Witam Szanowne Grono!
Chciałbym podzielić się pewnym pomysłem, który chcę zrealizować w ciągu najbliższych 3 lat. Przygotowuję wizualizacje okrętów PMW z lat 1948-2018. Od ponad 15 lat zajmuję się grafiką 3D i jednocześnie zbieram materiały na temat "naszych" okrętów współczesnych. W tym czasie udało mi się wydać/opublikować trochę różnych opracowań na ten temat w różnej formie (książki, broszurki, artykuły, plany modelarskie). Do założenia tego wątku skłoniło mnie takie stwierdzenie - "A na tej burcie to było sześć iluminatorów a nie siedem". Dotychczas autorzy pracowicie zbierali materiały, potem "produkowali" dzieło i po publikacji podlegało ono weryfikacji przez odbiorców. I ci odbiorcy niejednokrotnie "wytykali" te wspomniane "iluminatory" (oczywiście w przenośni

Materiały do tej pracy zbieram "od zawsze". I oczywiście coraz dokładniej wiem "czego nie wiem" lub nie mam oraz to, że ze względu na "prozę życia" nie jestem w stanie zdobyć brakujących mi materiałów. Z różnych względów (logistycznych, zdrowotnych, czasowych). Dlatego chciałbym prosić o pomoc w gromadzeniu materiałów, które pomogą mi odwzorować poszczególne jednostki naszej MW. Pracę tę chcę opracować i opublikować/wydać wyłącznie własnym nakładem sił i środków, tak aby z jednej strony absolutnie "panować" nad wszystkimi problemami, a z drugiej - w razie porażki, mieć pretensje wyłącznie do siebie. Moim celem jest "modelarskie" podejście do tematu. Nie mam ambicji do "historycznego" opracowania tego tematu. To zostawiam innym Kolegom, którzy "robią w tym temacie". Mnie interesuje "żelazo" i jego kształty. Dlatego każdy z okrętów chcę pokazać w postaci serii obrazków 3D, planu generalnego, linii teoretycznych kadłuba. Do tego po ok. 10 zdjęć. Oczywiście dane taktyczno-techniczne, nazwy, trochę dat. I tyle. Wydaje się mało, ale już teraz kiedy przygotowałem sobie "spis treści" z obrazkami, które stanowią powiedzmy 1/5 całości, szacuję objętość na około 300 stron. Nie wiem jeszcze czy będzie to publikacja elektroniczno/papierowa, czy tylko elektroniczna. Zobaczę co życie przyniesie. Jak wspomniałem proszę o pomoc z gromadzeniu materiałów. Natomiast moją formą rewanżu będzie regularne uaktualnianie załączonych obrazków oraz pewna nowość, której jak do tej pory jeszcze chyba nikt nie próbował. Otóż chciałbym udostępnić pliki w formacie *.stl, z których będzie można wydrukować na drukarce 3D, lub wyfrezować na frezarce CNC dany obiekt. Na początek to kadłub i nadbudówki korwet pr. 1241 RE w skali 1/350. Link do serwera plików wetransfer.com, gdzie dany plik będzie dostępny przez 7 dni jest umieszczony pod niniejszym tekstem. Model jest do pobrania dla każdego, za darmo. Jedyną formą "wdzięczności", o którą chciałbym prosić, poza oczywiście materiałami (rysunki, zdjęcia), to wydrukowanie/wyfrezowanie drugiego egzemplarza dla mnie i przysłanie go do mnie (ewentualnie zdjęć wykonanego elementu). Da mi to możliwość weryfikacji mojej pracy. Niestety obecnie nie dysponuję regularnym dostępem do tego typu maszyn, gdzie mógłbym na bieżąco kontrolować jakość swoich "produkcji".
Poniżej nieco obrazków ilustrujących prace nad poszczególnymi jednostkami.
Ciekaw jestem opinii Szanownego Grona o moim pomyśle i formie realizacji tegoż. Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane!
Link do ściągnięcia plików stl z modelem korwety pr. 1241 RE w skali 1:350 (kadłub i nadbudówki):
http://we.tl/GWQQCxc8o1
Pozdrawiam
jkrzew