sztylet (kordzik) bosmański wz. 1922
sztylet (kordzik) bosmański wz. 1922
Wprowadzony przepisami z 1922 roku, ale wejście w życie przepisów niemal natychmiast zawieszono. W 1928 odwieszono trójgraniaste kapelusze i epolety, nie znalazłem jednak informacji o odwieszeniu zawieszenia wykonania rozkazu z 1922 odnośnie tych sztyletów - a wiadomo, że kordziki w użyciu były.
Ktoś wie coś w tym temacie?
PS w tymże 1922 rozkaz przywidywał także zmianę wyglądu niektórych części umundurowania, likwidował pasy służbowe a wprowadzał oficerskie sznury naramienne, półpłaszcze oraz sztylpy (dla oficerów) i kamasze (dla pozostałych). I znowu - nie znalazłem nigdzie odwieszenia rozkazu (sznury wprowadzono odrębnym rozkazem w 1936) a znam fotkę kompanii reprezentacyjnej SPMW w opinaczach - więc skąd one?
Ktoś wie coś w tym temacie?
PS w tymże 1922 rozkaz przywidywał także zmianę wyglądu niektórych części umundurowania, likwidował pasy służbowe a wprowadzał oficerskie sznury naramienne, półpłaszcze oraz sztylpy (dla oficerów) i kamasze (dla pozostałych). I znowu - nie znalazłem nigdzie odwieszenia rozkazu (sznury wprowadzono odrębnym rozkazem w 1936) a znam fotkę kompanii reprezentacyjnej SPMW w opinaczach - więc skąd one?
Re: sztylet (kordzik) bosmański wz. 1922
Kordziki podoficerskie wz.22 były na pewno noszone przez podchorążych ze szkoły w Toruniu do połowy lat 30.Co do podoficerów pływających brak info.
slaw
slaw
Odnośnie kordzika - może wyjaśnienie jest w książce Królikiewicza "Kordziki: Krótka broń mundurowa".
"Walka o wolność, gdy się raz zaczyna, krwią ojca spada dziedzictwem na syna"
G.Byron
G.Byron
do a nie od?Slaw pisze:Kordziki podoficerskie wz.22 były na pewno noszone przez podchorążych ze szkoły w Toruniu do połowy lat 30.Co do podoficerów pływających brak info.
slaw
Kord wz.1922 został wycofany z użytku w 1933 i i przekazano go do użytku wyłącznie uczniom SPMW, a dla starszych bosmanów i bosmanów wprowadzono zmodyfikowany kordzik wz. 1924 (MW otrzymała zmodyfikowaną wersję sztyletu wz. 1924 dla lotnictwa i broni pancernej; a dla podoficerów tą zmodyfikowaną wersję morską jeszcze zmodyfikowano) - http://www.muzeumwp.pl/emwpaedia/kordzi ... z-1924.php i ze zdjęciami: http://www.weu1918-1939.pl/kmw/sprzet/k ... k_240.html (też powołanie na Królikiewicza).
Kordy wz. 1922 zgodnie z przepisem z 1922 roku były przeznaczone dla "starszych bosmanów, bosmanów oraz uczniów OSMW nie będących oficerami" - ale tydzień po wprowadzeniu przepisu zawieszono jego wykonanie. Jednak wiadomo że taki kordzik istniał i był noszony. Są nawet zdjęcia (min. tu: http://www.weu1918-1939.pl/kmw/sprzet/k ... ik_22.html) a sama storna powołuje się na Królkiewicza właśnie. Pisze on jakim rozkazem został sztylet wprowadzony, ale nie pisze, że w następnym Dzienniku Rozkazów został rozkaz ten odwołany!
Co do spraw mundurowych . Poszperaj, o ile masz jakieś dojście w Dz.Rozk.Nr.35 poz.385 z dnia 14.12.1928 tam są odwołane rozkazy z Dz.Roz.M.S.Woj.Nr.46/22 poz.645, Nr.47/22poz.653 i Nr2/28 poz.19.
Ten Dz.Roz Nr 35- to będzie Zarządzenia Szefa Kierownictwa Mar. Woj.
Ten Dz.Roz Nr 35- to będzie Zarządzenia Szefa Kierownictwa Mar. Woj.
