Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

Cypis25 pisze: przecież te schrony są tam gdzie w ciągu 8 lat swojej władzy wybudował je PiSd
A po PiSiorach już nikt w Polsce nie rządził?
Dla przypomnia.
Wojna na Ukrainie wybuchła w 22
Zmiana władzy w Polsce nastąpiła pod koniec 23.
Wniosek?
To "sukces" całego POPiS-u.

To, że wygrywa AfD nie ma się co dziwić. To wynik długoletniej błędnej polityki poprzedników.
A że nie ma co się z tego cieszyć to jasne.
Ale, że w Berlinie wygrali lewacy to też dla nas nie powód do radości.

Oczywiście masz rację Napoleonie, że jest więcej obszarów do naprawy, jeśli nawet nie do radykalnej przebudowy.
Tragedia polega na tym, że doraźny plemienno-partyjny interes wygrywa z dobrem państwa.
pothkan pisze: Hm, moim zdaniem całkiem dobrze przewidziały wynik
Masz rację, pomyliłem sondaże z wynikami dla samego Berlina.
Biję się w piersi
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Cypis25

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Cypis25 »

Gregski pisze:
Cypis25 pisze: przecież te schrony są tam gdzie w ciągu 8 lat swojej władzy wybudował je PiSd
A po PiSiorach już nikt w Polsce nie rządził?
Dla przypomnia.
Wojna na Ukrainie wybuchła w 22
Zmiana władzy w Polsce nastąpiła pod koniec 23.
Wniosek?
To "sukces" całego POPiS-u.
Wojna w Ukranie wybuchła w 14 , a nie w 22.
Trochę tak jak z ruską narracją , 2 WŚ wg. ruskich wybuchła w 1941 , a nie w 1939.

co do bunkrów
PiSd 8 lat rządów , zero nakładów
Lata 2024–2025 upłynęły głównie na przygotowywaniu ram prawnych (bo nawet tego PiSd nie potrafił zrobić) i finansowych . 2026 roku ruszył właściwy, ogólnokrajowy program budowy i modernizacji obiektów ochronnych, na który rząd przeznaczył dla samorządów blisko 5 miliardów złotych.
Ale pewnie jak trafiło do samorządów PiSowskich , to przenaczyli to na wspieranie TV ściek.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Cypis25 pisze: Wojna w Ukranie wybuchła w 14 , a nie w 22.
Pisałem o pełnoskalowej wojnie.
Cypis25 pisze: Lata 2024–2025 upłynęły głównie na przygotowywaniu ram prawnych
Tak to możliwe, dwa lata na ramy to wcale nie tak dużo. Każdy dobry stolarz ci to powie.
Cypis25 pisze: Ale pewnie jak trafiło do samorządów PiSowskich
Z pewnością ominęło samorządy POwskie. Żeby nie miały pokusy wspierać "Tusk Vision Network".

Podoba mi się twoja argumentacja.
Masz coś więcej?
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Tak to możliwe, dwa lata na ramy to wcale nie tak dużo. Każdy dobry stolarz ci to powie.
Gregski, widać od razu, że ze stolarką nie masz nic wspólnego. Z wiedzą o tym jak się przygotowuje ustawę też.
Ustawa o OC, o której wspomniałem, uchwalono w grudniu 2024. W życie weszła od nowego roku. Zaczęto ją przygotowywać wiosną (raczej wczesną, albo jeszcze pod koniec zimy). Przygotowanie ustawy od zera (a tak ją przygotowywano w praktyce) to dość długi proces. Jest oczywiście przygotowanie projektu, potem dyskusja w komisjach, konsultacje społeczne i międzyresortowe, trzy czytania w sejmie (można to trochę przyśpieszyć, ale przy tego typu ustawy to mało prawdopodobne bo obejmuje ona zakres funkcjonowania kilku resortów), potem jest głosowanie, potem senat (ma miesiąc) a na końcu podpis prezydenta i vacatio legis. Przygotowanie tej trwało coś koło 9 miesięcy (góra 10). W zasadzie nie da się przygotować i przegłosować ustawy krócej niż w 3 miesiące. Jeśli nie budzi większych kontrowersji, to przeciętnie wynosi to pół roku. Jeśli w grę wchodzą uzgodnienia międzyresortowe i obowiązkowe konsultacje, to dłużej. Czyli te 9 miesięcy to czas średni - można by powiedzieć, że standard w przygotowywaniu tego typu aktów prawnych.
Podoba mi się twoja argumentacja.
Problem z Tobą polega zaś na tym, że nie masz żadnej argumentacji tylko tezy.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Napoleon pisze: Gregski, widać od razu, że ze stolarką nie masz nic wspólnego.
Nie mam ale wiem co nieco.
Samo drewno trzeba sezonować coś około 2-3 lat w zależności od gatunku.
(Można suszyć próżniowo ale to nie to samo).

