Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

ODPOWIEDZ
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Ponownie pytam co to ma do rzeczy?
Dużo. Bo sygnał to jedno a reakcja na sygnał to drugie.
Poza tym uwaga dot. owego "pokojowego społeczeństwa" dotyczy wszystkich.

Tak nawiasem, tu jest informacja na temat nieprawidłowości w szpitalu południowym. Chyba rzeczywiście były dość poważne, ale natury organizacyjnej (stąd można zrozumieć dlaczego polecieli ludzie z zarządu, nadal jednak nie do końca rozumiem dlaczego z rady nadzorczej). Aczkolwiek większość "sensacji" nie znalazła potwierdzenia.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... c,79cfc278
Niemniej pewne rzeczy rzeczywiście mogą zaskakiwać.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: SmokEustachy »

Cze Napoleon. Zagadka wzrostu zadłużenie wyjaśniona. Tak działacie wchodząc wszędzie:

Pierwszego dnia pracy Dawid Kacprzyk powiedział mi, że »pilnuje szpitala w imieniu Rafała Trzaskowskiego«.
https://www.rp.pl/ochrona-zdrowia/art44 ... -kacprzyka
Wchodzicie gdzie się da i robicie taki sam chlew jak on.
2. Kasprzyk był koordynatorem ale takiego stanowiska nie było w szpitalu.
Napoleon: czy zdajesz sobie sprawę że weszliście w konflikt ze swoim elektoratem?

Dodano po 8 minutach 38 sekundach:
Co do Ukrainy to oczywiście że PiS spowodował kryzys:
1. Nie określił naszych celów i korzyści, jakie mogliśmy osiągnąć.
2. Jakiś gieniusz pisze na X, że Ukraina prowadzi politykę wg. wzorów sovieckich, gdzie normalność jest traktowana jak słabość i się głupio cieszy. Nie pisze, co w związku z tym, czyli jaką politykę trzeba by prowadzić.
3. Brednie o odejściu od polityki transakcyjnej.
4. Pisowce nie rozumieją znaczenia faktów. W sensie realiów. Kontentują się świstkami.
5. Wtedy trzeba było stawiać żądania.
6. Mają manierę włażenia w 4 litery, przez co Ukraińcy się z nami nie liczyli. Bo stwierdzili słusznie, że nie mamy nic do gadania i zrobimy to, co nam USA każe.
7. Stąd Zełeński postawił na Niemcy, a te go wyślizgają. Poszła plota o tajnej debacie niemiecko-rosyjskiej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: Dużo. Bo sygnał to jedno a reakcja na sygnał to drugie.
A jaka ma być reakcja jak informacji nie było?
Według tej waszej durnej książeczki po usłyszeniu alarmu ludzie powinni szukać informacji w radiu lub TV.
Było coś?
Był jakiś alert?

To była tylko próba zasiania paniki wśród społeczeństwa (na szczęście nieudana). Następny przykład funkcjonowania państwa z dykty. Cztery lata wojny za miedzą a procedur nikt porządnych nie opracował.
Jedyny zadowolony to chyba Kierwiński. Tak przynajmniej wynika z jego gadek.
Chociaż on nawet po trzeźwemu gada jakby był narąbany.
Napoleon pisze: Aczkolwiek większość "sensacji" nie znalazła potwierdzenia.

Czyżby?
Potwierdzono porażający partyjny nepotyzm i milionowe oszustwo.
Resztę bada NFZ i prokuratura.

Ale ta afera ma zdecydowanie dobre strony.
Wczoraj moja mama trafiła na SOR. Okazało się, że z lekkim zawałem. Na tym samym SOR-ze była trzy lata temu z udarem niedokrwiennym. (no cóż, 90 lat).
To są dwa zupełnie inne podejścia do pacjenta i pracy. Myślę, że to wpływ tego co się teraz dzieje.

Dodano po 3 minutach 15 sekundach:
Napoleon pisze: nadal jednak nie do końca rozumiem dlaczego z rady nadzorczej
A dlaczego nie?
Jeśli Rada Nadzorcza (między innymi)
-nadzoruje działalność zarządu,
-ocenia sprawozdania finansowe i działalność spółki,
-opiniuje lub zatwierdza niektóre strategiczne decyzje,
-monitoruje sytuację finansową i zgodność działania z prawem
To naprawdę nie ma nic do zarzucenia funkcjonowaniu tego ciała?
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

