Druga tura dla Bonżura! Nie? A dlaczego?

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Napoleon pisze: Czy Brauna - nie sądzę.
Prawdopodobnie największy odsetek wyborców, którzy olali II turę - jakieś 250-300 tys.
Napoleon pisze: To ja się Ciebie zapytam co musiałby zrobić Nawrocki by wywrzeć jakiś wpływ na swych potencjalnych wyborców i ich zniechęcić do głosowania na siebie?
Nic. Był wyborem mniejszego zła, tamci wyborcy zagłosowaliby na krzesło bez nogi, gdyby było na jego miejscu. Klęska RT wynikała z niewystarczającej mobilizacji wyborców strony centrowo-lewicowej. Przede wszystkim "zniknęli" (raczej zostając w domu, choć część przeszła do Mentzena) mniej zaangażowani wyborcy TD i KO z 2023 roku.
Napoleon pisze: A ty to zrównujesz z aferami Nawrockiego!
Nie, nie zrównuję. Bo mówię tutaj o błędach w kampanii, a to zupełnie inna sprawa. Wybory wygrywa się propozycją, a nie aferami przeciwnika. PiS i Karol taką propozycję przedstawili, i nie ma znaczenia że nam się ona nie podoba. KO swojej propozycji - bo mimo wszystko uważam, że takowa istnieje - pokazać nie umiała. Nie było widać żadnej propagandy sukcesu, nieważne co miałoby być jej treścią. PiS potrafił z byle pierdoły zrobić show.
Napoleon pisze: Pytanie, co jeszcze ma w szafach i czy to "coś" może kiedyś posłużyć do jego szantażowania? Taki człowiek nie powinien w żadnym przypadku sprawować wysokiego stanowiska, ale sprawuje.
Ależ ja się w pełni z tym zgadzam. Ale to nieudolność K15X utorowała mu drogę do Pałacu. Te wybory można było wygrać.
Napoleon pisze: Przegrana Trzaskowskiego to nie tylko kwestia kampanii.
Oczywiście, że to kwestia wielu czynników, sęk w tym że przy tak niewielkiej (300-coś tys. głosów) różnicy bardzo możliwe, że wystarczył jeden.
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Prawdopodobnie największy odsetek wyborców, którzy olali II turę - jakieś 250-300 tys.
OK, ale ja piszę o tych, którzy zagłosowali - na kandydata z przeciwnego obozu. Prawdopodobnie, gdyby większość z nich zagłosowała tak jak podpowiada logika, wygrałby Trzaskowski.
Klęska RT wynikała z niewystarczającej mobilizacji wyborców strony centrowo-lewicowej.
1. Przegrana, nie klęska. To ma znaczenie.
2. Niewystarczającej mobilizacji głównie wyborców Hołowni i lewicy (szczególnie tej umiarkowanej). Nie zrzucam tu odpowiedzialności, ale PO/KO ma umiarkowane możliwości wpływania na wyborców koalicjantów. Szczególnie, gdy głosować chcą na kogoś takiego jak Nawrocki.
Nic. Był wyborem mniejszego zła...
A co jest tym "złem"?
Nie, nie zrównuję. Bo mówię tutaj o błędach w kampanii, a to zupełnie inna sprawa.
Zrównujesz. Bo brak wiedzy sztabu Nawrockiego o jego "trupach w szafie" to ewidentny błąd w kampanii. Bredzenie Dudy o tym, że misiaczki się muszą poszarpać - błąd w kampanii. Dopuszczenie do sytuacji, w której Nawrocki zażywa coś na wizji - błąd w kampanii. Dużo by tu wymieniać - to wszystko są ewidentne błędy. I śmiem twierdzić, że tych błędów jest może więcej po stronie sztabu Nawrockiego niż Trzaskowskiego (jeden taki błąd Trzaskowskiego by zatopił bez względu na cokolwiek).
Ale to nieudolność K15X utorowała mu drogę do Pałacu.
Co to znaczy "nieudolność"? Mamy relatywnie spory wzrost gospodarczy. Realne dochody Polaków w 2024 roku wzrosły średnio o 10 % (najwięcej chyba w ostatnich dekadach). Odblokowaliśmy środki unijne i już ponad 1/3 z nich udało się wykorzystać. Na koniec było też trochę rozdawnictwa (co tak Polacy lubią). O wzroście znaczenia Polski na arenie międzynarodowej nie wspomnę. Nieudolność?
Oczywiście, że to kwestia wielu czynników, sęk w tym że przy tak niewielkiej (300-coś tys. głosów) różnicy bardzo możliwe, że wystarczył jeden.
Prawda. Tyle, że z racji niesymetrycznego układu sympatii wyborców, ten czynnik był w dużym stopniu niezależny od Trzaskowskiego i sztabu. Nie mówię, że był "niezależny" - mówię "w dużym stopniu". Pewnych rzeczy nie da się przewidzieć, pewnych rzeczy nie da się zmienić.
Dlatego boję się przyszłości.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Moim zdaniem te zażywanie na wizji, to był element planu, a nie żaden błąd ;)
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Dobra Zmiana pisze: A mnie się ostatnio spodobał ten tekst: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... ntarz.html
Nie głupie.
Napoleon pisze: Witek zażartował ale zrobił się z tego mem. Gajewska i Tusk popełnili głupotę (choć tylko głupota Gajewskiej nabrała, moim zdaniem szerszego zasięgu bo z tego zdjęcia dało się zrobić memy).
Dobre. Dali dupy w czasie kampanii wyborczej. Bardzo medialnie zresztą, a Ty się oburzasz, że na ludzi to zadziałało.
A Maciej ostrzegał by nie jeździć po zakonnicach!
Napoleon pisze: Myslę, że tak - internet, media społecznościowe, są zagrożeniem dla demokracji.
Jasne
Lepie żeby ludzie łykali co im panie Wysocka-Schnepf oraz Dobrosz-Oracz podadzą.
Napoleon pisze: I jak sądzę, Nawrocki (choć są pewno tacy co bardziej niż on) dostał jakieś tam dyskretne wsparcie od Ruskich.
Może, ale dowodów na to nie ma. A od Amerykańców wsparcie dostał Bonżur. I tu akurat sprawa wyszła na jaw.

