Wow! Dzięki za linka. Jestem pod wrażeniem.peceed pisze: 2022-02-09, 16:22https://militaryleak.com/2021/07/26/loc ... m-modules/Marmik pisze: 2022-02-09, 13:07No i na pewno nie da się kupić razem rządem USA w jednym dużym kontrakcie. Ktoś zna taki przypadek w dziejach?
Nie wiem czy "dziadowskie oszczędności". Raczej ciężko było wówczas znaleźć korwety o jakoś wyraźnie większym potencjale obronnym.peceed pisze: 2022-02-09, 16:22Świetna definicja "dziadowskich oszczędności", ale dobrze że przynajmniej jest.
Raczej 32 ESSM(wchodzą po 4 do kontener) - chyba że jest jakaś magiczna opcja do pakowania rakiet w pionie (lub jej się spodziewano)?
Co do liczby ESSM to oczywiście 32
Nie. Wstępnie miało być 8 w cylindrycznych pojemnikach startowych o masie 420 kg każdy. Sprawdziłem w materiałach Matry z 2000 roku, czyli z okresu kiedy starano się zainteresować MW (chyba całkiem dobrze, bo ten pocisk przewijał się jako powiedzmy "preferowany"). Potem pojawiła się opcja podwójnej Sylver A-35 (z czterema celami startowymi dla tych rakiet każda). No i SeaCeptorami też nas lobbowano.
Czyli możemy być pionieramiAdrianM pisze: 2022-02-09, 17:40Z ESSM to nie wiem która wyrzutnia by weszła na korwetach nigdzie nie ma Mk41.
Jednak jeśli być szczerym to pionierami są raczej Rosjanie ze swoim podobnym gabarytowo systemem Riedut na korwetach t. Steregushchy. A potem dowalili jeszcze ogromne wyrzutnie UKSK 2S14 na połowę mniejszych Buyanach-M.
A co do Mk41 to wersja oczywiście tylko Self-Defence wchodzi w grę.
Takie rozwiązania jak Sylver A-35 czy Mk-41 Self-Defence opracowano właśnie z myślą o korwetach (choć A-43 też by pewnie wlazł). Jakoś się nie przyjęły, ale są i nie trzeba ich wymyślać. Na większych okrętach są Sylver a-43/50 i Mk41 Tactical.