopp nie pozwolili robić zdjęć? Miałem nadzieję zobaczyć jak wyglądają warunki bytowe na Kobbenach i Orle.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
szafran

Jeżeli chodzi o Tarantule to podobno ich największą wadą są zbyt paliwożerne silniki.

We wnętrzach okrętów nie robię zdjęć. Po prostu szanuję wolę załóg. Co do warunków bytowych to na "Orle" wyglądają całkiem znośnie. Za to nie wyobrażam sobie marynarzy pływających podczas długich rejsów na Kobbenach. Naprawdę wielki szacunek dla załóg.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

A czy to przypadkiem nie jest "wola" kogoś wyżej a nie tylko załóg okrętów? W sumie to trochę śmieszne-na zagranicznych jednostkach można najczęściej robić zdjęcia do woli a na naszych nie. Przypomina mi się cyrk podczas zwiedzania wycieczkowców kiedy to jeden armator nie wpuszcza na mostek bo "safety reasons" a inni nie mają z tym problemu.
szafran

Nie wiem i średnio mnie to obchodzi. Po prostu nie robię i tyle. Wolę unikać sytuacji wrzucania do neta zdjęć prototypowego śmigłowca wre albo zbliżenia na radar F-16. Albo nie daj Boże zdjęć bałaganu na okręcie lub łamania przepisów przez wojskowych.
Awatar użytkownika
miczman

szafran pisze: Wolę unikać sytuacji wrzucania do neta zdjęć prototypowego śmigłowca wre albo zbliżenia na radar F-16.
Na Oksywiu szanse masz raczej niewielkie :D

A na naszych okrętach nigdy nie ma bałaganu 8)
szafran

Mistrz Bareja to kopalnia cytatów zatem:

"Wzmożona kontrola dźwignią społecznego zaufania"
"Strzeżonego Budda strzeże" :)
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

szafran pisze:Jeżeli chodzi o Tarantule to podobno ich największą wadą są zbyt paliwożerne silniki.
Akurat w tej wersji co my mamy to największe wady można spokojnie wymieniać do następnego dnia :wink: . W przypadku tych konkretnie okrętów to już chyba lepiej NDR :x .
miczman pisze:W sumie to trochę śmieszne-na zagranicznych jednostkach można najczęściej robić zdjęcia do woli a na naszych nie.
Od jakiegoś czasu nie chodzę po zagramanicznych okrętach, ale gdy jeszcze często łaziłem to bardzo, ale to bardzo rzadko można było robić zdjęcia wewnątrz okrętów. Na pokładzie to bez problemów.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
miczman

W sumie to nie przypominam sobie jakiś kategorycznych zakazów ze strony innych marynarek. Amerykanie wiadomo-cyrk przed wejściem ale potem już ok. Lutowa wizyta Bulwarka też była bezproblemowa jeśli chodzi o zdjęcia. Za to najbardziej w pamięć zapadła mi wizyta francuskiej flotylli w 2005 r. kiedy nie miał kto oprowadzać a ci, których udało się znaleźć mieli wyraźne problemy z porozumiewaniem się w innym języku niż ojczysty.
Adamus

Post autor: Adamus »

No to niedługo będzie można zobaczyć jak to jest na okrętach zagranicznych (z wyłączeniem oczywiście USS "Normandy" - force protection ma się rozumieć :-) ).

Zapraszam na stronę internetową http://www.baltops.mw.mil.pl, dedykowaną fazie portowej ćwiczenia. Oczywiście na stronie mogą pojawić się błędy, niegociągnięcia i w związku z tym bardzo proszę o uwagi (najlepiej na piva), aby je jak najszybciej usunąć. Strona będzie na bieżąco uzupełniana o nowe informację. Wstępnie dla Panów i Pań informacji zwiedzaniae okrętów będzie w niedzielę, pomiędzy 10:00 a 16:00 we wszystkich 4 punktach cumowania. W niedzielę postaramy się także zaprezentować statki bowietrzne BLMW na lotnisku w Gdyni-Babich Dołach.

P.S.
Na każdy amerykańki okręt można wejść, ale tylko jak jest się przedstwicielem mediów.

Pozdrawiam
Adamus

Post autor: Adamus »

do Szanownych Moderatorów:

proszę rozważyć czy nie byłoby zasadne otwarcie nowego wątku nt. BALTOPS 2012 - OKRĘTY W GDYNI, czy coś w tym rodzaju. Sam tego nie zrobiłem, gdyż nie chcę "zaśmiecać" forum.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