ORP Burza
ORP Burza
Numeracja P- pojawiła się bodajże w 1957 roku.
MAZUR jest po lewej, pozostałe to chyba(?) KURP i KASZUB.
MAZUR jest po lewej, pozostałe to chyba(?) KURP i KASZUB.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
ORP Burza
Sprawę już wyjaśnił Mateusz Prociak. Nazwy na moim zdjęciu są widoczne (Kaszub i Ślązak). Zdjęcie z 1958 roku. Co do litery "P". Stowarzyszenie Entuzjastów ORP Ślązak i Sympatyków Marynarki Wojennej tak to opisuje.
Wchodząc do służby wszystkie miały oznaczenia M-..., w grudniu 1956 r. zmienione na P-..., a w 1960 na tylko trzycyfrowe.

Wchodząc do służby wszystkie miały oznaczenia M-..., w grudniu 1956 r. zmienione na P-..., a w 1960 na tylko trzycyfrowe.
ORP Burza
Może już było , Burza i Wicher , Kilonia lipiec 1935
- Załączniki
-
- 08-12578289-vizit-burza-i-wicher-v-germaniyu-kil-1935-07.jpg (519.03 KiB) Przejrzano 4389 razy
-
- 05-12577425-burza-wicher-in-kiel-july-1935.jpg (458.5 KiB) Przejrzano 4389 razy
ORP Burza
Zawsze podziwiałem jakość materiału sowieckich (teraz rosyjskich) bluz mundurowych.
Trzy rzędy medali i orderów - to już kilogramy wisiały.
Trzy rzędy medali i orderów - to już kilogramy wisiały.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
ORP Burza
To że dawno mnie tu nie było, nie jest to moją winą. Zły człowiek (źli ludzie) zhakowali mi konto. Zmieniając mi nick i hasło (które było proste). Dzięki pomocy Pana Mateusza i moderatora Pana Crolicka, udało się wszystko naprawić. Nick zostaje ten sam, ale hasło tak skomplikowałem że sam muszę przepisywać go z kartki zanim się go nauczę. Dlatego uważajcie na siebie, i swoje hasła jak są proste, wymieńcie na bardziej skomplikowane. Życzę wszystkim udanych świąt Bożego Narodzenia i szampańskiego Sylwestra. A to zdjęcie na święta.
ORP Burza najprawdopodobniej w Szczecinie. Data nie znana. Zdjęcie z Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni (FN_R5_A1_11).

ORP Burza najprawdopodobniej w Szczecinie. Data nie znana. Zdjęcie z Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni (FN_R5_A1_11).
ORP Burza
Ostatnio przyglądałem zdjęcia ORP Burza, i dopatrzyłem się różnicy w wyposażeniu pomostu „K”. Do 1960 roku na tym pomoście było inne urządzenie do kierowania ogniem plot, niż w okresie kiedy okręt był już okrętem muzeum. Zresztą i to urządzenie było tylko do połowy lat sześćdziesiątych. Dwa zdjęcia do porównania. Poza tym taka moja prośba. Może ktoś wie jaki to typ tego urządzenia lub ma jakiś zdjęcia tego urządzenia. Pierwsze zdjęcie dostałem od kolegi M. Bokiewicza z jego tatą.