Zdjęcia okrętów PMW
-
Re: Zdjęcia okrętów PMW
Ale skąd wiadomo, że te zdjęcia z IPMS mają własciwe odcienie ?
- Załączniki
-
- 1942r ORP Krakowiak 02.jpg (82.86 KiB) Przejrzano 9150 razy
-
- 1942r Polskie Hunty.jpg (80.1 KiB) Przejrzano 9150 razy
-
- i.phphunty.jpg (75.78 KiB) Przejrzano 9150 razy
W życiu na oczy nie widziałem tych okrętów, wiec nie wiem czy są właściwe. Ale ja na nich oparłem swoje malowanki. To moje źródło. Właściwie te zdjęcia to urywki z filmu, który nakręcono w tym dniu. Widziałem tez film z kolorową Błyskawicą i chyba to jedyne filmy kolorowe z PMW podczas II Wojny Śiwatowej jakie znam 
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Podobno w kolorze są jeszcze sceny z 1944, gdy Sosnkowski był na BŁYSKAWICY pod Normandią. To może być ten flm, o którym pisze ramm.
Ale ich nie widziałem.
Ale ich nie widziałem.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
-
Jeżeli są zdjęcia z Sosnkowskim z 44r, to by znaczyło, że są przynajmniej dwa filmy kolorowe z Błyskawicą, bo powyższe kadry przedstawiają B z 1942r po remoncie.
Z kamuflażami jest kłopot, bo nie wiadomo jakich farba na pewno użyto.
Instrukcja malowania mówiła jedno, ale dostępna farba to co innego. W sumie najbardziej miarodajne powinny być opisy słowne, uzupełnione wiedzą z instrukcji.
Co do zdjęć Huntów zamieszczonych przez Andrzeja Ciszewskiego, to stawiałbym na trzy kolory: dwa odcienie jasnego szarego (np. 507C i MS4 lub MS4a) oraz szaroniebieski B5.
Instrukcja malowania mówiła jedno, ale dostępna farba to co innego. W sumie najbardziej miarodajne powinny być opisy słowne, uzupełnione wiedzą z instrukcji.
Co do zdjęć Huntów zamieszczonych przez Andrzeja Ciszewskiego, to stawiałbym na trzy kolory: dwa odcienie jasnego szarego (np. 507C i MS4 lub MS4a) oraz szaroniebieski B5.
Z Rodneyem w Scapa Flow
- Załączniki
-
- Dzik (Kopiowanie).jpg (499.56 KiB) Przejrzano 9347 razy
-
Prawie to samo, co powyżej,. Tu akurat kadr z filmu.
- Załączniki
-
- P 52.JPG (41.91 KiB) Przejrzano 9301 razy
I jeszcze jedno z tego dnia.
- Załączniki
-
- dzikMP.jpg (166.39 KiB) Przejrzano 9293 razy
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Przy burcie Conrada w Scapa Flow
- Załączniki
-
- Conrad.jpg
- (454.06 KiB) Pobrany 5545 razy
kadam czy na zdjęciach jest data? Albo forumowicze wiedzą, kiedy zostały wykonane.
Wg mnie to 1944. Rodney w kamuflażu z Normandii no i Conrad, więc obstawiam październik lub początek listopada.
Wg mnie to 1944. Rodney w kamuflażu z Normandii no i Conrad, więc obstawiam październik lub początek listopada.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Nie ma, ale wszystkie fotki są związane z Conradem i są z 44 albo 45 roku.
Gaz w Scapa Flow 3 III 1945
- Załączniki
-
- gaz.jpg (137.17 KiB) Przejrzano 9195 razy
-
Ciekawe, czy wszystkie koła ratunkowe na Conradzie były tak artystycznie pomalowane, czy to tylko podrasowany egzemplarz do zdjęcia.
Moim zdaniem nie. Koła ratunkowe na Conradzie były "normalne" biało-czerwone, ten egzemplarz to jak napisałeś podrasowany do zajęcia. Wnioskuję to ma podstawie zdjęcia Conrada z Wilhelmshaven.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Przypuszczam, że jest to specjalne koło, używane do celów dekoracyjnych, na wzór angielski.
Gdy angielskie okręty przypływają z wizytą, na brzegu stawiana jest konstrukcja z tablicą informacyjną o okręcie i z takim ozdobnym kołem ratunkowym.
Powinienem mieć coś takiego na zdjęciu.
Gdy angielskie okręty przypływają z wizytą, na brzegu stawiana jest konstrukcja z tablicą informacyjną o okręcie i z takim ozdobnym kołem ratunkowym.
Powinienem mieć coś takiego na zdjęciu.