Przyszłość MW
Przyszłość MW
Okręt jest jednak bardziej mobilny. A nasze wybrzeże długie. Pojawia się pytanie, czy powierzenie jego obrony plot okrętom (przynajmniej częściowo) nie byłoby bardziej "ekonomiczne"?
-
Przyszłość MW
Serio To sprobuj przerzucic korwete/fregate z Gdanska do Krakowa - i to samo z bateria/dywizjonem plot - ciekawe co sie szybciej uda? System plot rozwiniety na wybrzezu mozna przerzucic w glab kraju - okret nie za bardzo - no chyba ze fundniemy sobie znowu monitory rzezczne
Przyszłość MW
Ile samolotów zestrzeli bateria/dywizjon podczas przemieszczania ? Ile czasu zajmie zwinięcie dywizjonu i dyslokowanie go ze Szczecina do Gdańska i ponowne rozwinięcie ? Kto mu zapewni osłonę przed napadem powietrznym podczas dyslokacji ?
Okręt podczas takiej dyslokacji pozostaje w pełnej gotowości. Co więcej, okręt może nawet stać w porcie i wzmocnić obronę plot przez wykorzystanie danych z sensorów lądowych, a własne trzymać uśpione.
Tylko trzeba odpowiednio skonfigurować cały system obrony powietrznej kraju. Ale u nas chyba się na to nie zanosi...
Okręt podczas takiej dyslokacji pozostaje w pełnej gotowości. Co więcej, okręt może nawet stać w porcie i wzmocnić obronę plot przez wykorzystanie danych z sensorów lądowych, a własne trzymać uśpione.
Tylko trzeba odpowiednio skonfigurować cały system obrony powietrznej kraju. Ale u nas chyba się na to nie zanosi...
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Przyszłość MW
Rzecz w tym, by okręty broniły wybrzeża. Nie Krakowa. Uderzenie może przyjść także od strony morza, więc i tą strefę trzeba będzie jakoś zabezpieczyć. A do tego potrzeba więcej systemów OPL lądowych. Liczyłem na to, że nasze fregaty będą budowane pod tym kątem. Tymczasem odnoszę wrażenie, że dostaniemy jednostki, które będą mogły się bronić same, ewentualnie zapewnia osłonę najbliższemu sąsiedztwu. Tyle, że obawiam się, że dzięki temu za duże pieniądze dostaniemy coś, co może i będzie dobre, ale mogłoby być z naszego punktu widzenia jeszcze lepsze - bardziej użyteczne. Dlatego, gdy dowiedziałem się w jaki system opl będą uzbrojone, to byłem trochę zawiedziony. I stąd me pytanie - liczyłem, że ktoś rozwieje moje wątpliwości. Ale chyba nic z tego...To sprobuj przerzucic korwete/fregate z Gdanska do Krakowa...
Przyszłość MW
Odpowiedź została udzielona. Poddałeś pod wątpliwość zasięg nie mając świadomości o programie nowego uzbrojenia, które ma zapewnić Miecznikowi zasięg rażenia 100km+. Biorąc pod uwagę, że okręt stanie się częścią większego systemu sądzę to będzie duży wkład zdolności
-
Przyszłość MW
Mowa byla o mobilnosci.
Ile czasu zajmie przerzucenie fregaty z Gdanska do Rumunii i czy bedzie to mozliwe jak Turcy zamkna ciesniny? Wyrzutnie ladowe mozna przerzucic samolotami - szybciej.
Watpie by takie bylo zalozenie jak je zamawiano. Dyskusja byla o mobilnosci. Okrety sa mobilne tam gdzie jest na nie dosc wody i moga doplynac - wyrzutnie ladowe na ladzie - te drugie dzieki mozliwosci przerzutu samolotem mobilne sa bardziej - dotra szybciej i dalej.
Jak na razie uzbrojenia tego nie ma - i nie bylo w planie jak Miecznika specyfikowano/zamawiano - pozyjemy zobaczymy.
Przyszłość MW
Trochę inaczej Gdy ustalono wybór konfiguracji wiadomo było, że ta droga oznacza konieczność uruchomienia programu FCM, bo muszą zostać spełnione wymagania operacyjne. W przeciwnym razie wybrano by inne rakiety o takim zasięgu.Franek Wichura pisze: ↑ Jak na razie uzbrojenia tego nie ma - i nie bylo w planie jak Miecznika specyfikowano/zamawiano - pozyjemy zobaczymy.
Przyszłość MW
Prawda. Choć jak będzie zobaczymy. Marudzę, ale przyznam, że wolałbym system z natury dalekiego zasięgu. Tak jak pisze Franek Wichura - na razie jest to co jest.Poddałeś pod wątpliwość zasięg nie mając świadomości o programie nowego uzbrojenia, które ma zapewnić Miecznikowi zasięg rażenia 100km+.
Nie wiem, czy takie było założenie gdy okręty zamawiano (zapewne nie, skoro stało się jak się stało). Wiem, że o takim założeniu dyskutowano zanim okręty zamówiono (a akurat ta kwestia mnie przekonywała).Watpie by takie bylo zalozenie jak je zamawiano.
Przyszłość MW
Jeśli będzie potrzeba - to trzeba. Można to zrobić zarówno systemami lądowymi, jak i okrętowymi. Problem z systemami okrętowymi jest taki że nadają się tylko do obrony wybrzeża, a ogromna większość naszego terytorium jest z dala od wybrzeża. Z kluczowych aglomeracji nadmorskie jest tylko Trójmiasto. Warszawa, Kraków, Wrocław, Łódź, Poznań są w głębi lądu. Szczecin jest tak naprawdę 100 km od otwartego morza.
Odwrotnie jest np. w Danii. Transport lądowy pomiędzy Jutlandią a wyspami jest wrażliwy na ataki na mosty, a kluczowe centra mają charakter nadmorski.
Przyszłość MW
każdy by coś innego wolał, zupełnie jak w motoryzacji natomiast konfiguracja tych okrętów jak w każdym takim programie powstała według skalkulowanych wymagań operacyjnych i nie ma tam "wolenia" bo jest ustalone co okręt ma spełnić, coś co policzono. Oznacza to, że jeśli "pożyjemy i zobaczymy" że program FCM nie wypalił to zdolności jakie miał zapewnić zostaną osiągnięte innym efektorem. To oznacza też ból d..y, bo to pociągnie zmiany w konfiguracji i pewnie niezły koszt, ale nie ma tu miejsca że skończy się na fiasku i "jest to co jest" czyli obecna rodzina CAMM
Przyszłość MW
MON zadeklarował realizację programów Ratownik, Orka i dozbrojenie Ślązaka
https://defence24.pl/sily-zbrojne/mon-z ... ie-slazaka
Umowa na ratownika ma być podpisana w tym roku tzn , ze wszystko musi być już dogadane , ciekawi mnie jak teraz ma ten projekt wyglądać ? czy są zmiany.
https://defence24.pl/sily-zbrojne/mon-z ... ie-slazaka
Umowa na ratownika ma być podpisana w tym roku tzn , ze wszystko musi być już dogadane , ciekawi mnie jak teraz ma ten projekt wyglądać ? czy są zmiany.