Przyszłość MW
Re: Przyszłość MW
Karol, mnie to tak naprawdę zastanawia skąd Ty czerpiesz wiedzę o naszych fregatach.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
No nie mają.
Nie chodzi o wymianę konsol. GENESIS to mózg tureckich ohapów. Naprawdę chciałbym byśmy byli w stanie coś takiego stworzyć. Ilość cełów które mogą śledzić wzrosła im conajmniej dziesięciokrotnie.
Tania sensacja. Pierwsze 4 nie dostały VLS wg. mojego stanu wiedzy. Nie wiem skąd informacja, że tylko 1 okręt dostał VLS?
Nie chodzi o to by się z Trukami ścigać, gdy równamy do Pakistanu. Bardziej interesujące w tym wszystkim jest to jak biorąc stare okręty można budować w kraju nowe kompetencje. Może i wkładanie tam VLS nie ma sensu w ramach ogólnie rozumianego koszt-efekt, ale w tej sytuacji Turcy zintegrowali Mk41 i ESSM z własnym systemem dowodzenia i kierowania ogniem. Doświadczenie już procentuje w programie Milgem. My natomiast z chęcią sadzimy się na budowę (w ramach programu Powerpoint) fregat bez najmniejszych zdolności w tym temacie, level spawalniczy i dodatkowo mają to zrobić stocznie, które są faktycznymi bankrutami, bo oprócz przetrwalnikowych ad hoc zleceń nie dostają niczego.
To tak w sumei a propos "przyszłości" i wątpliwej mojej wiary w jej pomyślność. Ilekroć na poważnie próbuję o tym myśleć to człowieka jakiś taki dziwny dół ogarnia. Plus ta swojska paleta rozwiązań pomostowo-oszczędnościowych służące zbytnio nie wiadomo czemu, ale kolejny raz tak trzeba, bo taka to nasza... tradycja

Z Internetu, toż to kopalnia wiedzy
Adrian szanuje Twoje zdanie, bo wiesz, co piszesz. Wpływ "eksperymentów" na przyszłe kompetencje oczywiście jest bardzo istotny pod warunkiem zachowania tych zdolności i tu masz rację. A ludzie zbudowali korwetę patrolową i ich kompetencje poszły w gwizdek
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
To tlumaczy dlaczego poczatkowo kupiono jedynie polowe jednostki ognia. Z wyprzedzeniem zaplanowano miejsce na ‘boostery’.
...
na fregatach OHP nigdy nie było ER i wyrzutnia mk-13 nigdy nie była przystosowana do RIM-67. Nasze i tureckie okręty wykorzystują nr 9, natomiast wyrzutnie na okrętach australijskich zmodyfikowano pod nr 10
Spokojnie. Sznujmy się po ludzku. Coś tam lubie poczytać o naszych okrętach, ale bez przesady bym tu miał jakieś znaczące zdanie.
Łańcuch zdarzeń i konsekwencje. No cóż... jakoś to tak zawsze splątane na wszelkich możliwych poziomach - pewnie i kwantowych

Nie do końca jestem pewien czy o to chodzi. Może wystarczy by spisać porządnie umowę z krajowym wykonawcą, a nie co chwile ją poprawiać(?) (tak tylko retorycznie pytam, chyba samego siebie) No i jeszcze takich innych różnych czynników tych politycznych i merytorycznych. Np. zlecanie czegoś bankrutowi by go przed plajtą - no nie tak to nie będzie działać. Artemis nasz kolejny narodny dobry przykład, że czasami nie warto pomimo wiary, uporu i patriotyzmu - to ma prawo się w pewnych okolicznościach nieudać (szkoda).
WIem
Ogólnie to chyba o coś innego mi chodziło z tymi Trukami. Jakieś kompetencje, nowe i pozyskiwanie - telegraficznie i można kombinować słowa dowolnie. Uprawiać sztukę dla sztuki mogą artyści i nie jestem pewien czy to dyscyplina dla marynarzy

Trzeba internet weryfikować inaczej nie bedzie działać. Przy czym warto rysować kółeczka, ołówek i cyrkiel to świetna zabawa.
Pozostaje chyba pomysł na modernizacje Błyskawicy i SM-6 - trzeba powałkować temat i np. taka sieciocentryczna konsola na nadbrzeżu taki Jelcz z IBCS i VLS w sumie też na brzegu można postawić i zasilanie z Błyskawicy

To też kopalnia piramidalnych bzdur.
Choć z drugiej strony... fikcja może być jedynym znośnym panaceum na prawdę.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Adrian, jesteś pewien, że jeszcze kogoś bawi powtórzony 150 raz "żart" o rysowaniu kółek?Przy czym warto rysować kółeczka, ołówek i cyrkiel to świetna zabawa.

