"Fala za fala" - wspomnienia E. Plawskiego

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

peterator

"Fala za fala" - wspomnienia E. Plawskiego

Post autor: peterator »

Dotarla do mnie jako swiateczny perezent ksiazka E. Plawskiego "Fala za fala".

Pierwsze co mnie uderzylo, to w srodku mala karteczka - errata.
Pomylalem sobie, ze to milo ze strony wydawcy, ze daje cos takiego, bo w koncu kazdemu moze sie zdarzyc.
Ale juz w czasie czytania zaczalem notowac errate do erraty:

s. 298: "Kraft durch Freude" to "sila poprzez radosc" a nie "sila daje radosc" jak usiluje to wcisnac czytelnikowi redakcja.

s. 315: jest "Le Hawre" zamiast "Le Havre" (jak w innych miejscach)

s. 317: "kobieta sanitaruszka"

s. 336: "to sail hrimediately" zamiast "...immediately" (w erracie rzekomo na s. 236!)

s. 354: "HMS Dunedine" zamiast HMS Dunedin

s. 357: "HMS Edinbourgh" zamiast HMS Edinburgh

s. 359: "HMS Rajputan" zamiast HMS Rajputana

s. 361: raz "Rodney'a" a raz "Rodneya"

s. 364: "HMS Cossak" zamiast HMS Cossack

s. 367: "Shefield" zamiast Sheffield

s. 389 "pSheffield" zamiast Sheffield

Zdjecie 46 " Na wzburzonym Atlantyku" pokazuje jednolufowe dzialo (GARLAND?) i ma z Piorunem, Plawskim i jego wspomnieniami tyle wspolnego, ze tez tam plywali.

Dziwi mnie troche, ze w dobie komputerow i slownikow redakcja/wydawca nie jest w stanie skontrolowac tekstu i skorygowac takich literowek przed drukiem. Jesli nie wie jak to zrobic to oferuje swoje uslugi jako doradca...

Co do zawartosci:

ksiazka jest pieknie napisana i czyta sie jednym tchem. Obrazowo opisane czasy rewolucji w Rosji, Francja w okresie miedzywojennym, ORP Piorun. Plawski wladal bez watpienia sztuka opowiadania bez uzywania slow niecenzuralno/fekalnych i bez wieszania psow na kolegach oraz przelozonych z MW. Brakowalo mi wlasciwie tylko trzech rzeczy:
1. opisu i celu pobytu w Sztokholmie.
2. sluzby na "Dragonie"
3. serwisu redakcji/wydawcy w postaci nazwania operacji (np. srodziemnomorskich), w ktorych bral udzial Piorun. Tak trzeba zagladac do innych zrodel, zeby sie dowiedziec w jakiej operacji trafiony zostal np. HMS Nelson.

Za to znalazlem pierwsze zdjecie ORP DRAGON z lewej burty (wszystkie mi znane pokazuja go z prawej).

Summa summarum, Plawskiemu posmiertnie piatka za sztuke pisania a redakcji dwoja z plusem za literowki i "korekte"
[/code]
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Nie ma też Wielkiej Wojny na Morzu Czarnym :-(

X
ODPOWIEDZ