ORP Burza
Re: ORP Burza
Ostatnio w moje ręce wpadł Mały Modelarz Nr 2 z 1967 r., z ORP Burzą z lat powojennych, Bohdana Wasiaka z Bydgoszczy. Po przejrzeniu tego numeru stwierdzam, że wszystkie następne wydania były w ten, czy inny sposób powielone z w/w wydania. I każdy z nich pokazywał okręt w wypaczonym kształcie.

Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:26 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
Tak się zastanawiałem ile razy od 1967 roku ukazał się w Małym Modelarzu model ORP Burzy. A co mnie najbardziej interesowało. Okładka zaprojektowana przez Adama Werka, MM 2/73, 6/96 oprócz okładki z MM 12/2002 r. Oto mój zbiór.

Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:28 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.

A na marginesie.
Czy ktoś wie dlaczego MM nie wznawiał modeli p. Andrzeja Samka ?
Byłaby przecież z tego niezła kolekcja w skali 1:400.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
To może utwórzmy tutaj małą galerię obrazów ORP Burzy. 1. JSC - Burza - Oploe-U606; 2. Burza - MSiO 1/2008; 3 Burza - MSiO 3/2013.

Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:32 przez Storm, łącznie zmieniany 3 razy.
Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:38 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:41 przez Storm, łącznie zmieniany 4 razy.
Kolejna odsłona ORP Burzy. Pocztówka znana z 1971 r, a ile z niej wyczytać można. I kolejna, z 1961 r.

Ostatnio zmieniony 2020-05-02, 19:39 przez Storm, łącznie zmieniany 3 razy.
A na tej mniej znanej co toza biały statek w tle? "Kontroler 1"?
Ten biały statek pojawił się już raz na stronie 2. Wtedy został uznany za kuter dozorczy "Kontroler 1", (Gdański Urząd Morski; Gdynia).
Pytanie do znawców. Co znajdowało się na pierwszym poziomie, nadbudówki dziobowej, ORP Burza. O ile informację o pozostałych pomostach można znaleźć w monografii J. Łubkowskiego i przewodniku po Burzy. To ten fragment zabudowy nadbudówki owiany jest tajemnicą. Czy znajdowały się tam pomieszczenia załogi, czy były tam tajne urządzenia, o których się nie wspomina. Jak można było się do nich dostać. Przed wojną i w czasie jej, od strony działa 2, mieściły się tam trzy drzwi, (nazwijmy je techniczne), przez które można było wejść do tych pomieszczeń. Po wojnie drzwi te zostały zabudowane (albo i nie - nie wiem tego na pewno). Więc jak tam wchodziła załoga. Rysunek z planów modelarskich Jakubika z 1958 r. Proszę nie opierać się na nim, gdyż jest on bardzo niedokładny, a chciałem wskazać miejsce, o które mi chodzi.

Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:52 przez Storm, łącznie zmieniany 3 razy.
Tak na pierwszy rzut oka wydaje się, że na schematach w książce Łubkowskiego nic nie brakuje. W tym miejscu nie było oddzielnego pokładu, a jedynie wyższe pomieszczenia radiostacji, szyfrów, itd., które są na rysunku "Przekrój ponad nadpokładem". Nie wiem tylko, co było na lewej burcie za radioprzetwornikami. Powyżej był poziom mostka nawigacyjnego z kabiną nawigacyjną i kabiną dowódcy.
Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:52 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
Z rysunków wychodzi mi, że kabina pilota nie była "dwupoziomowa", ale była wysoka jak pomieszczenie radiostacji. Masz tam niżej rysunek z instalacją świateł nawigacyjnych i sygnałowych, na którym widać też rozmieszczenie kabin. I jeszcze uzupełnienie - to pomieszczenie na lewej burcie, o którym pisałem, to centrala artyleryjska.
Miner po części masz rację. Ja zasugerowałem się rysunkiem A-1, na której widać że była tam kabina dwupoziomowa. Chociaż poziom wyższy bez okien - jakaś bzdura. Ty wskazałeś mi rysunek B-2, gdzie kabina pilotów jest tej samej wysokości co pomieszczenie radiostacji. Więc jeśli to nie były dwa poziomy, to do czego służyły drzwi na rysunku C-3. To mnie trapi.

Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:54 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.
Według mnie 3 włazy, które masz na rysunku "C-3", to jakieś magazyny artyleryjskie (widać je na zdjęciu Wichra na str. 25 książki Łubkowskiego). Na rysunku "B-2" to przestrzeń powyżej kabiny pilota (prawy górny róg).
Zrobiłem parę pomiarów pomieszczenia pilota. Wyszło mi że pomieszczenie te musiałoby mieć 3,44 m. Strasznie wysokie. I takie marnotrawstwo wolnej przestrzeni, gdzie na okręcie liczy się każdy centymetr. Co do pomieszczenia w górnym rogu pomieszczenia pilota, na wysokości pokładu działa nr. 2. Wyszło mi że było to pomieszczenie o wymiarach 0,68x1,4 m. Było to raczej jakiś szyb, powiedzmy na kable, tuby głosowe, wentylacje. Pociski do armaty 100, by się tam nie mieściły. Chyba że na sztorc. I wreszcie wymiar wysokości spardeku dziobowego. Mnie wyszło 2,04 m. Ma to jakiś sens. W takim razie znowu wraca pytanie. Drzwi na nadbudówce od strony dziobu, do pomieszczeń szybu zostały czy nie?.

Ostatnio zmieniony 2018-09-02, 19:56 przez Storm, łącznie zmieniany 2 razy.