Natomiast twój kolega twierdził że ramy to 24-25 a ty sugerujesz, że w grudniu 24 były gotowe.

To kiedy majstry mogły wejść na budowę?

No chyba, że uznali, że mają to w dupie.
To moja teza.
Czekam na argumentację.
Waldemar Łysiak
Cypis25

Zwrot przez prawą burtę.

Gregski pisze:
Cypis25 pisze: Wojna w Ukranie wybuchła w 14 , a nie w 22.
Pisałem o pełnoskalowej wojnie.
czyli jednak wojna była , bo jak wybucha wojna pełnoskalowa to już nie ma czasu na budowanie schronów , a kasa i zasoby w większości idą na odbudowanie zasobów zniszczonej broni.
to dlaczego PiSd 8 lat rządów , zero nakładów
Czekam na argumentację.
Ostatnio zmieniony 2026-09-23, 00:26 przez Cypis25, łącznie zmieniany 1 raz.
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

że w grudniu 24 były gotowe
Ustawa została przegłosowana w grudniu, ale szczegółów nie znam. W życie chyba weszła z początkiem stycznia.
Czekam na argumentację.
Ale jaką? Bo cokolwiek można było zaczynać (na podstawie ustawy) dopiero w 2025. A chciałbym Ci zwrócić uwagę, że na to trzeba kasy. A kasa musi być w budżecie. Tyle, że budżet przygotowuje się jesienią a głosuje w grudniu lub na początku roku. Więc na jaką argumentację Ty czekasz? I czego?
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Cypis25 pisze: Czekam na argumentację.
Nie, nie. Ja stawiam tezy. Wy argumentujecie.
Nie doczytałeś?
Napoleon pisze: Ale jaką?
Jakąkolwiek.
Spodziewałem się czegoś na półtorej strony.

W 1939 roku wmawiano społeczeństwu, że jesteśmy silni, zwarcia, gotowi.
Dziś to by nie przeszło.
Nikt by nie uwierzył.
Ale na szczęście zawsze można zadzwonić pod 112.
https://www.fakt.pl/polityka/incydent-z ... wo/vzed2hp
Waldemar Łysiak
Cypis25

Zwrot przez prawą burtę.

Gregski pisze: Natomiast twój kolega twierdził że ramy to 24-25 a ty sugerujesz, że w grudniu 24 były gotowe.
Dokładnie 5 grudnia 2024 roku Sejm uchwalił Ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej. Główne przepisy weszły w życie 1 stycznia 2025 roku, a specyficzny obowiązek projektowania schronów w nowych blokach i garażach zaczął obowiązywać od 1 stycznia 2026 roku, po uchwaleniu rozporządzenia "Rozporządzenie MSWiA z dnia 4 listopada 2025 r. w sprawie warunków technicznych dla budowli ochronnych oraz warunków technicznych ich użytkowania i usytuowania.
Wiem , że niektórym trudnom jest zrozumieć , że dobre ustawy i rozporzadzenia muszą przejść jakąś drogę przygotowawczo-legislacyjną , im większe zapuszczenie tym więcej czasu na projektowanie ustaw itp. .
Dlatego lepiej było jak nikt przez 8 lat tego nie ruszał , bo z niczego nie trzeba sie wtedy tłumaczyć. Lepiej na szybko zamówić respiratory , których nie było , maseczki , które nie spełniały żadnych norm , węgiel , który był szlamem i nie nadawał się do palenia w polskich piecach , samoloty , które nie miały uzbrojenia , a pociski do ich działek znaleziono dopiero w jakiejś manufakturze w Turcji.
Gregski napiszesz jakąś argumentację dla zakupów z tego powyższego spisu.

Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
Gregski pisze:
Cypis25 pisze: Czekam na argumentację.
Nie, nie. Ja stawiam tezy.
nie cwaniakuj , trochę odwagi , czekam na argumenty ,
ODPOWIEDZ