Nie chce mi się wierzyć że Brytyjczycy robili to tak bezinteresownie, same koszty utrzymywania odpowiednie floty na Pacyfiku były zapewne ogromne, a dzięki temu traktatowi uniknięto przynajmniej znacznej ich części. Można by też wspomnieć o zysku w postaci osłabienia Rosji rywala Anglii w tamtym okresie, to co zawarte w umowie nie zawsze jest tym wszystkim co się zyskuje , ale to już tylko moja opinia, co do budowy okrętów, zazwyczaj jest tak że na częściach zamiennych zyskuje się więcej niż na samej budowie.
Oczywiście nie zawsze się to sprawdza, zawsze kontrahent moze uruchomić swoją produkcję. Szkoda że nie okresliłeś lat do jakich by się odnosiła ta ankieta, jak każda umowa ma swoje skutki w dalszym okresie, bo jeśli brać pod uwagę zyski Japonii po I wojnie to jest do przodu w tym interesie, bo to też w jakimś sensie konsekwencje tego traktatu z 1902 roku.
Co do mego nicku nie ma sprawy, pochodzi od nazwiska, nazywam się Janikula i tak mnie nazywano w szkole, a 41 to wiek w jakim wstąpiłem na podwoje internetu i tak już zostało.