JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

szafran

Re: JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Post autor: szafran »

Maszt (MOP Kołobrzeg) i chyba jakaś artyleria. Zapewne jakaś drobnica w magazynach Muzeum MW. Ale tego i tak nigdy nie zobaczymy.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

P11c.
Eksponatów po muzeach czy muzealnych magazynach jest od cholery i ciut, ciut więc na co Ty wyszukujesz nowy?

Promocja to wyjście do ludzi z jakąś ideą, przekonanie ich do czegoś, namówienie do wsparcia a nie zbieractwo.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

szafran pisze:Maszt (MOP Kołobrzeg) i chyba jakaś artyleria. Zapewne jakaś drobnica w magazynach Muzeum MW. Ale tego i tak nigdy nie zobaczymy.
W Kołobrzegu na pewno jest armata 100 mm z Burzy i 130 mm prawdopodobnie z Helu. Pozostałość po 27 BAS (tak mi się wydaje :lol: ).
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Adam

Post autor: Adam »

Coś jest też w Szkole Podstawowej nr 1 w Świnoujściu (im. Marynarki Wojennej) - nie jestem pewien, ale z Burzy jest tam chyba bulaj, a może i coś jeszcze - sprawdzę przy najbliższej okazji.
p11c

Post autor: p11c »

Mam pytanie, bo czytałem ze ostał nam sie kuter BATORY czy ktos o niego dba , a może go już odnowiono i udostępniono dla wszystkich ?
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Nie załamuj, Chłopie - to już nawet na wikipedii możesz przeczytać co się z nim dzieje i gdzie jest.

Tu też. Autor Szafran.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
thomson

Post autor: thomson »

p11c wejdź choćby na stronę główną Muzeum Marynarki Wojennej. Wybacz ale Twoje pytania zaczynają być irytujące...
p11c

Ok, przepraszam. Po prostu czasami przychodzi mi cos do głowy i zamiast to sprawdzić to pytam, ale chyba lepiej jest milczec :(
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

p11c pisze:Ok, przepraszam. Po prostu czasami przychodzi mi cos do głowy i zamiast to sprawdzić to pytam, ale chyba lepiej jest milczec :(
Nie tyle milczeć co wysilić paluszki. :aniol: :gazeta:
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
p11c

Tak macie racje. Tylko zapominacie o jednym to jest w koncu forum które czyta mase ludzi . Jeśli ja zadaje pytanie o BATOREGO to może oni czytając to sięgną własnie po neta i zaczną szukać. A tak to mam wrażenie , że troche sie kręcicie we własnym gronie. WIecie o wszystkim i sobie milczycie a inni boja sie poruszyć jakikolwiek temat by nie wyjść na leniwego dyletanta tak jak ja właśnie wyszedłem.
A może należałoby rozmawiać nawet o prostych i oczywistych sprawach.
Dziś zapytałem znajomego nauczyciela i nie miał pojęcia o istnieniu Daru Młodzieży i był zachwycony faktem ,że słyszął o Darze Pomorza i wierzcie mi lub nie ale wg mnie wiekszośc ludzi ma taki poziom wiedzy o Morzu.
Może jestem irytujący ale jestem też otwarty i zdaję sobie sprawę choćby z ograniczeń w wiedzy ludzi czytających to forum

Wybacz, ale czym innym jest zadanie jednego pytania, które ociera się o ewidentne nieodwiedzenie google, a czym innym jest powielanie tej czynności. Chętnie pomagamy, ale nie jest to forum abecadła morskiego, a raczej forum specjalistyczne. Obracamy się we własnym gronie i wydaje mi się, że chętnie "przyjmujemy" każdego, kto wykazuje progres. To, że ktoś nie wiedział o istnieniu Daru Młodzieży świadczy o tym, że - jak większość Polaków - nie interesuje się sprawami morskimi i zapewne nigdy nie trafi na to forum, bo jak wpisze w wyszukiwarkę hasło "Dar Młodzieży" to na pierwszy miejscu wywali mu link do hasła w Wikipedii. Od tego, że zaczniemy masowo (?) odpowiadać na banalne pytania chyba nie przybędzie shiploverów... aczkolwiek mogę się mylić.
Wracając do Batorego, przecież od Wichra i Thomsona dostałeś link i namiary gdzie szukać. Nie zbyli Cię tekstem w stylu "poszukaj sobie", albo "skorzystaj z wujka Google".
- Marmik
Awatar użytkownika
wottek

