Nie jest to fotoshop, przez krótki okres czasu powiewała na nim bandera MW RP. Kto kazał ją podnieść, a potem opuścić, nie wiem. Słyszałem tylko, że wypowiadali się na ten temat również Norwedzy.Marmik pisze:No właśnie, tak też mi się wydawało.Jarek C. pisze:Nie.
Zatem nie jest to zdjęcie okrętu pod polską banderą tylko zdjęcie wycofanego ze służby norweskiego okrętu z polską banderą (o ile to faktycznie jest bandera wojenna). Takim samym sposobem mogę zdobić niewiele zdjęć mojego domku "pod" polską banderą.
Okręty podwodne PMW zdjęcia i wspomnienia
Re: Okręty podwodne PMW zdjęcia i wspomnienia
Nie twierdziłem, że to fotomontaż, tylko że to nie jest "okręt pod polską banderą", bowiem by tak się stało muszą być spełnione określone warunki, które tu spełnione nie zostały
. Co więcej, flaga na zdjęciu jest przedstawiona tak, że oglądając je na forum nie można jednoznacznie stwierdzić, czy jest to bandera wojenna, czy flaga narodowa z godłem - to w kwestii moich wątpliwości czy faktycznie jest to bandera wojenna.
Jak sobie powieszę banderę wojenną na maszcie przed domem to też nie będzie to okręt pod polską banderą
.
Jak sobie powieszę banderę wojenną na maszcie przed domem to też nie będzie to okręt pod polską banderą
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
"Jastrząb" po przyholowaniu z Norwegii przez pewien czas miał podniesioną banderę wojenną MW RP
miałem okazję widzieć to osobiście i muszę się przyznać, że potrafię odróżnić banderę wojenną od flagi państwowej
Postaram się dowiedzieć coś więcej i jeżeli będzie można to "ujawnić" to napiszę 

Natomiast ja twierdziłem tylko i wyłącznie, że oglądając zamieszczone zdjęcie ja nie mogę tego stwierdzićszaser630 pisze:"Jastrząb" po przyholowaniu z Norwegii przez pewien czas miał podniesioną banderę wojenną MW RPmiałem okazję widzieć to osobiście i muszę się przyznać, że potrafię odróżnić banderę wojenną od flagi państwowej
![]()
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Swoje "ubolewanie" odnośnie "Jastrzębia" złożyli Norwegowie, którzy gościli w PW Gdynia, podczas podpisywania pewnych umów. Pamiętajmy, że poprzednik z okresu II Wojny Światowej, został zatopiony na Morzu Norweskim m.in. przez norweski niszczyciel, zginęło wtedy pięciu członków załogi.
Został zatopiony bo się znalazł w miejscu gdzie alianckie okręty mogły zaatakować KAŻDY wykryty op. A znalazł się tam przez źle prowadzoną przez naszych oficerów nawigację. Tak więc to my raczej powinniśmy przepraszać Norwegów, że przez nas na sumieniu ciąży im "friendly fire".
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Nie zgodzę się z opinią, że błędy popełnili tylko marynarze / nie tylko oficerowie/ z naszego okrętu, konwój PQ-15 zmienił swoją trasę przejścia i o tym fakcie nie został poinformowany nasz okręt. Pozycja naszego OP i jednostek ochrony konwoju podczas ataku była różna, ale trzeba pamiętać, że nie był wówczas GPS i innych systemów określania pozycji / w przeszłości dzięki błędom w określaniu pozycji co niektórzy przeszli do historii bo odkryli kontynenty
/ i to się zdarzało często. Dodać należy, że na sojuszniczych okrętach nie znano też sygnałów rozpoznawczych, które były używane przez "Jastrzębia".

Czyli od kolegi Flynavy - pozdrawiamszaser630 pisze:Jedno z niewielu fotek przedstawiające "Jastrzębia" pod polską banderą.
Fotka od kolegi.

Co do całego zdarzenia też słyszałem co nie co ale lepiej będzie że to przemilcze
Holowanie "Jastrzębia" z Norwegii do Polski.
Z albumu: Jarek S.Re: Okręty podwodne PMW zdjęcia i wspomnienia
Zmarł wieloletni Dowódca Dywizjonu Okrętów Podwodnych Kmdr Marian Spera.
http://www.mw.mil.pl/index.php?vhost=ww ... 676&limes=
http://www.mw.mil.pl/index.php?vhost=ww ... 676&limes=
"Orzeł" z lotu ptaka
/ foto internet/

Zdjęcia kmdr Leszczyńskiego
Zostało mi po wujku kmdr Stanisławie Leszczyńskim trochę zdjęć przedstawiających różne okręty. Nie wszystkie zdjęcia dało się rozszyfrować. Z góry dziękuję za pomoc.
- Załączniki
-
- Polskie okręty
- 12.1.jpg (96.93 KiB) Przejrzano 11061 razy
-
- kmdr Stanisław Leszczyński
- kmdr Stefan Leszczyński1.jpg (12.42 KiB) Przejrzano 11061 razy
Okręty podwodne i..
- Załączniki
-
- 12.jpg (76.45 KiB) Przejrzano 11060 razy
ORP Iskra - spotkanie na pełnym morzu, lata 30 XXw
- Załączniki
-
- ORP ISKRA
- 14.3.jpg (54.92 KiB) Przejrzano 11060 razy
A cóż poczciwa Iskra ma wspólnego z okrętami podwodnymi? Bo to jest temat im właśnie poświęconyDarek C. pisze:ORP Iskra - spotkanie na pełnym morzu, lata 30 XXw

Prawdę mówiąc żadna tajemnica. Widać wyraźnie litery W i B na kadłubach niszczycieli za okrętami podwodnymi.Darek C. pisze:Okręty podwodne i..
Innymi słowy - Wicher i Burza.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.