Przypomnij jeszcze o jakie zdjęcie chodzi.ramm pisze:Chyba jedno z najbardziej poszukiwanych przeze mnie zdjęć ostatnimi czasy.
Nie spocznę jak nie znajdę lepszej jakości tego zdjęcia.
Statek Minowo-Gazowy MĄTWA
Re: Statek Minowo-Gazowy MĄTWA
Ostatnio zmieniony 2014-12-23, 10:14 przez Miner, łącznie zmieniany 2 razy.
ok
- Załączniki
-
- 7lXH7Lg.jpg (58.46 KiB) Przejrzano 10765 razy
☠Rock Honor Ojczyzna☠
OK, właśnie cofnąłem się te kilka stron i przypomniałem sobie, o co chodzi.
Zdjęcie pojawiło się wcześniej u J.W. Dyskanta "Polska Marynarka Wojenna w 1939 roku: Cz. 1. W przededniu wojny" (AJ-Press, 2000), s. 161.
ramm pisze:Fotografia została opublikowana w książce pt. "Flotylla rzeczna Polskiej Marynarki Wojennej w Pińsku w latach 1925-1935 w świetle sprawozdań inspektorów armii i oficerów Korpusu Kontrolerów" rok 2006, autorstwa Ireneusza Binieckiego.
Zdjęcie pojawiło się wcześniej u J.W. Dyskanta "Polska Marynarka Wojenna w 1939 roku: Cz. 1. W przededniu wojny" (AJ-Press, 2000), s. 161.
- Załączniki
-
- Mątwa.jpg (272.19 KiB) Przejrzano 10763 razy
- Załączniki
-
- Mątwa Pina.jpg (234.59 KiB) Przejrzano 10712 razy
Witam
Zaczynając ten temat nie spodziewałem się , że w sumie niszowa sprawa wzbudzi tak wielki zainteresowanie i czasami wręcz skrajne emocje.
W tak pięknym okresie świątecznym życzę wszystkim spełnienia marzeń oraz pomyślnych łowów na niwie historii w nadchodzącym 2015 roku .

Zaczynając ten temat nie spodziewałem się , że w sumie niszowa sprawa wzbudzi tak wielki zainteresowanie i czasami wręcz skrajne emocje.
W tak pięknym okresie świątecznym życzę wszystkim spełnienia marzeń oraz pomyślnych łowów na niwie historii w nadchodzącym 2015 roku .

Nie wiem, czy zawsze masz rację ale zależy ci , więc powodzenia!
Pewnie mało kto wie.p11c pisze:Też nie wiem tego
Życzę Ci w zbliżającym się 2015 roku ukończenia modelu Mątwy i przechylnej reakcji Forumowiczów.
Wiedz, że pomimo nieraz ostrych reakcji, Forumowicze są Ci przychylni - a przynajmniej większość - jak sądzę.
Jestem pewnie jednym z tych, którzy nie mają wiedzy lub materiałów, ale trzymają kciuki.

Jeszcze raz życzę powodzenia i zdrowia.
Piotrek
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.

Naprawdę dziękuje Ci bardzo .
I nabieram nowych sił do dalszej pracy.
Jak to kiedyś ujął RyszardL: Zrób ten model, bo czekamy.
Może nie do końca dosłownie, ale tak to zabrzmiało.
Może nie do końca dosłownie, ale tak to zabrzmiało.
Ok
To takie przyrzeczenie noworoczne
To takie przyrzeczenie noworoczne
Trzymam za słowo.
Pewnie w licznym towarzystwie
Pewnie w licznym towarzystwie

No to robi się poważna sprawa i poważne zobowiązanie 
Naprawdę miło
Naprawdę miło
No, to jak sprawy stoją z "Mątwą"? Zbliżasz się jakoś do końca, czy jeszcze trochę zostało do zrobienia.
Zapomniałem spytać, w jakiej skali budujesz swoje okręciki. Ze zdjęć wnioskuję, że może 1:100, ale mogę się mylić.
Zapomniałem spytać, w jakiej skali budujesz swoje okręciki. Ze zdjęć wnioskuję, że może 1:100, ale mogę się mylić.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Ja robię wszystkie modele w skali 1:72. W modelarstwie morskim nie jest to popularna skala,ale pozwala mi na porównanie do innych modeli ( samolotów, czołgów itp ) Nie raz przekonałem się, że często nie zdajemy sobie sprawy z wielu elementów wynikającym z takiego porównania.
Wcześniej dałem chyba zdjęcie porównujące Mątwę z TKS-em.
Jeśli chodzi o sam okręcik to są następujące ustalenia :
1. Za ok pół roku będzie tomik WLU poświęcony min. Matwie
2. Zdjąłem dolną listwę, ale założę ją ponownie. Jednak porównując to ze zdjęciami i rysunkami monitorów doszedłem do wniosku, że ona musi być.
3. W najmniejszym stopniu nie jestem przekonany do śruby i wiele o tym myślałem. Oczywiście jak ktoś uważa inaczej to jego sprawa i w świetle dzisiejszych danych nie rozstrzygniemy tego. Zaczynam myśleć, że jest to kwestia wiary i dyskusja przybiera formę nie akceptowalną dla mnie. Mam nadzieję, że kiedyś to się wyjaśni.
4. Wczoraj siedziałem nad tym kadłubem i generalnie temat Flotylli Pińskiej jest mi bardzo bliski ( wręcz osobisty ) i na pewno do niego wrócę. Teraz robię kilka innych modeli ( np. PZL-H ) i myślę o pewnych koncepcjach nowych konstrukcji ( myślę, że wiesz o jakim okręcie piszę ) , które pozwalają na pewną dowolną interpretacją.
Wcześniej dałem chyba zdjęcie porównujące Mątwę z TKS-em.
Jeśli chodzi o sam okręcik to są następujące ustalenia :
1. Za ok pół roku będzie tomik WLU poświęcony min. Matwie
2. Zdjąłem dolną listwę, ale założę ją ponownie. Jednak porównując to ze zdjęciami i rysunkami monitorów doszedłem do wniosku, że ona musi być.
3. W najmniejszym stopniu nie jestem przekonany do śruby i wiele o tym myślałem. Oczywiście jak ktoś uważa inaczej to jego sprawa i w świetle dzisiejszych danych nie rozstrzygniemy tego. Zaczynam myśleć, że jest to kwestia wiary i dyskusja przybiera formę nie akceptowalną dla mnie. Mam nadzieję, że kiedyś to się wyjaśni.
4. Wczoraj siedziałem nad tym kadłubem i generalnie temat Flotylli Pińskiej jest mi bardzo bliski ( wręcz osobisty ) i na pewno do niego wrócę. Teraz robię kilka innych modeli ( np. PZL-H ) i myślę o pewnych koncepcjach nowych konstrukcji ( myślę, że wiesz o jakim okręcie piszę ) , które pozwalają na pewną dowolną interpretacją.