Uzbrojenie antyrosyjskie

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Peperon

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: Peperon »

peceed pisze: Bardzo nikłą.
Ja bym powiedział, że taką samą jak obrona innych samolotów sił powietrznych Ukrainy. Jakoś do tej pory Rosjanie nie potrafili rozwalić wszystkich ukraińskich migów i suk.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
greg_tank

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: greg_tank »

Marmik pisze: Czy F-16 ma możliwość operowania z DOL?
Tak.

Specyfika Ukrainy jest jednak taka że istnieje ogromna liczba lotnisk które można wykorzystywać - dziedzictwo po ZSRR. Jednakże - skoro do dzisiaj latają ukraińskie Su-27 i Su-24, których było względnie niewiele i których - w przeciwieństwie do Su-25 i Mig-29, nie dostarczano z zewnątrz; trudno się spodziewać żeby zapewnienie względnego bezpieczeństwa F-16 było niemożliwe.
Awatar użytkownika
Marmik

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: Marmik »

greg_tank pisze: 2024-08-03, 20:07
Tak.
Nie chodzi mi o techniczną możliwość, a o operacyjną zasadność. Czym innym jest epizodyczna możliwość startu i lądowania na DOL, a czy innym operowanie z niego, bowiem tu nie wystarczy odcinek jezdni i miejsca postojowe. Tym bardziej, że istotnie ograniczają użycie maszyn do jasnej pory doby i do dobrych warunków.
greg_tank pisze: 2024-08-03, 20:07Specyfika Ukrainy jest jednak taka że istnieje ogromna liczba lotnisk które można wykorzystywać - dziedzictwo po ZSRR. Jednakże - skoro do dzisiaj latają ukraińskie Su-27 i Su-24, których było względnie niewiele i których - w przeciwieństwie do Su-25 i Mig-29, nie dostarczano z zewnątrz; trudno się spodziewać żeby zapewnienie względnego bezpieczeństwa F-16 było niemożliwe.
Stąd moje pytanie o możliwość operowania z DOL. Czy byłoby to zasadne i czy w ogóle Ukraińcy byliby do tego gotowi? Nie pamiętam co jest potrzebne do ponownego przygotowania jet fuel starter do uruchomienia silnika. DOL dają mnóstwo ograniczeń. Szczerze mówiąc ich potencjalne lokalizacje są łatwe do monitorowania przy rozpoznaniu satelitarnym, a ewentualne ciągłe skakanie z DOLa do DOLa to chyba raczej sfera mitów i legend.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
greg_tank

Uzbrojenie antyrosyjskie

Acha.
Awatar użytkownika
karol

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: karol »

Owszem, to bardzo ważna sprawa, drugorzędna, bo mając perspektywy otrzymania maszyn, poczynili przygotowania. Ale F-16 potrzebuje świadomości operacyjnej, ciekawe, jak to tam będzie, bo do natowskich systemów ich nie wepną.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
greg_tank

Uzbrojenie antyrosyjskie

Mają dostać szwedzkie mini-AWACSy. Dokładając do tego radary systemów plot to z świadomością, przynajmniej czasową, w wybranych sektorach nie będzie problemu.
Pytanie czy pójdą w jakieś spektakularne próby przychwytywania rosyjskich samolotów czy raczej będą używać tak jak obecnie używają lotnictwa - do ataków przy użyciu broni stand-off. Obstawiałbym że raczej to drugie.
Awatar użytkownika
peceed

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: peceed »

Tak. Praktycznie każdy samolot ma, bo przecież jest mu obojętne czym na co dzień jest płaski kawałek terenu na którym ląduje jak tylko spełnia wymagania długoć x szerokość.
Gripen jest pod tym względem lepszy, bo ma własne APU i może przeprowadzić rozruch silnika bez agregatów, ma też wyżej wloty powietrza co odrobinę zmniejsza szansę zassania śmieci( ale i tak trzeba utrzymywać czystość na pasie).

Dodano po 2 minutach 2 sekundach:
greg_tank pisze: Mają dostać szwedzkie mini-AWACSy.
Strasznie późno...
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Awatar użytkownika
Marmik

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: Marmik »

peceed pisze: 2024-08-07, 00:27
Tak. Praktycznie każdy samolot ma, bo przecież jest mu obojętne czym na co dzień jest płaski kawałek terenu na którym ląduje jak tylko spełnia wymagania długoć x szerokość.
Gripen jest pod tym względem lepszy, bo ma własne APU i może przeprowadzić rozruch silnika bez agregatów, ma też wyżej wloty powietrza co odrobinę zmniejsza szansę zassania śmieci( ale i tak trzeba utrzymywać czystość na pasie).
Wracam do ograniczeń i logistyki. DOL to rozwiązanie czasowe i skomplikowane logistycznie. To nie płaski kawałek terenu, tylko płaski kawałek drogi ;) który na dodatek ma na obu końcach odpowiednie przestrzenie postojowe i manewrowe. Żaden DOL na Ukrainie nie pozwoli na bezpieczne lądowanie w nocy lub w warunkach ograniczonej widzialności, co w sposób istotny ogranicza możliwości użycia samolotów. Jak wspomniałem, to nie "1941" Spielberga.
Nie wiem jak odbywa się napełnienie hydroakumulatorów w F-16, ale DOLe na Ukrainie mogłyby być rozwiązaniem na chwilę, a nie na stałe operowanie. W czasach ZSRR było tam ponad pięćdziesiąt lotnisk (stąd DOLów nie był tam za wiele, a do dziś to istnieje chyba tylko w Krupcu, choć w czasie wojny doraźnie używano innych innych odcinków, a ćwiczono na autostradach jeszcze przed wojną, co warte odnotowania z incydentem w postaci przywalenia w znak drogowy na M06). Odliczając co na wschód od Dniepru wystarczy przygotować 2-3 prócz tych co już są, a nie bawić się w skomplikowane logistycznie operowanie z DOLów. Ale to tylko moja opinia.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
greg_tank

