dzwon z niszczyciela ORP "Błyskawica"
Re: dzwon z niszczyciela ORP "Błyskawica"
ORP pisano cały czas. Niektóre jednak dokumenty nie zawierały tego skrótu. Np. etat okrętu jako jednostki wojskowej był "Niszczyciel Błyskawica" i dlatego tak wyglada pieczątka.
OK, zgadzam się - "ORP" pisano cały czas.Jarek C. pisze:ORP pisano cały czas. Niektóre jednak dokumenty nie zawierały tego skrótu. Np. etat okrętu jako jednostki wojskowej był "Niszczyciel Błyskawica" i dlatego tak wyglada pieczątka.
Wydaję mi się jednak, że nazewnictwo "Niszczyciel" jako "oficjalna" nazwa jednostek (umieszczana np na dzwonie okrętowym) występowało tylko w jakimś okresie historii powojennej MW co chcę właśnie ustalić aby określić wiek dzwonu "Niszczyciel Błyskawica".
W okresie przedwojennym i wojennym w nazwie było "ORP", obecnie też tak jest.
W sprawie dzwonu/ów z "Błyskawicy" wystosowałem zapytanie do Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni. W odpowiedzi przekierowano mnie na Dowódcę ORP "Błyskawica".
W międzyczasie czytałem też o Bosmanie z "Błyskawicy" - pasjonacie Okrętu-muzeum.
http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/5336
Chciałbym się z nim skontaktować bo na pewno dużo wie o Niszczycielu.
Może ktoś posiada adres e-mail do Bosmana i może mi go przesłać? Będę wdzięczny...
Wydaje mi się, że wymiana dzwonu okrętowego na jednostce MW musi być odnotowana w dokumentach okrętu bo to niecodzienne "wydarzenie".
Taki dzwon trzeba najpierw zamówić i specjalnie odlać.
Biorąc pod uwagę zebrane w tym wątku zdjęcia 3 różnych dzwonów z "Błyskawicy" taka wymiana na Niszczycielu nastąpiła przynajmniej 4 razy licząc też pierwszy dzwon, o którym nic nie wiem...
... "Burza" czy "Błyskawica"? Paniątka z Mar Woja.
Radziecki zegarek Wołna wyprodukowany w 4 kwartale 1959 roku (dala na mostku zegarka), na deklu grawer "25 PW" (25 lat pracy w Przemyśle Węglowym)
na tarczy odręcznie naszkicowana sylwetka niszczyciela - "Burza" czy "Błyskawica"...?
Radziecki zegarek Wołna wyprodukowany w 4 kwartale 1959 roku (dala na mostku zegarka), na deklu grawer "25 PW" (25 lat pracy w Przemyśle Węglowym)
na tarczy odręcznie naszkicowana sylwetka niszczyciela - "Burza" czy "Błyskawica"...?
- Załączniki
-
- Wołna
- 107_6336.JPG (103.45 KiB) Przejrzano 6638 razy
Po pierwsze ciekawy okaz i piękny niewątpliwie.
Według mnie chyba Burza. Pojedyncze setki i skośna rufa. Ale komin taki, jak u Błyskawicy. Ale na Burzy przy niektórych katach patrzenia "znikał". Pomost bojowy wygląda na kanciasty i kratownicowa konstrukcja przed nadbudówka rufową.
Jak dla mnie Burza.
Według mnie chyba Burza. Pojedyncze setki i skośna rufa. Ale komin taki, jak u Błyskawicy. Ale na Burzy przy niektórych katach patrzenia "znikał". Pomost bojowy wygląda na kanciasty i kratownicowa konstrukcja przed nadbudówka rufową.
Jak dla mnie Burza.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
... ten zegarek zdecydowanie lepiej wygląda w rzeczywistości, ktoś bardzo zgrabnie uchwycił charakterystyczną sylwetkę niszczyciela.
Od dłuższego czasu interesuję się "malowanymi" zegarkami, głównie pamiątkami z wojska i jeszcze nie spotkałem się z tak jednoznacznym "obrazkowym" wskazaniem jednostki. Z reguły w temacie malarskim występuje ogólna symbolika marynistyczna.
Przeglądałem zdjęcia "Burzy" i Błyskawicy" dostępne w internecie porównując oba okręty do miniatury na tarczy zegarka i tak jak Peperon obstaję przy "Burzy"...
Od dłuższego czasu interesuję się "malowanymi" zegarkami, głównie pamiątkami z wojska i jeszcze nie spotkałem się z tak jednoznacznym "obrazkowym" wskazaniem jednostki. Z reguły w temacie malarskim występuje ogólna symbolika marynistyczna.
Przeglądałem zdjęcia "Burzy" i Błyskawicy" dostępne w internecie porównując oba okręty do miniatury na tarczy zegarka i tak jak Peperon obstaję przy "Burzy"...
- Załączniki
-
- "malowane" zegarki
- 107_6341.JPG (116.69 KiB) Przejrzano 6612 razy
No jak - przeca to wymalowana BŁYSKAWICA: pomost z reflektorem, komin, bofors, maszt tylni (od kiedy to BURZA po przebudowie miała tylni maszt???)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
A od kiedy Błyskawica miała kratownicę przed rufową nadbudówką i pojedyncze stanowiska AG ?
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Ja w pierwszej chwili widziałem tam Wichra(II)/Groma(II)... 
A tak ogólnie, to wygląda to jak miks Błyskawicy, Burzy i powyższych.
A tak ogólnie, to wygląda to jak miks Błyskawicy, Burzy i powyższych.
Republika marzeń...
trochę odbiegając od tematu ale pozostając w okolicach...
a propos "wielkiej majówki" i barowej pogody na targu dziś w Zabrzu nabyłem drogą kupna otwieracz do butelek, kieszonkowy jak niżej
a propos "wielkiej majówki" i barowej pogody na targu dziś w Zabrzu nabyłem drogą kupna otwieracz do butelek, kieszonkowy jak niżej

- Załączniki
-
- kieszonkowy otwieracz
- 107_6357.JPG (49.93 KiB) Przejrzano 6523 razy