I to ciągłe jojczenie o zagrożeniu demokracji bo nie wygrywają Twoi kandydaci.
I chwalić Boga, że nie wygrywają. Przynajmniej cenzury nie wprowadzą co akurat jest dobre dla demokracji.
I weźcie się do roboty!
Poznajcie wyborców i szanujcie ich.
Nie tak jak teraz kiedy czytam jojczenia o tym, że wybory wygrała "Polska powiatowa".
I co z tego? Ona jakaś gorsza od "Młodych wykształconych z wielkich ośrodków miejskich"?
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Moim zdaniem te zażywanie na wizji, to był element planu, a nie żaden błąd
Może? Ale PiS chciał Trzaskowskiemu robić kampanię negatywną bazującą na tym, że podobno nie potrafi on utrzymać kondycji bez wspomagania prochami. A to im ten plan położyło.
Zresztą, ta saszetka to w sumie pikuś w stosunku do reszty.
Dali dupy w czasie kampanii wyborczej
A Nawrocki dał? Duda dał? Kaczyński dał? No właśnie...
Lepie żeby ludzie łykali co im panie Wysocka-Schnepf oraz Dobrosz-Oracz podadzą.
Mylisz pojęcia. Czym innym jest opinia, czym innym kłamstwo lub oszczerstwo. Chyba tego po prostu nie rozumiesz. Mam wrażenie, że masz pretensje do wymienionych osób za ich opinie. A nie mogą ich mieć?
Może, ale dowodów na to nie ma. A od Amerykańców wsparcie dostał Bonżur. I tu akurat sprawa wyszła na jaw.
Wspominałem, że sprawa rzekomego wsparcia dla Trzaskowskiego to najprawdopodobniej prowokacja. I takie były sugestie w raporcie. Dowody na wspomaganie prawicy przez Ruskich są, ale liczy się skala - nie jest jakoś specjalnie duża. Może Ruski wyszli z założenia, że nie ma się co mieszać bo sami się wykończymy?
I to ciągłe jojczenie o zagrożeniu demokracji bo nie wygrywają Twoi kandydaci.
Najbardziej irytujące jest to, że komentujesz moje wypowiedzi, ale ich nie czytasz.
Zagrożenie demokracji mamy nie tylko w Polsce. Na Węgrzech demokracji już w zasadzie nie ma - ustrój został zmieniony na miękki autorytaryzm. I bez względu na to kto by wygrał, to zagrożenie by było na podobnym poziomie - pisałem o tym także przed ogłoszeniem wyników.
Nie tak jak teraz kiedy czytam jojczenia o tym, że wybory wygrała "Polska powiatowa".
I co z tego? Ona jakaś gorsza od "Młodych wykształconych z wielkich ośrodków miejskich"?
:?:

