SM Wicher...? ;-)

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
seawolf

SM Wicher...? ;-)

Post autor: seawolf »

Nudzi mi się dzisiaj strasznie więc wydziwiam z różnymi rzeczami na kompie. No i oto skutek:

Niszczyciel ORP Wicher:
Obrazek

Stawiacz min ORP Wicher:
Obrazek

To tak na marginesie nieprzychylnych głosów o Gryfie, może ten SM się niektórym spodoba ;)

Ps. Nicpoń, m.in. do tego byłby potrzebny dział gdybania...

pzdr.
karolk

Post autor: karolk »

aaale brzydota, i te kominy niesymetryczne, brzydki jak noc arabska :lol:
Awatar użytkownika
mac

Post autor: mac »

Jak na stawiacz min to za mało min by ci wyszło. Nawet licząc twa tory minowe to jest 4 x 13 czyli 52 miny. Mógłbyś zmienić kształt nadbudówki na rufie a tory poprowadzić pod kominy. Wtedy by i 300 wyszło jak na SM przystało. :lol:
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Próbowałeś może przeliczyć ile tych min mógłyby tak skrojony Wicher zabrać? Nie tylko chodzi o kubaturę pomieszczeń i powierzchnię pokładów, ale i ciężar... Myślę, że Gryfa i tak by nie przebił, a bardziej użyteczny wydaje się w swojej pierwotnej roli - zwłaszcza po planowanej przebudowie, której elementy widać na rysunku.

Karol, sam jesteś brzydki :P I na dodatek nie masz nawet jednego komina!
Mnie się podoba!
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Witam

Seawolf ja bym zdjął jeszcze tą 130 na rufie i na jej miejsce wsadził ze 4 x 40 mm, 2xII obok siebie na poszerzonej nadbudówce, ciekawo jakie mozliwości by były gdyby tory minowe puścić czymś w rodzaju korytarzy w nadbudówce.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seawolf

No ta nadbudówka w miejscu wt właśnie po to tam jest, w założeniu jest cała wypełniona minami. To plus dodatkowe, krótkie tory w miejscu rufowej 130mm dałoby (myślę) ok. 120-150 min. Gryf brał 300, ale poza Wichrem była jeszcze Burza.
Emden

Post autor: Emden »

Taki Abdiel na Bałtyk ;)

A to nad pomostem to radar?
Marek T

Post autor: Marek T »

1. Dlaczego rufowa nadbudówka jest poszerzona? Działka można by było ustawić równiez na poszerzonym pokładzie, bez tworzenia dodatkowych pomieszczeń.
2. Też uważam, że miny powinny podchodzić co nakmniej pod komin, być może nawet do uskoku dziobówki.
3. Na brytyjskich niszczycielach - stawiaczach min zdejmowano chyba całe rufowe uzbrojenie.
Awatar użytkownika
Rogelio

Post autor: Rogelio »

Tory minowe powinny byc do kominow, na innych okretach to było normalnoscia. Zdjeta armate 130mm mozna umiescic miedzy kominami :lol:

W wersji upgrade mozna wyrzucic kotly i turbiny, a na ich miejsce wstawic diesle. W kadlubie magazyn na miny...
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Kto daje nieprzychylne głosy o Gryfie!?!?
Kto????
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
mac

Post autor: mac »

Trzeba jednak ciągle pamiętać, żeby się nie zapędzić że wicher był projektowany jako niszczyciel i całą sprawę traktować jedynie jako zabawę.
janik

Post autor: janik »

Rogelio pisze:Tory minowe powinny byc do kominow, na innych okretach to było normalnoscia. Zdjeta armate 130mm mozna umiescic miedzy kominami :lol:

W wersji upgrade mozna wyrzucic kotly i turbiny, a na ich miejsce wstawic diesle. W kadlubie magazyn na miny...
Ale po co ta 130 to nie krążownik tylko stawiacz min, do osłony miałby pozostałe nisczyciele.
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Wlasnie w MORZU przeczytalem , ze WICHER byl przed wojna przodujacym okretem , jesli chodzi o strzelania artyleryjskie.
Moze dlatego zostal na Wybrzezu.

AvM
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

A ja slyszalem ze Wicher zostal na Wybrzezu, gdyz przed wojna cwiczyl on wspieranie naszych oddzialow w Gdansku, i poniewaz byl juz w tym wyszkolony postanowiono jego pozostawic na wybrzezu...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Rogelio

Post autor: Rogelio »

To sa juz 2 wersje: fatalny stan maszyn napedowych i najlepiej wyszkolona zaloga polskiego okretu - w zalozeniu najwieksza wartosc bojowa. Która jest prawdziwa?

Korzystajac z okazji chcialbym sie zapytac o incydent w Gdansku z udziałem Wichra, okolo 1930r. Macie jakies slowa kluczowe do wpisania w google?
Awatar użytkownika
seawolf

Marek T pisze:1. Dlaczego rufowa nadbudówka jest poszerzona? Działka można by było ustawić równiez na poszerzonym pokładzie, bez tworzenia dodatkowych pomieszczeń.
2. Też uważam, że miny powinny podchodzić co nakmniej pod komin, być może nawet do uskoku dziobówki.
3. Na brytyjskich niszczycielach - stawiaczach min zdejmowano chyba całe rufowe uzbrojenie.
Ale Wam te miny zawadzają :lol:
Jak mówiłem w założeniu ta poszerzona nadbudówka to swego rodzaju 'komora minowa'. Tory kończą się tam, gdzie zaczyna się ta nadbudówka (patrząc od dziobu). Czyli w jej środku są miny od burty do burty, ile ich tam wlezie to nie wiem, ale sądzę że sporo.
Może walnę jakiś widok z góry i się wtedy rozjaśni.
Ale ogólnie to tak jak mówi mac, to tylko zabawa, wiem, że każdy tu by coś zmienił.
ODPOWIEDZ