Tak, znam te rozkazy. To nie rozwiązuje problemu.
wszystko Dzienniki Rozkazów MSWojsk:
46/22 poz.645 - wprowadza zmianę umundurowania, min. kordziki, sztylpy
47/22 poz.653 - zawiesza cały poprzedni rozkaz
2/28 poz.19. - odwiesza zawieszenie rozkazu ale tylko dotyczące kapelusza stosowanego i epoletów
35/28 poz.385. - potwierdza wprowadzenie kapelusza i epoletów oraz unieważnia poprzednie trzy rozkazy - więc odsyła kordziki i sztylpy w niebyt.
O ile sztylpy/opinacze mógł wprowadzić jakiś późniejszy rozkaz dotyczący podchorążych - bo widziałem je tylko na fotce kompanii reprezentacyjnej SPMW - to co z tymi kordzikami?
wszystko Dzienniki Rozkazów MSWojsk:
46/22 poz.645 - wprowadza zmianę umundurowania, min. kordziki, sztylpy
47/22 poz.653 - zawiesza cały poprzedni rozkaz
2/28 poz.19. - odwiesza zawieszenie rozkazu ale tylko dotyczące kapelusza stosowanego i epoletów
35/28 poz.385. - potwierdza wprowadzenie kapelusza i epoletów oraz unieważnia poprzednie trzy rozkazy - więc odsyła kordziki i sztylpy w niebyt.
O ile sztylpy/opinacze mógł wprowadzić jakiś późniejszy rozkaz dotyczący podchorążych - bo widziałem je tylko na fotce kompanii reprezentacyjnej SPMW - to co z tymi kordzikami?
Hmmm, to dopiero zagadka z tymi kordami wz.22 (sztyletami bosmańskimi)
Przejrzałem wszelakie dostępne mi materiały i znalazłem info że coś o tych kordach powinno być w Zarządzeniu Sz.K.M.W
Nr.159 z dnia 04.05.1933 .
Treści tego Zarządzenia nie znam .
Jeżeli , będziesz miał do niego dostęp to daj znać.
P.S
Czy szukałeś informacji o sztyletach bosmańskich które były lub miały być w Związku Marynarzy w Toruniu (lata 30)
Przejrzałem wszelakie dostępne mi materiały i znalazłem info że coś o tych kordach powinno być w Zarządzeniu Sz.K.M.W
Nr.159 z dnia 04.05.1933 .
Treści tego Zarządzenia nie znam .
Jeżeli , będziesz miał do niego dostęp to daj znać.
P.S
Czy szukałeś informacji o sztyletach bosmańskich które były lub miały być w Związku Marynarzy w Toruniu (lata 30)
Kordziki wz. 1922 nosili jednakże starsi podoficerowie do 20 maja 1933 r. po czym przekazano je do dyspozycji podchorążym Szkoły Podchorążych Marynarki Wojennej. (Dz. Zarz. KMW Nr 6 z 7 czerwca 1933 r., poz. 7). http://smw.ocalicodzapomnienia.eu/index ... bia%C5%82a
Może więc Zarządzenie Sz.K.M.W Nr.159 z dnia 04.05.1933 dotyczyło zaprzestania noszenia sztyletów, a miesiąc później kolejne przekazało je do SPMW?
Tak myślę, że z tymi kordami mogło być podobnie jak z kordami oficerskimi wz. 1920: były to kordy austriackie, które miało wielu oficerów, którzy przyszli do WP z armii austro-węgierskiej. Na stronie z linku stoi napisane, że pomimo rozkazu z 1919 roku przewidującego dla oficerów MW bagnety - wielu nosiło swój kordzik z marynarki cesarskiej. Rozkaz zbiorczy ze stycznia 1920 tylko sankcjonował stan faktyczny, ponadto Polska odkupiła cały zapas sztyletów austriackich.
Kord wz. 1922 też podobno był pochodzenia austriackiego, może więc zmiana ubiorcza z 1922 roku miała usankcjonować noszenie tegoż, i nawet jeśli nei weszłą w życie - życie potoczyło się dalej i kord, będący w użyciu przed rozkazem, był w użyciu i po nim (pomimo jego zawieszenia).
Może więc Zarządzenie Sz.K.M.W Nr.159 z dnia 04.05.1933 dotyczyło zaprzestania noszenia sztyletów, a miesiąc później kolejne przekazało je do SPMW?