1. Ja jestem z Polski powiatowej. Mam się obrażać sam na siebie?! Myśl logicznie.
2. Jeśli komuś podobają się hasła typu "Polska bez Żydów" albo "Polska bez LGBT" to jest "gorszy" - bo źle życzy innym. Jest niemoralny, dąży do zła.
Na wyborców nie ma co się obrażać, ale to nie jest tak, że wyborcy zawsze mają rację - to bzdura. To nie jest tak, że wyborcy są zawsze dobrzy i wspaniali - wielu jest złych, niemoralnych, niegodziwych. Bo wyborcy to ludzie, a ludzie tacy są. W polityce to też ma znaczenie - i nie ma tu co udawać, że nie ma.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Napoleon pisze: Prawdopodobnie, gdyby większość z nich zagłosowała tak jak podpowiada logika, wygrałby Trzaskowski.
Z moich szacunków nic takiego nie wynika, na Karola zagłosowało może 200 tys. wyborców SH/MB/AZ (przede wszystkim SH). Gdyby dołączyć tych, co zostali w domu - to owszem. Ale tylko przy założeniu, że nie zmieniłoby się zachowanie wyborców SM/GB.

Powtarzam - moim zdaniem kluczowi byli ci wyborcy (głosujący za K15X w 2023), którzy całkowicie zignorowali wybory prezydenckie.
Napoleon pisze: 1. Przegrana, nie klęska. To ma znaczenie.
Dla bezpośrednich konsekwencji - nie ma. Ale OK, bo na demobilizację wpływa, mam wrażenie że mamy teraz do czynienia z podobną dekompozycją obozu u władzy, jaka nastąpiła podczas wyborów prezydenckich 10 lat temu.
Napoleon pisze: A co jest tym "złem"?
Jak widać, dla większości wyborców - wasze (K15X, PO, Tuska - mniejsza o konkretyzację) rządy. Ja do tej grupy (w rozumieniu "większego zła"), jak wielokrotnie zaznaczałem, mimo wszystko nie należę.
Napoleon pisze: Bo brak wiedzy sztabu Nawrockiego o jego "trupach w szafie" to ewidentny błąd w kampanii. Bredzenie Dudy o tym, że misiaczki się muszą poszarpać - błąd w kampanii. Dopuszczenie do sytuacji, w której Nawrocki zażywa coś na wizji - błąd w kampanii. Dużo by tu wymieniać - to wszystko są ewidentne błędy.
Jasne, choć niektóre z tych błędów moim zdaniem przemieniły się (niezamierzenie) w sukcesy, jak sprawa zażywania snusu. Znowu - analogia do wyborów w USA rok temu. Trump ma na sumieniu wielokrotnie gorsze grzechy, niż Karol, Demokraci nagłaśniali je jak tylko się dało. No i co z tego?
Napoleon pisze: Mamy relatywnie spory wzrost gospodarczy. Realne dochody Polaków w 2024 roku wzrosły średnio o 10 % (najwięcej chyba w ostatnich dekadach). Odblokowaliśmy środki unijne i już ponad 1/3 z nich udało się wykorzystać. Na koniec było też trochę rozdawnictwa (co tak Polacy lubią). O wzroście znaczenia Polski na arenie międzynarodowej nie wspomnę. Nieudolność?
Toż napisałem - nieudolność w propagandzie (vel, jak to się dzisiaj mówi, PR-ze). PiS by całą Polskę oplakatował i obillboardował tymi sukcesami, a np. do odbiorców 800+ i innego "rozdawnictwa" rozesłał foldery informacyjno-propagandowe z uśmiechniętym Karolem. Czemu żeście nie tego nie robili?
Napoleon

