Chciałem podziękować Chemikowi i Peperonowi za zdjęcia.

Bez nich nawet tego nie dałbym rady zrobić.
Ponownie miło mi napisać, że cieszę się iż moje fotki mogły się na coś przydaćRyszardL pisze:Chciałem podziękować Chemikowi i Peperonowi za zdjęcia.![]()
Bez nich nawet tego nie dałbym rady zrobić.
Ile zostało. Najmarniej dwa, o tylu wiem, czyli "Jantar" i Agat".Peperon pisze:Powiem tylko tyle.
Rysuneczek mniam, mniam![]()
To ile jeszcze zostało do końca serii ?
Do końca serii całe mnóstwo malowania (biorąc pod uwagę zmiany nazw, bander i armatorów):RyszardL pisze:Ile zostało. Najmarniej dwa, o tylu wiem, czyli "Jantar" i Agat".Peperon pisze:To ile jeszcze zostało do końca serii ?
To Cię wykorzystamW.Danielewicz pisze:Tak się składa że pracuję w ŻG i mam z tymi statkami oraz innymi do czynienia na codzień.
No co mogę powiedzieć. Byłoby fajnie wiedzieć więcej na ich temat i poznać szczegóły.W.Danielewicz pisze:Tak się składa że pracuję w ŻG i mam z tymi statkami oraz innymi do czynienia na codzień. Jezeli potrzeba więcej szczegółow to mogę obfotografować. Mam też dokumentację tych statków.
A co to był za armator? Szmaragd/Rubin pływał wówczas pod banderą polską?W.Danielewicz pisze:"SZMARAGD" nazwę zmieniono na prośbę czarterującego ten statek armatora zagranicznego. Podobno z powodu trudności z wymową nazwy statku.
Pływa pod banderą rosyjską?W.Danielewicz pisze:Co do "SZAFIRA" to został on sprzedany do St. Petersburga w 2004 r. Nazwy nie zmienił.
Jaką banderę wówczas podnosiły?Adam pisze:Ute i Livii Laht pływały przez kilka lat jako jednostki "wolnocłowe" pomiędzy niemieckim Ueckermunde a Świnoujściem, będąc własnością niemieckiego armatora Oderhaff Reederei Peters.
Oba czarne pasy (ten nad napisem ŻEGLUGA i na zabudowanym pokładzie) są wykonane z ciemnego szkła lub innego materiału. Na zdjęciu wyglądają na czarne, ale było ono robione prawie o zachodzie i nad portem wisiały chmury. "Na żywo" wyglądały na ciemny brąz, coś jak naczynia z ciemnego ArcorocuRyszardL pisze:Na przykład, rufę teraz ma zabudowaną, ale nie mogę się dopatrzeć, czy na tym czarnym pasie są jakieś okna, czy to jest tylko namalowany pas.