Czy to tonący GROM?
Czy to tonący GROM?
Znany jest film przedstawiający rozbitków z GROMA przebywających jeszcze w wodzie. W raporcie kmdr. ppor. Hulewicza można przeczytać, że zatonięcie GROMA widziały przebywające w pobliżu okręty brytyjskie. Istnieje więc możliwość że całe zdarzenie -nie tylko rozbitkowie, ale i tonący GROM - zostało nagrane przez Brytyjczyków. A teraz do sedna. Jakiś czas temu natrafiłem na filmik w kolorze o walkach w Norwegii w 1940 roku. W pewnym momencie pojawia się pokryty kłębami dymu tajemniczy okręt, a po nim znane już nam sceny z ratowania rozbitków z GROMA. Take zestawienie scen po sobie oczywiście nie oznacza, że ten tajemniczy okręt to GROM. Ale mnie bardzo zastanawia wybuch widoczny po obu stronach burt. Wstawiając wyobraźnią w miejsce tego tajemniczego okrętu GROMA, wybuch można umiejscowić w miejscu przełamania się polskiego okrętu.
A to link do tego filmiku - rozpoczyna się od 3m30sek
http://www.youtube.com/watch?v=xPSNrdfi ... ults_video
Pytanie - Czy ktoś już widział te ujęcie wcześniej? Być może to jakiś Anglik, albo Niemiec? A może jednak GROM?
A to link do tego filmiku - rozpoczyna się od 3m30sek
http://www.youtube.com/watch?v=xPSNrdfi ... ults_video
Pytanie - Czy ktoś już widział te ujęcie wcześniej? Być może to jakiś Anglik, albo Niemiec? A może jednak GROM?
"Walka o wolność, gdy się raz zaczyna, krwią ojca spada dziedzictwem na syna"
G.Byron
G.Byron
Re: Czy to tonący GROM?
Fajne te filmiki, ale sprawiają wrażenie niesamowitego konglomeratu wycinków z różnych kronik.
Oglądnąłem wskazany przez Ciebie moment i odnoszę wrażenie, że to jest statek, a nie okręt. Zresztą przed eksplozją mocno już płonął.
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby to była scena nakręcona z pokładu któregoś raidera.
Oglądnąłem wskazany przez Ciebie moment i odnoszę wrażenie, że to jest statek, a nie okręt. Zresztą przed eksplozją mocno już płonął.
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby to była scena nakręcona z pokładu któregoś raidera.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Pozwoliłem sobie na zbliżenie interesującego nas fragmentu filmu ->https://www.youtube.com/watch?v=DSod0qP ... ature=plcpPeperon pisze:Oglądnąłem wskazany przez Ciebie moment i odnoszę wrażenie, że to jest statek, a nie okręt.
Ja bym raczej stawiał na okręt, a nawet na niszczyciel. Rufa z nadbudówką jest dość wysoka, tak jakby stały na niej działa w superpozycji.
Raczej mało prawdopodobne, aby to były zdjęcia nakręcone z jakiegoś rajdera. Jeśli ten wybuch przyjąć za eksplozje założonych ładunków wybuchowych zakładający aby przyśpieszyć zatonięcie obiektu powinien załóżyć je z jednej strony, a nie po obu burtach.Peperon pisze:Zresztą przed eksplozją mocno już płonął.Wcale bym się nie zdziwił, gdyby to była scena nakręcona z pokładu któregoś raidera.
G.Byron
G.Byron
No ja się przychylam do zdania, że to nie GROM. Tło jakoś mało "narvikowe"
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Fakt niezaprzeczalny.crolick pisze: Tło jakoś mało "narvikowe"
G.Byron
G.Byron
ORP Grom zatopila seria szesciu bomb a tu jedna torpeda 

To nie jest wybuch torpedy - brak charakterystycznego gejzeru wody powstającego w trakcie wybuchu głowicy torpedy.domek pisze:ORP Grom zatopila seria szesciu bomb a tu jedna torpeda
G.Byron
G.Byron
To jest jednak konglomerat różnych materiałów filmowych i to z różnych czasów, a chyba nawet rejonów świata. Proszę zwrócić uwagę na klatkę 2:33, nie potrafię zidentyfikować tej jednostki, ale raczej nie było jej w 1940 na wodach norweskich. .Baltic pisze:Pozwoliłem sobie na zbliżenie interesującego nas fragmentu filmu ->https://www.youtube.com/watch?v=DSod0qP ... ature=plcpPeperon pisze:Oglądnąłem wskazany przez Ciebie moment i odnoszę wrażenie, że to jest statek, a nie okręt.
Ja bym raczej stawiał na okręt, a nawet na niszczyciel. Rufa z nadbudówką jest dość wysoka, tak jakby stały na niej działa w superpozycji.
Poza tym w tym co miałoby być Gromem mamy cięcie i być może widzimy wręcz dwie różne, palące się jednostki.
A ja zauważyłem coś intrygującego zatrzymując ten fragment filmu kawałek po kawałku. Kamera w pewnym momencie idzie w górę (dlaczego?) Wydaje mi się, że w pewnym momencie widzę nawet coś, co przypomina sylwetkę samolotu z nosem lekko pochylonym w dół ( o ile to nie skaza na kliszy).
Wcześniej na filmie widoczny jest wyraźny podwójny biały błysk bliżej śródokręcia, po którym następuje "rozdęcie" eksplozji widoczne na obie burty, ale lepiej widoczny słup wody z lewej burty. W ogóle to nie wygląda na moment trafienia bombami, ale możliwe, że opóźnionej eksplozji czegoś jeszcze (kotłów,wyrzutni?) nieco już później po celnych bombach w trakcie tonięcia (a "Grom" tonął kilka minut).
Wcześniej na filmie widoczny jest wyraźny podwójny biały błysk bliżej śródokręcia, po którym następuje "rozdęcie" eksplozji widoczne na obie burty, ale lepiej widoczny słup wody z lewej burty. W ogóle to nie wygląda na moment trafienia bombami, ale możliwe, że opóźnionej eksplozji czegoś jeszcze (kotłów,wyrzutni?) nieco już później po celnych bombach w trakcie tonięcia (a "Grom" tonął kilka minut).
Ostatnio zmieniony 2012-11-13, 20:48 przez tom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomylic lotniskowiec z niszczycielem i to tak oklepany temat

Dzięki Domek
, czyli temat można zamknąć.
G.Byron
G.Byron