Z moich szacunków nic takiego nie wynika, na Karola zagłosowało może 200 tys. wyborców SH/MB/AZ (przede wszystkim SH).
Czytałeś "Wiedźmina" Sapkowskiego? Mieć 200 tys. i nie mieć 200 tys. to jest już razem 400 tys. :wink:
Zakładam, że głosują. Wtedy jednemu trzeba odjąć a drugiemu dodać.
To są oczywiście spekulacje, bo wszystko oparte jest na sondażach. Jak ludzie głosowali naprawdę - nie wiemy. Ale prawdopodobieństwo jest.
Jak widać, dla większości wyborców - wasze (K15X, PO, Tuska - mniejsza o konkretyzację) rządy.
Dla połowy wyborców, dla ścisłości. W Polsce jest spory margines ludzi, którzy do końca nie wiedzą czego chcą. Stąd raz po raz pojawiają się dziwne efemerydy polityczne. A to Samoobrona, a to Kukiz. Także palikotowcy, Nowoczesna, hołowniacy czy Konfederacja lub zandbergowcy. Większość z nich (choć nie wszystkie) skupiają się wokół lidera co raczej świadczy o ich słabości. Wyborcy ci diametralnie zmieniają preferencje z wyborów na wybory i nie zawsze te zmiany są racjonalne. Co więcej, drażni ich to, że np. tworzy się jakiś względnie stabilny układ polityczny - patrz ten nieszczęsny "duopol". Tak już mamy. Więc byłbym bardzo ostrożny z takimi ocenami.
choć niektóre z tych błędów moim zdaniem przemieniły się (niezamierzenie) w sukcesy, jak sprawa zażywania snusu
Czy to zażywanie snusu na wizji było sukcesem - nie wiem. Ale czytałem wypowiedzi co najmniej kilkunastu młodych ludzi głosujących na Nawrockiego. Uogólniając, ponad połowa z nich zagłosowała na niego, bo mają kompleksy (są z prowincji, nie znają języków, mają marną pracę i słabo zarabiają, nie widzą perspektyw) i są tym sfrustrowani, a głosując na kogoś takiego (w domyśle gorszego od nich lub nie lepszego) poprawili sobie samopoczucie. Można by to tak ująć.
Natomiast na pewno te afery zadziałały mobilizująco na twardy elektorat PiS.
Tak nawiasem, tu widać różnicę - gdyby takie afery dotknęły Trzaskowskiego, to zadziałałyby demobilizująco na twardy elektorat PO. Na PiS i PO głosują inni ludzie. I to ma KOLOSALNE znaczenie. Ja to widzę już na naszym, powiatowym poziomie. Widzę to w rozmowach, w zachowaniu. Tym bardziej się boję, bo tych ludzi PiS może błyskawicznie namówić np. do wyjścia z UE. W zasadzie może ich namówić na wszystko - nawet na zwrot w kierunku Rosji lub Chin. I to bez większego trudu.
Toż napisałem - nieudolność w propagandzie...
Tu się zgodzę. Ale PiS i tak wychował sobie ludzi w sposób trudny do wyobrażenia. Trochę rozmawiałem z ludźmi. Utkwiła mi w pamięci pewna starsza pani (ale nie jakaś staruszka), która jednoznacznie powiedziała, że ona na Trzaskowskiego nigdy nie zagłosuje, bo zanieczyścił Odrę... I nic nie było w stanie ją przekonać, że czarne jest czarne a białe białe. Im bardziej zaczęło do niej dochodzić, że się myli, tym bardziej stawała się Trzaskowskiemu niechętna. I to jest zjawisko dość powszechne. Do sporej grupy zwolenników PiS nie trafia ani rzeczowa argumentacja ani propaganda. NIC nie trafia.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Tusk odpowiada za.podziały w społeczeństwie. I jego siepacz Napoleon
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Jak Trzaskowski nie zanieczyścił Odry, to kto?! Nikt inny nie potrafiłby! ;) Napoleonie, mylisz się co do tej pani, ona wie kto jest fachowcem!

Dodano po 1 godzinie 21 minutach 47 sekundach:
Mówcie co chcecie, ale premier Leszek Miller czyta nasze forum i wprost przed kamerami Onetu stwierdził: "Mówiłem, że Napoleon miał rację!" komentując przyczyny klęski wyborczej kandydata KO!
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Napoleon pisze:

Tym bardziej się boję, bo tych ludzi PiS może błyskawicznie namówić np. do wyjścia z UE. W zasadzie może ich namówić na wszystko - nawet na zwrot w kierunku Rosji lub Chin. I to bez większego trudu.
Co nam po takiej UE ? gdzie każdego dnia inżynierowie dokonują dziesiątki gwałtów i ataków nożem w starej UE , po co nam taka UE w której lada moment powstaną tam kalifaty muzułmańskie , po co nam taka UE , która nic z tym dziadostwem nie robi , po co nam taka UE której władze jawnie walczą i zwalczają prawicę , po co nam taka UE , która narzuca nam lewackie wartości i ideologię . Po co nam to wszystko ? jeżeli w UE jest tak wspaniale to po co się tu męczysz Napoleonie możesz wyjechać i mieć święty spokój, życzę powodzenia w starej UE .
Napoleon

