Zdjęcia okrętów PMW
- dessire_62
Re: Zdjęcia okrętów PMW
Ptasznik Mewy szuka. 

Karol, skąd masz info o kolorach na Kujawiaku w kamuflażu? Dotychczas pisano o kolorach białym i czarnym.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
>>>
Ostatnio zmieniony 2015-07-27, 23:51 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Dzięki za wyjaśnienie, że to WICHROWA cuma.
A no szukam MEWY, szukam i znaleźć nie mogę. Wiem że była przy nabrzeżu na prawo od dziobu WICHRA. Zatonęła 3 września, a następny ślad to że wcielona do KM jako Putzig. Żadnych śladów pośrednich, w tym zdjęciowych.
A no szukam MEWY, szukam i znaleźć nie mogę. Wiem że była przy nabrzeżu na prawo od dziobu WICHRA. Zatonęła 3 września, a następny ślad to że wcielona do KM jako Putzig. Żadnych śladów pośrednich, w tym zdjęciowych.
- dessire_62
Słabo szukasz.ptasznik pisze:Dzięki za wyjaśnienie, że to WICHROWA cuma.

W MSiO kiedyś ukazało sie takie zdjęcie.
Oczywiście to nie Mewa.

- Załączniki
-
- 1..versenktes polnisches Schiff Hafen Hela WW2.JPG (128.24 KiB) Przejrzano 10823 razy
Dzięki!
To nie MEWA, to ........ CZAPLA. W doku.
To nie MEWA, to ........ CZAPLA. W doku.
- dessire_62
No to jedziemy dalej.
Zdjęcie tego samego okrętu, opisane przez Niemców;
Zdjęcie tego samego okrętu, opisane przez Niemców;
Versenktes polnische Minensuchboot Rybitwa Hafen Hela Polen
- Załączniki
-
- Versenktes polnische Minensuchboot Rybitwa Hafen Hela Polen.JPG (54.93 KiB) Przejrzano 10784 razy
O MATKO!!!!!!!!!! O mało się kawą nie zakrztusiłem.
RYBITWA jako przedstawiciel I serii miał inną osłonę pomostu, plus inne różnice.
ŻURAW został przemianowany na Westerplatte, więc to musi być CZAPLA. CZAPLA w Jastarni.
RYBITWA jako przedstawiciel I serii miał inną osłonę pomostu, plus inne różnice.
ŻURAW został przemianowany na Westerplatte, więc to musi być CZAPLA. CZAPLA w Jastarni.
-
Pewnie o wiele łatwiej jest odróżnić poszczególne wersje Yamato, Missouri, Bismarcka czy Hooda, niż nic nie znaczące ptaszki.
To już chyba było kilka razy omawiane tutaj albo/i na forum DWS.ptasznik pisze:O MATKO!!!!!!!!!! O mało się kawą nie zakrztusiłem.
Tak, to jest zdecydowanie CZAPLA.
Stalowy wiatrochron oznacza, że jest to okręt II serii.
Wyrwa w burcie oznacza, że nie jest to ŻURAW, który zaraz po kapitulacji wszedł w skład Kriegsmarine.
Jeśli dobrze kombinuję to na zdjęciu CZAPLA jest we wschodnim narożu portu, ciemna bryła po lewej stronie to budynek przystani, a woda po prawej stronie jest obecnie zasypana i biegnie tędy droga do Helu???
Odnośnie przedostatniego zdjęcia, ''w doku w trakcie remontu'', to by znaczyło że ...???
Odnośnie przedostatniego zdjęcia, ''w doku w trakcie remontu'', to by znaczyło że ...???
MUZEUM MARYNARKI WOJENNEJ W GDYNI, sala na II piętrze, róg w którym stoi przeciwlotniczy nkm 13,2 mm. Zdjęcie nr 73, podpisane jako ''Uszkodzona i rozbrojona ''Rybitwa'' .....''. Prawdopodobnie nie w Helu, na pewno nie RYBITWA, tylko CZAPLA.
Zdjęcie od dziobu z widokiem na ''zdrową'', prawą burtę. Nie widać co prawda wybrzuszenia pokładu, ale jest rozbite okno w sterówce, jak na zdjęciu powyżej. Charakterystyczny przechył na prawą burtę, znany z innych zdjęć. No i ta stalowa osłona pomostu.
Zdjęcie od dziobu z widokiem na ''zdrową'', prawą burtę. Nie widać co prawda wybrzuszenia pokładu, ale jest rozbite okno w sterówce, jak na zdjęciu powyżej. Charakterystyczny przechył na prawą burtę, znany z innych zdjęć. No i ta stalowa osłona pomostu.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
- dessire_62
- Załączniki
-
- Hela, polnischer Kapitän wird nach Minenfeldern befragt, um 1939 !!!.JPG (55.31 KiB) Przejrzano 10402 razy
-
- Hela, Oberst Klemm übernimmt polnische Marine-Gefangene, mit Kapitän, 1939.JPG (44.43 KiB) Przejrzano 10402 razy
Ostatnio zmieniony 2015-08-08, 14:54 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