ORP Burza
Re: ORP Burza
Mogę się mylić, ale wygląda na Świnoujście, Wybrzeże Władysława IV - w tle widać coś co wygląda jak wieża ciśnień na świnoujskim dworcu i miejski prom.
W artykule <<Przed "Błyskawicą" była "Burza">> Alicji Skowrońskiej zamieszczonego w gazecie Nasze Miasto. Autorka pisze tak "Takie były moje pierwsze wczasy we wrześniu 1961 roku. Z ORP ,,Burza" w tle. Wiele lat później długo oglądałam w Świnoujściu ten okręt.". Wniosek jest prosty. ORP Burza była w Świnoujściu. Zdjęcie pochodzi z tego artykułu.

Ostatnio zmieniony 2018-08-29, 20:06 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
W najnowszym numerze MSiO Numer specjalny 1/2015. Znalazł się artykuł pod tytułem << Weteran w nowej szacie. ORP Burza w Marynarce Wojennej PRL.>>. Pan Robert Rochowicz na dwunastu stronach opisuje dzieje ORP Burzy od roku 1951. Jeszcze go nie czytałem, ale wiele sobie po nim obiecuję. Na pewno na forum ustosunkuję się do w/w artykułu.

Ostatnio zmieniony 2018-08-29, 20:15 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
No, nie powalił mnie na kolana ten artykuł. Mimo że jest tam wiele faktów, które nie znałem. Zwłaszcza ten o wydobywaniu części z ORP Wicher. Czy o informacji o zamontowaniu na nim systemu Kriemnij-2. Ja do takiej informacji nigdy nie dotarłem. Ale najbardziej powaliła mnie informacja o montażu miotaczy bomb głębinowych typu BMB-1. Już czytałem w książce Witolda Kuleszy o montażu miotaczy typ BMB-2. Ale ani na zdjęciach, ani oficer pełniący służbę na tym okręcie w latach 1954-57, nie potwierdza tego faktu. Może się mylę, proszę ekspertów o wyjaśnienie tej kwestii. Tak samo proszę o informację o dalocelowniku DK-1. Gdzie był i jak wyglądał. Dlaczego nikt nie pisze o drugim dalmierzu umieszczonym na śródokręciu, a współpracującym z MPUAZO "Kolco". Jest tu jeszcze parę nieścisłości w sprawie jego podróży zagranicznych, jak i brak informacji o różnych miejsc pobytu Burzy w okresie kiedy była okrętem muzeum. Fajnie, że taki artykuł się ukazał, pokazano kilka fajnych zdjęć. Ale szkoda, że jest w nim tyle nieścisłości. O rysunku nic nie wspomnę. Za dużo błędów.
No to czy ktoś mógłby wskazać gdzie na tym zdjęciu widać anteny systemu Kremnij-2?
Na marginesie - piękne zdjęcie. Dzisiejsze fotki nie mają już tego "ziarna". Czasami jak biorę pod lupę przedwojenne zdjęcie wielkości znacza pocztowego to widać więcej iż na dzisiejszym 15x10.
Na marginesie - piękne zdjęcie. Dzisiejsze fotki nie mają już tego "ziarna". Czasami jak biorę pod lupę przedwojenne zdjęcie wielkości znacza pocztowego to widać więcej iż na dzisiejszym 15x10.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Wspaniałe zdjęcie - dziękujemy.
Tak ślicznego zdjęcia jeszcze nie widziałem. Proszę o następne takie zdjęcia. Zdjęcie które znikło z forum.

Ostatnio zmieniony 2018-08-29, 20:17 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
Ostatnio zmieniony 2018-08-29, 20:19 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
A nie było planowanej sylwetki ?
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że w latach 80-tych była w MORZU. Prawie dokładnie taka, jak Gromów.
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że w latach 80-tych była w MORZU. Prawie dokładnie taka, jak Gromów.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Ostatnio zmieniony 2018-08-29, 20:21 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
Niedługo w MSiO powinien się ukazać wspólny tekst z Marmikiem na temat przebudowy BURZY i WICHRA.
Będzie też sylwetka po planowanej przebudowie oparta o dokumenty archiwalne.
Myślę, że będzie to ciekawa lektura dla osób zainteresowanych historią BURZY i WICHRA.
Będzie też sylwetka po planowanej przebudowie oparta o dokumenty archiwalne.
Myślę, że będzie to ciekawa lektura dla osób zainteresowanych historią BURZY i WICHRA.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Dzięki Stormie, bo o to właśnie chodziło. Gdybyś był łaskawy i podał numer, w którym to było.
A na marginesie to info crolicka jest nad wyraz interesujące, by nie rzec intrygujące. Czekam z niecierpliwością.
I pytanie:
Czy są materiały, które umożliwią zrobienie kompletnego planiku ? Sądzę, że to dopiero byłoby interesujące.
A na marginesie to info crolicka jest nad wyraz interesujące, by nie rzec intrygujące. Czekam z niecierpliwością.
I pytanie:
Czy są materiały, które umożliwią zrobienie kompletnego planiku ? Sądzę, że to dopiero byłoby interesujące.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Artykuł Przemysława Budzbona <<Niszczyciel "Burza">>, w którym był ten rysunek, oczywiście posiadam. Tylko jest mały problem. Został on wycięty z Morza i naklejony na kartce A-4, bez podania z jakiego miesiąca i z którego roku pochodzi. Pod planikiem jest data 1987 r. Pewnie w tym okresie artykuł ukazał się w Morzu. Podaj adres e-mail to Ci go prześlę.
Tym razem zdjęcie E. Paszkowskiej z 1973 r. Przedstawiające ORP Burzę i Dar Pomorza przy Molu Południowym.

Ostatnio zmieniony 2018-08-29, 20:23 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.