AdrianM pisze:Z drugiej strony sam piszesz, że trzymasz kciuki za nowe śmigłowce. Dlaczego nie za kolejne remonty Mi24, Kamanów, W3, Mi-2 itd.? Dlaczego nie kibicować za zakupem używek, gdzie wybór jest nie najgorszy jeśli chodzi o śmigłowce? Właściwie może ci wszystko jedno co za szajs kupią dla innej branży byleby starczyło na nówki gdzie indziej?
chyba nieprawidłowo odebrałeś tamto zdanie

nie chodziło o ślepą radość z 4 AW-101 w skali szerszych potrzeb, przekaz był inny, no trudno

Jeżeli pojawi się opcja pozyskania jednostek używanych wtedy będę miał dla niej osobną opinię, bo to może być też dobre rozwiązanie. Remonty są potrzebne, żeby sprzęt, który dziś jest w służbie mógł dalej funkcjonować. Niestety nie da się dziś to wszystko wyciąć, błyskawicznie zaoszczędziś i od jutra zastąpić nowym, choć nie brakuje takich którym tak się wydaje

Przy okazji dzięki wielkie za sugestię co do mojej szerszej perspektywy na temat pozyskiwania SpW, ale następnym razem może po prostu zapytaj mnie o zdanie i nie będziesz musiał zgadywać
AdrianM pisze:Nawet ostatnio zamówione śmigłowce ZOP bez okrętów zdolnych do wstępnego wykrycia OP są nam tak niezwykle zdatne jak MJR bez zewnętrznych danych z rozpoznania sytuacji nawodnej
to prawda, ale jesteśmy częścią czegoś większego. Mimo wszystko ważne jest aby oferować istotne zdolności, wtedy ktoś inny może wypełniać luki i odwrotnie