Przeglądając ostatnio moje materiały nasunęło mi się trochę pytań odnośnie PMW. Sam nie jestem w stanie na nie odpowiedzieć dlatego proszę Was o pomoc:
1) Czy nasze 3 okręty rakietowe są już zmodernizowane i wszystkie posiadają wyrzutnie rakiet RBS-15 Mk 3? Czy z tych wyrzutni można strzelać rakietami starszej generacji tj Mk 2?
2) Czy ORP Jastrząb należy do DOP, lub do którejś z dwóch flotylli? Nadal nosi numer burtowy?
3) Jaka jest oficjalna klasyfikacja ORP Kaszub? Dozorowiec, korweta... ???
4) Czy oficjalna nazwa poławiacza torped K-8 to "Kormoran"?
5) Spotkałem się z takim wyrażeniem: "motorówka cumownicza" - do czego ona służy, i jaki jest ich stan w naszej MW?
6) Czy 43 bsap figuruje pod nazwą 43 bat. sap. FOW ( a chyba należy do 3 FO) w Rozewiu?
7) Posiadamy obecnie dwie Gavie? Do których jednostek zostały wysłane?
8 ) Czy nowe motorówki hydrograficzne typu Wildcat 40 MH 2- 4 trafiły do dyw. zab. hydr. , a MH-1 do 12 Wolińskiego DTr?
9) Jaki jest stan (skład) Morskiej Jednostki Rakietowej ?
10) Podam teraz skład ustalony przeze mnie 3 FO- chodzi mi o ewentualną korektę, uzupełnienie, bądź dopełnienie nazw
- dyw. op w Gdyni
- dyw. ok. boj. w Gdyni
- dyw. ok. wsp w Gdyni
- dyw. zab. hydrog. MW w Gdyni
- gr. okr. rozp. w Gdyni
- Morska Jednostka Rakietowa
- 9 dyw. plot. w Ustce
- 43 bat. saperów w Rozewiu
- KPW w Gdyni
- Okręt-Muzeum ORP Błyskawica
- Ośrodek Szkolenia Żeglarskiego MW
- oddział zab. MW.
- klub MW
- Zespół Redakcyjno-Wydawniczy MW
- Poligon Kontrolno-Pomiarowy MW
(po wyjaśnieniu 3 FO, przyjdzie czas na 8 FOW, i inne)
11) Jak wychodzi rozwiązanie stacjonowania 13 Dyw. Tr. w Gdyni pod dowództwem 8 FOW?
12) na dzień dzisiejszy podział MW (podlegającemu pod DGRSZ) wygląda tak?:
- 3 FO w Gdyni
- 8 FOW w Świnoujściu
- D. Bryg. Lot. MW w Gdyni Babich Dołach
- 6 Ośrodek Radioelektroniczny MW w Gdyni
- Biuro Hydrograficzne MW w Gdyni?
I jedno bardziej teoretyczne: jaka jest różnica miedzy typem, klasą, a projektem okrętu wojennego? Jak używać tego by się nie pomylić?
Będę bardzo wdzięczny za jasne (jak dla laika i shiplovera) wyjaśnienie tych kwestii, a szykują się dalsze wątpliwości
Pozdrawiam