Napoleonie, mylisz się co do tej pani, ona wie kto jest fachowcem!
Trudno mi powiedzieć, czy się mylę... W każdym razie niczego więcej się już nie spodziewam.
Niekiedy odnoszę wrażenie, że nieważna była osoba kandydata, nieważny program, nieważne było co kto mówił, nieważne były wpadki, nic nie było ważne - poza tym kto kogo wystawił i jakie strachy, fobie i przekonania wśród wyborców dominowały.
Co nam po takiej UE ?
1. UE to przede wszystkim wspólny rynek. Dzięki dostępowi do niego osiągnęliśmy sukces (plus wcześniejszej reformie Balcerowicza - obie rzeczy należałoby traktować razem). Jeśli opuścimy UE czeka nas potężny wstrząs i kryzys. Piotrze S., niedaleko mego miasta jest ogromny (chyba największy w Europie i jeden z największych na świecie) zakładów produkujących stolarkę okienną. Zatrudnia jakieś 12-13 tys. ludzi. Jakieś 90 % jego produkcji idzie na eksport, z tego więcej niż połowa do krajów UE. Jeśli wystąpimy, rynek się skurczy, eksport zmaleje - i to mocno. Trzeba będzie ograniczyć produkcję - i zwolnić ludzi. Firma pewno przetrwa, ale okrojona o co najmniej 1/3. Czyli ze 4-5 tys. ludzi (albo i więcej) pójdzie na bruk. A pensje reszty będą raczej maleć niż rosnąć. A takich zakładów (żyjących głównie z eksportu) jest od groma i trochę. Naprawdę tego nie rozumiesz?
2. Obawiam się, że NATO już nie ma - przynajmniej takiego jakie było jeszcze 2-3 lata temu. W praktyce, po wycofaniu się USA (z czym trzeba się liczyć), możemy mieć co najwyżej nadzieję, że inne państwa europejskie, gdyby co, wywiążą się ze zobowiązań. Ale powiedz mi - jaką wartość dla nich będzie miała Polska poza UE? Bo według mnie małą albo żadną.

Ci, którzy wyprowadzą Polskę z UE też będą mieli tego świadomość (a jeśli nie, to szybko ją nabędą) i poprowadzą nasz kraj na wschód. Rosjanie nie będą musieli się nawet wysilać - jak znam życie, sami będziemy prosić o "przygarnięcie". A "ciemny lud" to kupi i jeszcze będzie się cieszyć (choć raczej do czasu).
jeżeli w UE jest tak wspaniale to po co się tu męczysz
Piotrze S., zapominasz się. W UE jest wspaniale i ja w tej Unii jestem. Więc gdzie niby mam się wybierać i po co?
Awatar użytkownika
Gregski