Post autor: wottek »

Powracając do tematu wątku. Jest kolejna moneta:
http://www.polska-zbrojna.pl/home/artic ... t-Dragona-
Adamus

Post autor: Adamus »

W sobotę (15 grudnia) „wodowanie” nowej monety NBP. Tym razem na monecie pojawi się wizerunek historycznego niszczyciela ORP PIORUN. Początek „wodowania” o godzinie 10:00 w Muzeum Marynarki Wojennej. Po uroczystościach w Muzeum MW na morze wyjdzie okręt rakietowy ORP PIORUN i za główkami portu do morza zostanie „wrzucona” butelka z informacją o monecie ORP PIORUN (wszyscy chętni będą mogli obserwować moment wyrzucenia butelki z plaży miejskiej w Gdyni). Na osobę, która wyłowi butelkę z listem i zgłosi się z nią do Oddziału Gdańskiego NBP czekać będzie niespodzianka.
W ramach uroczystości "wodowania" będzie można nieodpłatnie zwiedzić Muzeum Marynarki Wojennej (11:00-15:00), okręt-muzeum ORP „Błyskawica” (11:00 - 15:00) oraz cumujący obok współczesny okręt rakietowy ORP PIORUN (12:00 - 15:00) – ze względów bezpieczeństwa wejście na pokłady okrętów będzie uzależnione od panujących tego dnia warunków pogodowych.
W tym samym czasie, w holu Muzeum MW, na stanowisku NBP można będzie nabyć nową monetę. Będzie dostępna także pocztowa kartka promocyjna z wizerunkiem obu okrętów noszących nazwę ORP PIORUN.
Serdecznie zapraszamy
Pozdrawiam
Piotr Adamczak
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Piotrze, dobry pomysł z tą kartką. To może by jeszcze przekonać pocztę polską do wydania serii znaczków z okrętami, bo chyba od czasów ciekawej serii "Polska na morzu 1939-1945" (Orzeł, Garland, Piorun) z lat 70. nic nie wydawano. Do tego stempelek okolicznościowy i już przybywa zainteresowanych wśród filatelistów.

BTW Czy możesz upublicznić miniaturkę tej widokówki?

EDIT: Pomyliłem się z tymi znaczkami. W 1985 wydano znaczek ze starą Iskrą, a w 1999 znaczki ze starym i nowym Piorunem.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Adamus

Post autor: Adamus »

A tak wygląda pocztówka z obydwoma OORP PIORUN:
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

p11c pisze:Tak macie racje. Tylko zapominacie o jednym to jest w koncu forum które czyta mase ludzi . Jeśli ja zadaje pytanie o BATOREGO to może oni czytając to sięgną własnie po neta i zaczną szukać. A tak to mam wrażenie , że troche sie kręcicie we własnym gronie. WIecie o wszystkim i sobie milczycie a inni boja sie poruszyć jakikolwiek temat by nie wyjść na leniwego dyletanta tak jak ja właśnie wyszedłem.
A może należałoby rozmawiać nawet o prostych i oczywistych sprawach.
coś w tym jest...

gdzie jest napisane, że to forum tylko dla wysoce wtajemniczonych?...

czy rejestracja na forum jest otwarta dla wszystkich (także "zielonych" i "nowych w temacie"), czy też, żeby mieć wstęp na forum trzeba mieć dwie osoby rekomendujące (jak do niektórych stowarzyszeń, klubów) i przejść gęste sito weryfikacji?...
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Nigdzie nie jest napisane, że to forum specjalistyczne. Ono po prostu takie jest. Pytania o proste sprawy można zadawać i dostaje się na nie odpowiedzi oraz podpowiedzi, że warto skorzystać z przeglądarki. Przez 90% tematów na forum nie przebrnie nikt, kto nie jest hobbystą morskim, więc obecny poziom wyznacza specjalistyczność forum. Jeżeli ktoś chce prowadzić forum morskiego abecadła to proszę bardzo. Można mu nawet założyć wątek/dział i niech masowo odpowiada na pytania, dla których znalezienie odpowiedzi wymaga mniej wysiłku niż zarejestrowanie się na forum. Jak rozumiem jest Pan chętny do prowadzenia takiego abecadła i wyszukiwania na google za innych?
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
ODPOWIEDZ