Polska flota żaglowa
- pothkan
- Kontakt:
Ależ ja nie każę odrzucać! Ale żeby być przeświadczonym o pewności?
Zresztą - to nie są fakty, jeno przesłanki. Wiemy tyle, że Janssen na sztychu przedstawił flagi w 3/7 poziomych pasów, przemiennie ciemny i biały. Jakie to flagi - nie wiemy.
Może holenderskie - to hipoteza Michała. Ale czemu holenderskie?
Może polskie (królewskie) - to twoja hipoteza. Owszem, znamy ze źródeł ikonograficznych lądowe królewskie chorągwie z XVII-XVIII w. w czerwono-biało-czerwone pasy i tzw. herb wielki pośrodku, i nie można wykluczyć, że na tej zasadzie zaprojektowano (bez herbu) bandery wojenne. Ale takie myślenie jest jedynie przesłanką ex silentio - to, że wszystko "pasuje" nie daje wcale pewności.
Mogą to być również inne flagi, na które jeszcze nie wpadliśmy. Sam wzór (poziome pasy) był wówczas (zresztą jest nadal) jednym z popularniejszych w weksylografii. Albo inwencja lub wygoda rytownika. Każda z wymienionych wersji jest możliwa.
Zresztą - to nie są fakty, jeno przesłanki. Wiemy tyle, że Janssen na sztychu przedstawił flagi w 3/7 poziomych pasów, przemiennie ciemny i biały. Jakie to flagi - nie wiemy.
Może holenderskie - to hipoteza Michała. Ale czemu holenderskie?
Może polskie (królewskie) - to twoja hipoteza. Owszem, znamy ze źródeł ikonograficznych lądowe królewskie chorągwie z XVII-XVIII w. w czerwono-biało-czerwone pasy i tzw. herb wielki pośrodku, i nie można wykluczyć, że na tej zasadzie zaprojektowano (bez herbu) bandery wojenne. Ale takie myślenie jest jedynie przesłanką ex silentio - to, że wszystko "pasuje" nie daje wcale pewności.
Mogą to być również inne flagi, na które jeszcze nie wpadliśmy. Sam wzór (poziome pasy) był wówczas (zresztą jest nadal) jednym z popularniejszych w weksylografii. Albo inwencja lub wygoda rytownika. Każda z wymienionych wersji jest możliwa.
Wygląd chorągwi królewskiej jest udokumentowanym faktem. Przynależność okretów także. Wymyślanie niemożliwych teorii jest tworzeniem bytów ponad potrzebę.pothkan pisze: Zresztą - to nie są fakty, jeno przesłanki.
Holandia nie brała udziału w wojnie o ujście Wisły.Ale czemu holenderskie?
W grę mogą wchodzić bądź chorągiew królewska, bądź proporzec eskadry lub okrętu/kapitana. Nie bandery innych krajów.Mogą to być również inne flagi, na które jeszcze nie wpadliśmy.
"Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka"
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej
- pothkan
- Kontakt:
Chorągwi, ale lądowej. Nie musi z automatu oznaczać, że bandera była podobna - tym bardziej, że na wizualizacji ze sztychu nie ma herbu.Boruta pisze:Wygląd chorągwi królewskiej jest udokumentowanym faktem. Przynależność okretów także. Wymyślanie niemożliwych teorii jest tworzeniem bytów ponad potrzebę.
Jakiś proporzec, np. eskadry - to też teoria, ale niegłupia.
Teoria holenderska, przyznam, niezbyt do mnie przemawia - bo rzeczywiście, politycznie Niderlandy przecież się w całą tę wojnę formalnie nie angażowały.
Ja bym za dużej wagi do sprawy "bandery ze sztychu" nie przykładał. Może to być przesłanka za hipotetyczną banderą wojenną polskiej floty, ale może również (a chyba nawet bardziej) - swoboda twórcy.
Re: Polska flota żaglowa
Witam,
Na jednej ze stron poświęconych bitwie pod Oliwą znalazłem taką rycinę.

Bitwa pod Oliwą, rycina z XVII wieku
Widać na niej Holenderskie bandery. Czy ktoś może powiedzieć coś więcej o tej rycinie?
Link do strony na której znalazłem rycinę.
http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczn ... vii-wieku/
Na jednej ze stron poświęconych bitwie pod Oliwą znalazłem taką rycinę.

Bitwa pod Oliwą, rycina z XVII wieku
Widać na niej Holenderskie bandery. Czy ktoś może powiedzieć coś więcej o tej rycinie?
Link do strony na której znalazłem rycinę.
http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczn ... vii-wieku/
Rysunek ten pochodzi z dziennika Abrahama Boota, legata holenderskiego w Polsce w latach 1627-1628.
Nie jest to przedstawienie bitwy, tylko (zgodnie z opisem zawartym na tym rysunku) szwedzkiej blokady Gdańska.
pozdr
Nie jest to przedstawienie bitwy, tylko (zgodnie z opisem zawartym na tym rysunku) szwedzkiej blokady Gdańska.
pozdr
Poniżej fragment rysunku trochę lepszej jakości, z opisem o którym wspominałem w poprzedniej wiadoości.
- Załączniki
-
- A Boot.jpg (102.11 KiB) Przejrzano 7975 razy
Dzięki za odpowiedź, bo bardzo mnie ostatnio to zastanawiało