Napoleon pisze: A Nawrocki dał? Duda dał? Kaczyński dał? No właśnie...
Oni mieli rezerwę która pozwalała na utratę kilku głosów. Bonżur nie miał.
Napoleon pisze: Mam wrażenie, że masz pretensje do wymienionych osób za ich opinie. A nie mogą ich mieć?
I dzięki tym opiniom w opinii 2/3 sztabów wyborczych panie nie nadawały się do przeprowadzenia debaty.
Taki numer nie zdarzył się nawet za TVPiS.
Gratuluję osiągnięcia.
Napoleon pisze: Wspominałem, że sprawa rzekomego wsparcia dla Trzaskowskiego to najprawdopodobniej prowokacja.
No to żadnych dowodów nikt nie przedstawił. To tylko mętne tłumaczenia waszego sztabu i brednie NASK.
OBWE jasno je skrytykowała. https://wiadomosci.wp.pl/obserwatorzy-o ... 091700480a
Napoleon pisze: a jestem z Polski powiatowej. Mam się obrażać sam na siebie?! Myśl logicznie.
Nie czytałeś komentarzy? Wszędzie można było zobaczyć biadania jak to prezydenta wybrali powiatowe głąby i patole jadący na socjalu. (oczywiście mocno przesadzam formę ale taki jest sens tych ocen).
Absolutnie nie jestem fanem Pana Prezydenta Elekta, ale miło jest też posłuchać jak zawodzą aroganckie "celebryty" wszelkiego autoramentu.
Napoleon pisze: Jeśli komuś podobają się hasła typu "Polska bez Żydów" albo "Polska bez LGBT" to jest "gorszy" - bo źle życzy innym. Jest niemoralny, dąży do zła.
"Apropopo" czego to było?
Piotr S. pisze: Co nam po takiej UE ? gdzie każdego dnia inżynierowie dokonują dziesiątki gwałtów i ataków nożem w starej UE , po co nam taka UE w której lada moment powstaną tam kalifaty muzułmańskie , po co nam taka UE , która nic z tym dziadostwem nie robi , po co nam taka UE której władze jawnie walczą i zwalczają prawicę , po co nam taka UE , która narzuca nam lewackie wartości i ideologię . Po co nam to wszystko ?
Dlatego śmiem twierdzić, że najważniejsze wybory nas dopiero czekają. Będą to wybory do Parlamentu UE. Bardzo dużo od nich zależy. Zdeterminują, czy wejdziemy na ścieżkę konkurencyjności i odbudowy gospodarki, czy nadal będziemy brnąć ku samozagładzie.
Duże nadzieje pokładam w systemie ETS2 który ma być wprowadzony w 2027. Wybory będą w 2028. Myślę, że w rok powinien już zadziałać i ludzie poczują na go na własnej skórze.
Niestety ostatnio czytałem, że chcą przesunąć jego wprowadzenie na rok po wyborach. Czyli wiedzą jakie to będzie miało konsekwencje społeczne.
Waldemar Łysiak
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Gregski pisze: Dlatego śmiem twierdzić, że najważniejsze wybory nas dopiero czekają. Będą to wybory do Parlamentu UE. Bardzo dużo od nich zależy. Zdeterminują, czy wejdziemy na ścieżkę konkurencyjności i odbudowy gospodarki, czy nadal będziemy brnąć ku samozagładzie.
Duże nadzieje pokładam w systemie ETS2 który ma być wprowadzony w 2027. Wybory będą w 2028. Myślę, że w rok powinien już zadziałać i ludzie poczują na go na własnej skórze.
Niestety ostatnio czytałem, że chcą przesunąć jego wprowadzenie na rok po wyborach. Czyli wiedzą jakie to będzie miało konsekwencje społeczne.
Nic się moim zdaniem nie zmieni w państwach zachodniej europy nie da się odwrócić uśpionych społeczeństw ponieważ
gdyby tak było to dawno by nastąpiły tam zmiany.
Ostatnie wybory do parlamentu UE nic nie zmieniły były protesty żółtych kamizelek we Francji czy rolników w Holandii
dalej wygrywa lewactwo, jedynie co mogła by zrobić Polska aby wyrwać się z tego ucisku to wprowadzić podobne działania
jakie wdrożył Trump , gdzie w naszym przypadku to wycofanie się z ETS-u , zawetowanie zielonego ładu, przywrócenie pełnych
swobód w gospodarce ,powrót do paliw kopalnianych .
Tylko aby to wszystko wprowadzić potrzebny jest rząd prawicowy szansa na to jest ale czy będzie determinacja aby pójść
w tym kierunku ? w zeszłym roku ETS kosztował Polskę 40 mld złoty to koszt około 30% ceny elektrowni atomowej były by
pieniądze na rozpoczęcie budowy i to nie małe .
Obawiam się ,że nowe obostrzenia które by weszły po 27 roku w większym procencie uderzą w nowe gospodarki UE takie
jak Polska czy Czechy ponieważ to tam będą się generowały koszty bo dla przykładu taka Francja mając elektrownie
atomowe (90 % energii) ma nie wiele emisji koszty bardzo małe .
Innym przykładem jest dyrektywa budynkowa, która dla takich krajów jak Włochy ,Hiszpania czy Grecja na południu europy
nie obciążą ich takimi kosztami za ogrzewanie jakie są w Polsce czy Czechach .
W wyniku takiej sytuacji łatwo zauważyć ,że kraje starej UE poniosą mniejsze koszty niż my a to może spowodować ,że nie
nastąpi tam efekt samozapłonu , który doprowadził by do zmian politycznych .
Dlatego uważam ,że Polska tylko własnymi decyzjami będzie się w stanie z tego ucisku uwolnić .
Napoleon

