"Jesteś UPIERDLIWY!" Nie.. ja jestem Ciekawy i drążę niektóre interesujące mnie tematy.. a że zadaję dużo pytań? "Kto pyta nie błądzi" głosi powiedzenie.
Jakże daleko z Domu do Morza!
Z ta stronka to trzeba pamiętać, ze robili ja amerykanie.
Przykład pierwszy z brzegu
Dzialo 13" made in USA. W manualy stoi jak byk strzał na 320 sekund. I to jak zaloga wszystko zrobi dobrze. Na stronce - strzał na minutę.
Ale juz brytyjskie dzialo co strzelalo taz na 90 sekund ma wpisane raz na 1 do 2 minut.
Jak sie Amerykanie przestawiali na proch bezdymny to mieli awarii artylerii co niemiara. Na stronce cisza. Ale jak awaria byla u kogo innego a to juz jest wymienione.
Dzualo rosyjskie16" projektowane prze Vickersa. Po przejściu na kordyt miało niby stracić na osiągach. Ciekawe kordyt w porównaniu z nitroceluloza miał większą wartość energetyczna zarówno z tej samej masy jak i objętości. Dlaczego wiec zmiana nitrocelulozy na kordyt miałaby zmniejszyć prędkość wylotową?
Tego typu rzeczy są praktycznie przy każdym dziale. No może prawie każdym.
Ale jako początkowe źródło informacji i zacheta do dalszej szukania jest super
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Przy masach pocisków i innych takich pelna zgoda. Sam używam
Natomiast przy wiezach to juz bałagan. Raz z dzialami raz bez.
To samo z dzialami. Raz z zamkiem raz bez i nie zawsze podane gdzie jaka.
Ale na usprawiedliwienie to taki bałagan jest nie tylko tam. W książkach również, takze jesli o to chodź to nie ma co sie czepiać. Ale ostrożność jest zalecana
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Trafilem na takie cus: http://runeberg.org/tektid/1941a/0408.html
Jedna z propozycji rozwoju POW w kierunku krazownika. Swoja droga, to Szwedzi maja troche ciekawych, nigdy nie zrealizowanych propozycji.
Ciekawa koncepcja, działa 190mm (prawdopodobnie Brytyjskie) mogą zrobić kuku nawet ciężkim krążownikom.
Z drugiej strony chciano to zmieścić na dość małym kadłubie (~60m) trochę ciasno jest, jakby powiększyć do tych 120m można by troszkę go dozbroić i nieco.. bardziej pełnomorskim uczynić, ale Szwedom na tym nie zależało.
"Jesteś UPIERDLIWY!" Nie.. ja jestem Ciekawy i drążę niektóre interesujące mnie tematy.. a że zadaję dużo pytań? "Kto pyta nie błądzi" głosi powiedzenie.
Jakże daleko z Domu do Morza!
Nie idź tą drogą Spróbowałem na szybko przymierzyć w paincie tę nadbudówkę do De Ruytera - i wygląda to wprost koszmarnie. Nie ta skala, taka hybryda nie miała by prawa pływać (wygląda jakby się miał gibnąć sam z siebie).
Nie mam psa Saby, tylko Maxa
A poważniej mówiąc to już pisałem, że na pewno by się gibnął. Przecież wieża na Yamashiro miała 45 metrów ponad poziom wody. Jak maszty dużego żaglowca.
Nawet po odliczeniu wysokości kadłuba zostaje jeszcze 36-38 metrów do góry, czyli około 1/4 długości De Ruytera.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Zanim pojawi się wersja z wieżą a'la Yamashiro mam wersję, która pewnie wielu zbulwersuje.
Taka niby kieszonka z uzbrojeniem złożonym z 6 x 203; 8 x 102 i 10 x 40. Wyrzutnie torped sobie darowałem.
De ruyter 111a2a2.jpg (146.18 KiB) Przejrzano 9276 razy
Ja mam taki pomysł, który chodzi mi po głowie. Stworzenie fikcyjnego akwenu z różnymi państwami i ich flotami.
Kraje te by rozwijały floty w stylu szwedzko-norwesko-syjamskim. Jakieś minikieszonki, POW, kanonierki pancerne. Torpedowce, gruchoty etc. I potem rozważania, jak by się to biło ze sobą....
Taki mini-pancernik obrony wybrzeża kieszonkowy:
6x152 w w wieżach 3 działowych, 4x102 plot, prędkość 25w itp. Springsharp nie pomoże tu.
Przeciw niemu stary krążownik pancerny itp.
No i taki De Ruyter z wieżą a'la Yamashiro.
Najciekawsze jest to, że jest to wieża Yamashiro "przykrojona" do wielkości krążownika.
YAmashirowaty 1a.jpg (83.58 KiB) Przejrzano 8892 razy
Uzbrojenie: 8 x 152; 6 x 102; 10 x 40.
Chciałem dorzucić wersję z całą wieżą dowodzenie Yamashiro, ale pokazał się komunikat, że " Przekroczono maksymalną przestrzeń na dysku zajmowaną przez załączniki".