Uzbrojenie antyrosyjskie

Marmik pisze: Żaden DOL na Ukrainie nie pozwoli na bezpieczne lądowanie w nocy lub w warunkach ograniczonej widzialności,
Zawsze można rozmieścić TACAN, np. w takiej postaci: https://www.usafe.af.mil/News/Article-D ... ployments/ albo JPALS.
Awatar użytkownika
peceed

Uzbrojenie antyrosyjskie

Marmik pisze: Żaden DOL na Ukrainie nie pozwoli na bezpieczne lądowanie w nocy lub w warunkach ograniczonej widzialności, co w sposób istotny ogranicza możliwości użycia samolotów.
Przy obecnej technice nawet samoloty cywilne lądują same. Jeśli samolot ma sprawny radar to nie widzę żadnych przeszkód - umieści się kilka reflektorów radarowych wzdłuż pasa i problem z głowy, że nie wspomnę o takim nędznym szczególe jak GPS (wystarczy stacja naziemna która będzie ostrzegać przed spoofingiem/zakłóceniami) porównując odczyty "z powietrza" ze swoją (znaną) pozycją.

Dodano po 11 minutach 37 sekundach:
Przy okazji - pisałem o tym, że indywidualna broń przeciwpancerna piechoty powinna dostać naprowadzanie światłowodowe a zamiast granatników piechota powinna dostać drony (ale po co, lepiej kupić M72 i Carl Gustwy bez offsetu) i proszę, Rosjanie właśnie wprowadzili do użycia. Teraz wystarczy tylko na nich zdobyć zestaw i już mamy "uzbrojenie antyrosyjskie".
Tak, jestem z siebie dumny :P
Awatar użytkownika
Gregski

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: Gregski »

Dla mnie to coś nowego.
Chyba coś przegapiłem z historii II wojny światowej.
"Chodzi o dokładnie takie samo wykorzystanie śmigłowców (z karabinem maszynowym zamontowanym na nosie śmigłowca) do ochraniania bombowców przed wrogimi myśliwcami."
https://tech.wp.pl/taktyka-rodem-z-ii-w ... 963734976a
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
karol

Uzbrojenie antyrosyjskie

Normalnie klasyka, leci Focke a przed nim odgania Spitfire's heli ;) Nie pamiętam w której to grze było, ale było! Zwalał je, jak muchy!
greg_tank

Uzbrojenie antyrosyjskie

W tłumaczeniu powieści Jamesa Michenera Mosty Toko-Ri było używane słowo śmigłowce w rozumieniu samolotów ze smigłem :D - w odróżnieniu od odrzutowców :D
Pamiętam że chwile mi zajęło zanim się zorientowałem :D
Awatar użytkownika
Peperon

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: Peperon »

Co do ścigania dronów przez śmigłowce, to mam taką fotkę...
ren1.jpg
ren1.jpg (20.92 KiB) Przejrzano 4339 razy
... z ćwiczeń zwalczania zagrożeń terrorystycznych przez śmigłowce Mi-24.
Ćwiczenia odbywały się w rejonie Krakowa w roku... 2015.
Tak więc, żadna nowość...
Poza tym, że drony z sześcioma, ośmioma śmigłami są zwrotniejsze od małego śmigłowca.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
peceed

Uzbrojenie antyrosyjskie

Warto zwrócić uwagę na to, że pojawiły się drony kamikadze korzystające z proponowanych przeze mnie silników odrzutowych klasy 45 kgf, 15 cm średnicy.
Jak na razie Ukraińcy wykorzystują Jetcaty, gdy Kintechy były dwukrotnie tańsze - ale też przestały być dostępne.

greg_tank pisze: było używane słowo śmigłowce w rozumieniu samolotów ze smigłem
Tak samo uważał mój brat. Bo to w pewnym sensie logiczne, choć po prostu nieprawdziwe. Haczyk polega w asymetrii czasowej - na początku rozwoju lotnictwa nie było innych niż samoloty śmigłowe, więc określenie "śmigłowiec" w takim znaczeniu byłoby całkowicie zbędne.
Peperon pisze: Poza tym, że drony z sześcioma, ośmioma śmigłami są zwrotniejsze od małego śmigłowca.
Śmigłowce są 2-3 razy szybsze, więc jest to bez znaczenia, "drobne" podrygi obsłuży "manewr ogniem" z działek 20-30 mm.
Awatar użytkownika
karol

Uzbrojenie antyrosyjskie

F-16 dorwał pierwszą Trzydziestkę?
ODPOWIEDZ