Oni mieli rezerwę która pozwalała na utratę kilku głosów. Bonżur nie miał.
Tyle tylko, że oni błędów popełnili więcej. A może inaczej - ich błędy/wpadki były znacznie większego kalibru. To kwestia elektoratu, że nie wpłynęły w istotny sposób na wynik.
Zawsze jest tak, że zwycięzców się nie sądzi (gdyby Trzaskowski wygrał, wszyscy pialiby hymny pochwalne) a ci co przegrali są krytykowani ze wszystkich stron. Jest rzeczą oczywistą, że jak się przegrywa, to jest to także efekt jakichś błędów. Ale są też naturalne uwarunkowania. A tu wiatr w oczy wieje stronie liberalnej (nie tylko w Polsce), która ma po prostu znacznie trudniej.
No to żadnych dowodów nikt nie przedstawił. To tylko mętne tłumaczenia waszego sztabu i brednie NASK.
Tyle, że NASK to zgłosił. I ma doświadczenie w tego typu sprawach. Dowodów zaś nie ma ani w jedną ani w drugą stronę.
Wszędzie można było zobaczyć biadania jak to prezydenta wybrali powiatowe głąby i patole jadący na socjalu.
A jeżeli komentarze są prawdziwe, tylko "niepoprawne politycznie" to nie należy ich publikować? A gdzie ta twoja "wolność słowa"?
Jest faktem, że za Nawrockim głosowali, generalnie, ludzie gorzej wykształceni, mniej zarabiający itd. Rozumiesz, że według Ciebie tym gorzej dla takich faktów?
Jest prawdą, że Nawrockiego wybrała ta część Polaków, którą zalicza się do przysłowiowego (nie należy tego stwierdzenia traktować dosłownie) "ciemnogrodu". Tak po prostu jest.
Apropopo" czego to było?
Piątki Mentzena. I haseł, które głosił Braun, tudzież co bardzie zacięci Konfederaci albo pisowcy. I powiem ci, to nie są puste hasła - one do ludzi przemawiają.
Dlatego śmiem twierdzić, że najważniejsze wybory nas dopiero czekają.
Każde wybory są ważne. Co z tego, że coś się w UE zmieni (inna sprawa, że nie wiem czy zgodzimy się co do tego jakie zmiany będą na lepsze a jakie na gorsze) jeśli tę UE opuścimy? A wszystko wskazuje, że takie niebezpieczeństwo jest. I to większe niż by można sądzić.
Cały czas pamiętam, że gdy pod koniec 2015 roku zwróciłem uwagę na fakt, że przy takiej polityce jaką prowadził PiS, polexit jest nieuchronny, wszyscy się śmiali. Teraz już relatywnie spora część osób jest za takim rozwiązaniem a połowa wyborców polexit kupi, jeśli się nad nimi popracuje. A pracuje się nad nimi bardzo intensywnie. I to będzie tragedia.

Piotrze S., czy naprawdę nie widzisz konsekwencji gospodarczych i politycznych polexitu? Stracimy 10 razy więcej niż "zyskamy". Nie dociera to do Ciebie?
Awatar użytkownika
Gregski

Napoleon pisze: To kwestia elektoratu, że nie wpłynęły w istotny sposób na wynik.
Na pewno. Wszystkich się nie przekona. Kapanie w zasadzie przeznaczone są do niezdecydowanych i chwiejnych.
Napoleon pisze: A tu wiatr w oczy wieje stronie liberalnej
Tak z ciekawości... Na czym ten wasz liberalizm polega?
Napoleon pisze: Tyle, że NASK to zgłosił.
Czytałeś zalinkowany artykuł?
Napoleon pisze: A jeżeli komentarze są prawdziwe, tylko "niepoprawne politycznie" to nie należy ich publikować? A gdzie ta twoja "wolność słowa"?
Ależ publikujcie! za dwa lata następne wybory Publikujcie takie rzeczy. I celebryci! Podsuwajcie celebrytom mikrofony by mogli pogadać o Podlasiu, Podkarpackiem i generalnie o prowincji.
Wynik będzie murowany.
Wolności wypowiedzi można używać również w głupi sposób.
Napoleon pisze: Piątki Mentzena. I haseł, które głosił Braun, tudzież co bardzie zacięci Konfederaci albo pisowcy. I powiem ci, to nie są puste hasła - one do ludzi przemawiają.
O piątce Mentzena to poczytaj co tak na prawdę te postulaty znaczą. A ekstrema istnieją po skrzydłach. Ja słyszałem, że trzeba jedno mieszkanie na rodzinę to wystarczy Tyle powinno być dozwolone (łaskawcy dopuszczą dwa), mamy żyć w piętnastominutowych gettach domki są nieekonomiczne i trzeba zabronić ich budowy, zabronić samochodów spalinowych, latania samolotami. Zabronić hodowli zwierząt rzeźnych (większe oszołomy mlecznych też).
Posłuchaj pań Jachiry czy Spurek co one ględzą. I też maja słuchaczy.
Piotr S. pisze: Dlatego uważam ,że Polska tylko własnymi decyzjami będzie się w stanie z tego ucisku uwolnić .
Wyjście z Unii będzie katastrofą Oni nam tego nie darują i załatwią ekonomicznie. Ich rynki zamkną się na nasze towary z dnia na dzień.

