Ano tak się składa, moi Państwo, że i ja mam swoją prywatną listę katastrof, która lat temu naście trafiła na łamy MORZA (Ślady w pamięci). Moje zainteresowanie katastrofami ma dwadzieścia lat; swego czasu jakaś dziennikarzyna z Expresiaka wymieniła pracowicie "pełną" listę katastrof ppb do 1985 roku uzupełnioną wtedy przeze mnie o... drugie tyle bez zbytniego szukania. I tak się zaczęło... Dzisiaj mam u siebie nieliche archiwum, poświęcone katastrofom.
Pierwszą katastrofą, jaką PAMIĘTAM był pożar na ms KONOPNICKA 13.12.61. Pierwszą katastrofą, jakiej ofiarę OBFOTOGRAFOWAŁEM, było zatonięcie STUŁBI 24.01.00. Pamiętam, że następnego dnia na zbity łeb poleciałem z moją PRAKTICĄ w garści, żeby obfotografować "Stułbię", bo myślałem, że ją... zaraz podniosą [hi, hi... a wrak przeleżał u wschodniej główki usteckiego falochronu parę latek!!!]
Zdjęcia dołączę (niech no tylko się dowiem, jak działa skaner w moim biurze).
Wiecie zapewne, że
a) pierwszą znaną mi stratą statku płynącego ppb była utrata KRAKOWA spod znaku "Sarmacji" w dniu 7.2.22, rozciśniętego przez lody w cieśninach duńskich?
b) dwie pierwsze ofiary śmiertelne katastrofy pod tąż polską banderą handlową, o których wiem, zanotowano na starej WIŚLE tejże "Sarmacji" bodaj w październiku 1926 roku u brzegów Terschellingu?
A propos: co miała wspólnego STUŁBIA z HYDRĄ?
STO ŁBÓW...
Heja - pozdro z dna od Starego_Wraq
Katastrofy PMH
-
Katastrofy PMH
Secretary to Mr Davy Jones
- de Villars
- Kontakt:
Jeszcze wczesniej niż Kraków, utracono statek Polonja, bo w 1921 r. Został on zniszczony przez pozar w okolicach Suchumi na Morzu Czarnym. Wspomniany statek pływał (jako pierwszy po rozbiorach!) pod polską banderą, a jego armatorem była firma "Bracia Rylscy" z Baku. Statek woził polskich repatriantów.
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
http://springsharp.blogspot.com/
Re: Katastrofy PMH
Bardzo prosiłbym o kontakt. jestem w trakcie przygotowywania kolejnej publikacji o katastrofach morskich i poszukuję pewnych fotografii
Re:
No moze az tak nie bylo!de Villars pisze:Jeszcze wczesniej niż Kraków, utracono statek Polonja, bo w 1921 r. Został on zniszczony przez pozar w okolicach Suchumi na Morzu Czarnym. Wspomniany statek pływał (jako pierwszy po rozbiorach!) pod polską banderą, a jego armatorem była firma "Bracia Rylscy" z Baku. Statek woził polskich repatriantów.
Statek juz pod koniec 1920 roku byl w posiadaniu "Czerwonych"
Pozar 1921 , ale juz chyba nie jako POLONJA.
Skad nazwa statku OSVOBOZHDENIE w 1922 ?
Mam nawet takie zdjecie
A tu z rejestru z 1922 roku

Z archiwum Rosyjskeij MW
ФОНД Р-363. ГЛАВНЫЙ ВОЕННЫЙ ПОРТ ЧЕРНОМОРСКОГО ФЛОТА. ОПИСЬ 1.
денежном расчете с владельцем пх "Полония" за пользование пароходом. 02.06.1920 - 07.06.1920
Фонд Р-85 НОВОРОССИЙСКИЙ ВОЕННО-МОРСКОЙ ПОРТ
Опись 2 Новороссийский военно-морской порт. 1918-1920 гг.
Дело п/х "Прага", "Полония". 1919 - 1919
ФОНД Р-363. ГЛАВНЫЙ ВОЕННЫЙ ПОРТ ЧЕРНОМОРСКОГО ФЛОТА. ОПИСЬ 1.
денежном расчете с владельцем пх "Полония" за пользование пароходом. 02.06.1920 - 07.06.1920
Фонд Р-85 НОВОРОССИЙСКИЙ ВОЕННО-МОРСКОЙ ПОРТ
Опись 2 Новороссийский военно-морской порт. 1918-1920 гг.
Дело п/х "Прага", "Полония". 1919 - 1919
W środę 08 października w Muzeum Marynarki Wojennej "wodowanie" czwartego tomu "Ginących frachtowców" Ryszarda Leszczyńskiego. Początek o 1800. Zapraszam.