A jaka ma być reakcja jak informacji nie było?
Nie wszędzie sygnału nie było a reakcja w większości była taka sama - czyli żadna.
Mnie tu bardziej interesuje czy zareagowała armia, atu raczej wszystko było jak należy.
To była tylko próba zasiania paniki wśród społeczeństwa
:?: A na czym niby ta próba miałaby polegać?
Następny przykład funkcjonowania państwa z dykty.
Państwo z dykty proponowałeś Ty. Co ci swego czasu parę razy wskazałem.
Czyżby?
Potwierdzono porażający partyjny nepotyzm i milionowe oszustwo.
Resztę bada NFZ i prokuratura.
Oczywiście, że większość zarzutów się nie potwierdziła. Np. ten nieszczęsny "salonik VIP" czy nieprawidłowości w wystawianiu kart zgonów lub śmiertelne przypadki z winy szpitala.
Z audytu wynika najistotniejszy błąd/przewinienie - brak w statucie wzmianki o tym, że istnieje stanowisko koordynatora SOR. Bo jeśli zatrudniono gościa na takim stanowisku, którego nie było i płacono mu (wszystko jedno ile) to to mi wygląda na naruszenie dyscypliny budżetowej. Za coś takiego odpowiada dyrektor szpitala i dziwię się, że coś takiego przeszło. Może odpowiadać też zarząd, bo tego typu rzeczy mógł dopilnować (kwestia szczegółów).
Przy kwestii dyżurów rzeczą nieprawidłową jest płacenie na podstawie oświadczeń, podczas gdy w szpitalu funkcjonował monitoring wejść i wyjść. Kwestia przyjęcia kogoś na stanowisko na podstawie konkursu, choć osoba ta była już wcześniej zatrudniona w szpitalu, to może to budzić wątpliwości, choć nie wiem czy jest to łamanie prawa.
Mamy więc przede wszystkim płacenie za stanowisko, którego nie było i nieprawidłowe rozliczanie dyżurów. Rzecz w sumie poważna, ale nie mająca wiele wspólnego z większością innych oskarżeń. Tak nawiasem, z tym rozliczeniem dyżurów to pewno i sygnalista będzie miał problemy. Bo coś mi się tu wydaje, że ów chirurg rozliczał sobie dyżury tak jak inni, a jak panowie przestali się lubić, to zaczęto go rozliczać jak należy. I chirurg się obraził - i doniósł. Coś mi się zdaje, że niechcący także na siebie.
To naprawdę nie ma nic do zarzucenia funkcjonowaniu tego ciała?
Niekoniecznie. To kwestia skali. Nieprawidłowości dotyczyły kwestii zbyt szczegółowych by rada nadzorcza mogła je dostrzec. Choć szczegółów nie znam, więc nie chce się tu wypowiadać jednoznacznie. Ale na pewno zwolnienie kogoś w rady nadzorczej w takim trybie to nieporozumienie - można by ew. po audycie (?), ale nie tak jak to zrobiono.

Per saldo mamy dużą część zarzutów bez potwierdzenia. Ale tym się już nikt nie zajmie i żadne media o tym już nie napiszą.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Napoleon pisze: A na czym niby ta próba miałaby polegać?

Dodano po 56 sekundach:
Napoleon pisze: Państwo z dykty proponowałeś Ty. Co ci swego czasu parę razy wskazałem.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Gregski, a czy jesteś w stanie napisać coś sam?
Czy przekracza to twoje możliwości? Akurat nie sądzę by tak było, więc postaraj się trochę. :?

Tak nawiasem, po tytułach oceniając, czy to jest niezależne dziennikarstwo?
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Czasem lubię sobie popatrzeć i posłuchać.
Szczególnie gdy komentarz dowcipny i trafiający w punkt.

Ale nie denerwuj się, przecież w linki nie klikasz (No chyba, że Alert RCB)
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Szczególnie gdy komentarz dowcipny i trafiający w punkt
Dowcip to rzecz gustu, a z gustami się nie dyskutuje. Tym niemniej ja wulgarność za coś dowcipnego nie uważam. Ale, jak napisałem, to rzecz gustu. Uogólniam.
Szczególnie gdy komentarz dowcipny i trafiający w punkt.
Widzisz, Ty wulgarne komentarze Stanowskiego uważasz za dowcipne, ja nie. Nawoływanie do linczu pewno też? I to wobec urzędnika wykonującego swe obowiązki? Widzę, że masz "wysublimowany" dowcip....
No i jak komentarze, bardzo często opierające się na kłamstwach, mogą "trafiać w punkt"? A nawoływanie do linczu wobec urzędniczki? To też "trafienie w punkt"?
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: SmokEustachy »

Napoleon pisze:
Oczywiście, że większość zarzutów się nie potwierdziła. Np. ten nieszczęsny "salonik VIP" czy nieprawidłowości w wystawianiu kart zgonów lub śmiertelne przypadki z winy szpitala.
Jesteś lekko bezczelny.
Z audytu wynika najistotniejszy błąd/przewinienie - brak w statucie wzmianki o tym, że istnieje stanowisko koordynatora SOR. Bo jeśli zatrudniono gościa na takim stanowisku, którego nie było i płacono mu (wszystko jedno ile) to to mi wygląda na naruszenie dyscypliny budżetowej. Za coś takiego odpowiada dyrektor szpitala i dziwię się, że coś takiego przeszło. Może odpowiadać też zarząd, bo tego typu rzeczy mógł dopilnować (kwestia szczegółów).
Za to odpowiada Donald Tusk.
Przy kwestii dyżurów rzeczą nieprawidłową jest płacenie na podstawie oświadczeń, podczas gdy w szpitalu funkcjonował monitoring wejść i wyjść. Kwestia przyjęcia kogoś na stanowisko na podstawie konkursu, choć osoba ta była już wcześniej zatrudniona w szpitalu, to może to budzić wątpliwości, choć nie wiem czy jest to łamanie prawa.
Mamy więc przede wszystkim płacenie za stanowisko, którego nie było i nieprawidłowe rozliczanie dyżurów. Rzecz w sumie poważna, ale nie mająca wiele wspólnego z większością innych oskarżeń.
Jak nie ma wiele wspólnego jak ma wszystko wspólne???
ODPOWIEDZ