„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Mnie nadal bawi.
A ja lubię rozbawiać szafrana 
Waldek no ale przecież do tego zawsze sprowadzają się te dyskusje o MW. No dlaczego nas interrsowaly tylko te konkretne wersje OHP? Do czego nam potrzebne 2 fregaty jak nie do kółeczkowania? Marmik ma rację, chodzi o fikcję, a taka Finlandia niby bez fajerwerków, ale w miarę nowocześnie i kompleksowo - są daleko przed nami, a za chwilę odskoczą nam już całkowicie. A my się "jaramy" symulowanymi występami w NATO. O przemyśle już nawet nie chce mi się pisać.
Waldek no ale przecież do tego zawsze sprowadzają się te dyskusje o MW. No dlaczego nas interrsowaly tylko te konkretne wersje OHP? Do czego nam potrzebne 2 fregaty jak nie do kółeczkowania? Marmik ma rację, chodzi o fikcję, a taka Finlandia niby bez fajerwerków, ale w miarę nowocześnie i kompleksowo - są daleko przed nami, a za chwilę odskoczą nam już całkowicie. A my się "jaramy" symulowanymi występami w NATO. O przemyśle już nawet nie chce mi się pisać.
Rysunki z "kółkami" się robi nie tylko u nas, nie tylko na potrzeby naszej MW. Widocznie nie każdy się jeszcze połapał że taka forma prezentacji działa praktycznie wszędzie i tak najłatwiej i najczytelniej przedstawia się zdolności (oczywiście w limitowanym zakresie parametrów)
Nie ma potrzeby dziwić się, że właśnie w takiej formie to wydostaje się do mediów. Nie wiem tylko czy tak to nazwijmy 'problem lub zabawność tych kółek' wynika z: "liczyłem na coś więcej a dają tylko kółka" czy "kółka są takie zabawne" 

Tyle, że mnie nie chdzi o meritum, bo tu rzeczywiście można się (w nieskończoność) spierać nad taką, czy inną formą wizualizowania zdolności oraz jej przełożenia na rzeczywistość, ale o wpisywanie "z uporem maniaka" tej samej frazy o kółkach w każdym niemal poście...
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Każdy ma jakieś tam swoje manie i zboczenia. Oprócz spraw związanych z okręgami poruszałem też inne istotne dla mnie kwestie.
No a dziś ktoś tam rzuca podsumowanie prac IU 8 dalej mamy: tankowiec, eko tankowiec, nowe holowniki, pływajaca stacja demag i cała długa lista życzeń. Poważnie? O czym my dyskutujemy?
Wracając do kółek to faktycznie ogromne wydatki na flotę próbuje się uatrakcyjnić różnego rodzaju prezentacjami dla polityków. Jeśli chodzi o państwa zachodu to faktycznie inwestują w topowy sprzęt i cały system walki mający konkretne przełożenie na wydatki. U nas staramy się nie wydawać i uzasadniać dość osobliwy sposób budowy zdolności po kosztach, w dokładnie ten sam sposób. Jak ma się u nas coś zmienić skoro chcemy kultywować ohapowe podejście do tematu? Jeśli ktoś chce argumentować słuszność pozyskiwania kolejnych ohapopodobnych rozwiązań i skupienie się na budowie kolejnych holowników to z chęcią poczytam co to za szczwany plan za tym stoi.
A tak poza tym przeciez nie wiemy do kiedy te rakiety na OHP mają ważne certyfikaty. Okręty mają obecnie ważną funkcje edukacyjną i jest to jedyny powód, że jeszcze nie zdecydowano wysłać je na żyletki, ale to do czasu póki Miecznik na prezentacjach jeszcze żyje.
No a dziś ktoś tam rzuca podsumowanie prac IU 8 dalej mamy: tankowiec, eko tankowiec, nowe holowniki, pływajaca stacja demag i cała długa lista życzeń. Poważnie? O czym my dyskutujemy?
Wracając do kółek to faktycznie ogromne wydatki na flotę próbuje się uatrakcyjnić różnego rodzaju prezentacjami dla polityków. Jeśli chodzi o państwa zachodu to faktycznie inwestują w topowy sprzęt i cały system walki mający konkretne przełożenie na wydatki. U nas staramy się nie wydawać i uzasadniać dość osobliwy sposób budowy zdolności po kosztach, w dokładnie ten sam sposób. Jak ma się u nas coś zmienić skoro chcemy kultywować ohapowe podejście do tematu? Jeśli ktoś chce argumentować słuszność pozyskiwania kolejnych ohapopodobnych rozwiązań i skupienie się na budowie kolejnych holowników to z chęcią poczytam co to za szczwany plan za tym stoi.
A tak poza tym przeciez nie wiemy do kiedy te rakiety na OHP mają ważne certyfikaty. Okręty mają obecnie ważną funkcje edukacyjną i jest to jedyny powód, że jeszcze nie zdecydowano wysłać je na żyletki, ale to do czasu póki Miecznik na prezentacjach jeszcze żyje.
Faktycznie, dostosowanie wyrzutni nie jest tylko wklepaniem dwóch linijek kodu, Marmik masz rację, ale co piszą, to piszą
Osobiście bym fregatom dodał tą modyfikację i znowu wypuścił (dla odmiany Kościuszkę) na szkocki poligon dla pokazania, jak wypuszcza się SM-1 ER 
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
O czym teraz piszesz?

Ale tak rakietki i antenki kupować bez przetargu? Zupełnie jakby komuś bardzo zależało od uzależnieniu od Raytheona i Amerykanów.