Wdepnęliśmy i jedyna szansa to starać się zmienić Unię (która moim zdaniem może być sensownym projektem) od środka.
Wiesz pracuję z Włochami Chorwatami, Hiszpanami i innymi ludźmi z Europy i z tego co od nich słyszałem to coraz więcej ludzi ma dosyć ekipy pani von der Leyen.
(Nota bene. Wyjaśniła ona sprawę swojej korespondencji z Pfizer'em? Czy nadal kręci?)

PS
https://biznes.interia.pl/gospodarka/ne ... Id,7981649
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Napoleon pisze: Czytałeś "Wiedźmina" Sapkowskiego? Mieć 200 tys. i nie mieć 200 tys. to jest już razem 400 tys. :wink:
Zjadło mi "nie", ale chyba dobrze przeczytałeś.
Napoleon pisze: Zakładam, że głosują. Wtedy jednemu trzeba odjąć a drugiemu dodać.
No właśnie niekoniecznie, bo "było ich trzech". Ten trzeci nazywał się "nie idę".
Napoleon pisze: Dla połowy wyborców, dla ścisłości.
50,9% to większość. Minimalna, owszem, ale większość.
Napoleon pisze: A to Samoobrona, a to Kukiz. Także palikotowcy, Nowoczesna, hołowniacy czy Konfederacja lub zandbergowcy.
Mieszasz kilka różnych zjawisk. Samoobrona i Kukiz to były czyste "partie protestu". Nowoczesna i Hołownia to były "nowe lepsze Platformy", dla wyborców o poglądach niesprecyzowanych ale umiarkowanych/centrowych (i tutaj rzeczywiście pasuje twoje zdanie o "nie wiedzą, czego chcą") i rozczarowanych wobec głównej partii centrowej (bo PO, nawet jeśli to centroprawica, przez lata tak się realnie pozycjonowała). Ruch Palikota trochę też, plus tzw. "single issue voting" w tematach postępowo światopoglądowych i antyklerykaliźmie. Ale Konfederacja ma już klarowną postać, jako pragmatyczny sojusz różnych odsłon skrajnej prawicy (zasadniczo - nacjonaliści od Bosaka, konserwatywni libertarianie od Mentzena a kiedyś Korwina, fundamentaliści-monarchiści od Brauna, ci ostatni od niedawna we - zresztą termin znakomicie pasujący historycznie - frondzie). Zaś Razem to po prostu demokratyczni socjaliści, opcja obecna w większości państw Zachodu (gdzieniegdzie jako frakcja głównej partii socjaldemokratycznej) i bardzo konkretna programowo (nawet jeśli ten program ci nie odpowiada).
Piotr S. pisze: były protesty żółtych kamizelek we Francji czy rolników w Holandii dalej wygrywa lewactwo
Czy to "lewactwo" jest z tobą w pokoju? Szeroko rozumiana lewica (PES, PEL, Zieloni i drobnica) w 2024 STRACIŁA, schodząc z 223 do 204 miejsc. Co zresztą stanowi marne 28% całości.

No, chyba że dla ciebie "lewactwem" są chadecy-liberałowie z EPP czy neoliberałowie z ALDE, no ale wtedy cierpisz na patologiczne przesunięcie okna Overtona i niestety nie jestem ci w stanie pomóc.
ODPOWIEDZ