"Rybacy" w mundurach czyli typ "Leniwka"
"Rybacy" w mundurach czyli typ "Leniwka"
Szanowni Koledzy, co się właściwie stało ze "zmiitaryzowanymi" rybakami typu B-410/IV-S czyli jak woli NATO klasą "Leniwka"? słyszałem tylko Ok. 2005 roku, ze zostały wycofane, a co było dalej? Czy moglibyście sypnąć datami dotyczącymi procesy wycofywania tych okrętów?
Re: "Rybacy" w mundurach czyli typ "Leniwka"
Jeden o ile się nie mylę trafił do Kołobrzegu i był eksploatowany jako jednostka rybacka, ale muszę to sprawdzić.
Sęk w tym że w rejestrach PRS-u w latach 2006-2012 "nic nowego nie wypłynęło"...chyba że zostało bardzo szybko "zutylizowane" i roczniki tego nie wychwyciłyAdam pisze:Jeden o ile się nie mylę trafił do Kołobrzegu i był eksploatowany jako jednostka rybacka, ale muszę to sprawdzić.

1 marca 2006 r. odbył się przetarg na TR-26 (pozbawiony urządzeń specjalnych).
Źródło
Polska Marynarka Wojenna 1945 - 2007. Kronika wydarzeń.
Źródło
Polska Marynarka Wojenna 1945 - 2007. Kronika wydarzeń.
Dzięki, to już coś... Może ktoś wie cokolwiek na temat wyniku przetargu?szafran pisze:1 marca 2006 r. odbył się przetarg na TR-26 (pozbawiony urządzeń specjalnych).
W 2005 r. spora grupa okrętów z 8 FOW została wycofana i na pewno znalazły się w niej Leniwki. Zatem zostaje tylko ustalić czy ktoś był chętny.
Żaden "dodatkowy" superkuter typu B-410 nie pojawił się w rocznikach PRS-u za lata 2006 gdzie jest stan na koniec 2005) do 2012szafran pisze:Zatem zostaje tylko ustalić czy ktoś był chętny.

To jest jedna z najtrudniejszych identyfikacjiszafran pisze:Zatem zostaje tylko ustalić czy ktoś był chętny.
Zajmuje sie podobnymi od lat i najbardziej czego potrzeba to szczescia.
no i olbrzymiej ilosci materialow
Zatem został pocięty na złom.
A może został gdzieś sprzedany poza granice Ojczyzny? Nie skreślajmy go tak definitywnieszafran pisze:Zatem został pocięty na złom.

W sumie o tych jednostkach za wiele nie wiadomo. Ja znalazłem informację, że służyły do szkolenia rezerwistów. Wiadomo coś więcej?
A nie łatwiej Wam zapytać u źródła czyli w MW? Ty Michał wielokrotnie rozmawiałeś na FB podczas omawiania Koncepcji z kmdrem Zajdą - wyślij mu PM a jestem pewien, że Ci odpowie 
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Przyjdzie czas to i najwyższą instancję zapytam. Faktycznie te zapomniane jednostki zasługują na jakąś większą wzmiankę niż to co jest dotychczas.
W MSiO jest taka rubryka Kronika PMW. Może tam będą daty wycofania jednostek?
W MSiO jest taka rubryka Kronika PMW. Może tam będą daty wycofania jednostek?