Tak myślę, że z tymi kordami mogło być podobnie jak z kordami oficerskimi wz. 1920: były to kordy austriackie, które miało wielu oficerów, którzy przyszli do WP z armii austro-węgierskiej. Na stronie z linku stoi napisane, że pomimo rozkazu z 1919 roku przewidującego dla oficerów MW bagnety - wielu nosiło swój kordzik z marynarki cesarskiej. Rozkaz zbiorczy ze stycznia 1920 tylko sankcjonował stan faktyczny, ponadto Polska odkupiła cały zapas sztyletów austriackich.
Kord wz. 1922 też podobno był pochodzenia austriackiego, może więc zmiana ubiorcza z 1922 roku miała usankcjonować noszenie tegoż, i nawet jeśli nei weszłą w życie - życie potoczyło się dalej i kord, będący w użyciu przed rozkazem, był w użyciu i po nim (pomimo jego zawieszenia).
W roku 1935 wyszło Zarządzenie Sz.K.M.W ( nie znam numeru) które nakazywało zmianę sztyletu wz.22 na kordzik oficerski wz.24/26 w Szkole Podchorążych M.W w Toruniu .Z tym że kordziki wz.24/26 miały być dostosowane do odmiennego zawieszenia , z kółkami po bokach szyjki pochwy czyli tak jak u sztyletu bosmańskiego.Stąd tez od czasu do czasu można się spotkać z kordzikiem oficerskim wz 1924/35
To będzie już wszystko co znalazłem w temacie sztyletu (korda)bosmańskiego.
To będzie już wszystko co znalazłem w temacie sztyletu (korda)bosmańskiego.
To by się zgadzało:
kordzik wz. 1922 był przekazany przez podoficerów do SPMW w 1933. Podoficerowie dostali w jego miejsce kordzik wz. 1924 mod. czyli z pionowym zawieszeniem. W 1935 także w SPMW kordziki wz. 1922 zastąpiono kordzikami wz. 1924 mod.
kordzik wz. 1922 był przekazany przez podoficerów do SPMW w 1933. Podoficerowie dostali w jego miejsce kordzik wz. 1924 mod. czyli z pionowym zawieszeniem. W 1935 także w SPMW kordziki wz. 1922 zastąpiono kordzikami wz. 1924 mod.
Tak, sztylet (kordzik) bosmański zakończył swój "żywot" w Marynarce Wojennej w roku 1935 .
Ale tych kordów nie oddano na złom , prawdopodobnie ze szkoły Podch.Mar.Woj trafiły do Związku Marynarzy w Toruniu.
Tylko co to był za Związek ?
Ale tych kordów nie oddano na złom , prawdopodobnie ze szkoły Podch.Mar.Woj trafiły do Związku Marynarzy w Toruniu.
Tylko co to był za Związek ?
Przyznam, że pierwsze słyszę o Związku Marynarzy w Toruniu...
Skąd masz o nim informację?
Skąd masz o nim informację?
Jeszcze a'propos broni bocznej, ale tym razem szabla:
tutaj (http://www.smw.ocalicodzapomnienia.eu/i ... bia%C5%82a) stoi napisane, że oficerowie MW nosili szable austriackie. Przywoływany jest rozkaz nakazujący oficerom WP noszenie szabli (z 1919 roku, potem modyfikowany, min. 1921, 1924). Ale w roku 1920 oficerom MW przypisano sztylet jako broń boczną, a w rozkazie z 1924 zaostrzającym zasady noszenia szabli przez oficerów WP zaznaczono, że "obowiązek noszenia sztyletów przez oficerów marynarki będzie ogłoszony w najbliższym terminie". Co jak na mnie oznacza, że szabla oficerów MW nie obowiązywała! Aż do 1927 roku gdy wprowadzono do użytku szablę i pas dla oficerów MW.
tutaj (http://www.smw.ocalicodzapomnienia.eu/i ... bia%C5%82a) stoi napisane, że oficerowie MW nosili szable austriackie. Przywoływany jest rozkaz nakazujący oficerom WP noszenie szabli (z 1919 roku, potem modyfikowany, min. 1921, 1924). Ale w roku 1920 oficerom MW przypisano sztylet jako broń boczną, a w rozkazie z 1924 zaostrzającym zasady noszenia szabli przez oficerów WP zaznaczono, że "obowiązek noszenia sztyletów przez oficerów marynarki będzie ogłoszony w najbliższym terminie". Co jak na mnie oznacza, że szabla oficerów MW nie obowiązywała! Aż do 1927 roku gdy wprowadzono do użytku szablę i pas dla oficerów MW.