PMW 1918-1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Fax et tuba
Awatar użytkownika
IjonTihy

Post autor: IjonTihy »

Nie mam sylwetki MISTRZA.
Ale różnił się od Kaprów? fotka jakaś cośkolwiek wiadomo?

strone dreadnoughtproject znam, i tmatejszy plan traulerów również. Ale wynika z niego że cała 6 miała być identyczna. Czy tak było? Fotki 4 ptaszków znam, ale 2 ostatnich ajkoś mi umknęły, więc nie wiem czy się różniły....

Pierwszego Nurka widziałem na FOW ale mi chodzi o książkę, czasopismo- znaczy źródło/opracowanie do którego mogę dać przypis. prof. Rezmer krzywo patrzy na internet jako źródła...

Co do Pomorzanina I i Piaskowskiego albumu planów. Ma ktoś to i może rzucić we mnie skanem?

I jescze jedno: Jak to jest z tymi A56? czyli Kujawiak, Podhalanin itp? Sylwetka jedynego różniącego się czyli Kujawiaka jest identyczna z sylwetką niemieckich jednostek, dlaczego pozostała 3 się różni dłuższym/wyższym dziobem i kształtem nadbudówek?
Awatar użytkownika
IjonTihy

Jak zapisywałem na dysk Mistrza to się okazało że już to mam :) Ale nie pamiętam skąd... Pozatym różnicy z Kaprem nie widzę....

Skąd Pomorzanin i Castor z Polluxem? skoro MT twierdzi ze dla tej ostatniej pary trudno coś wyrysować?
Awatar użytkownika
jareksk

Fax et tuba
Gość

Post autor: Gość »

aaaaaaaaaaaaaa widziasz!
w aneksie Wilekich dni małęj floty. To co Ty masz jako Mistrza jest dla całęj trójki: Kaper Mistrz Żeglarz

Skąd masz te skany?????

Tihy
Awatar użytkownika
jareksk

Jakby to powiedzieć. Po prostu - zbiory. Jedne z kilku tysięcy :lol: :lol: :lol:
Fax et tuba
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Wszystko o holownikach PMW można znaleźć w artykule Waldemara Danielewicza w MORSiO 5/1998.
JB
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

1. IjonTihy - nie opieraj sie na Pertku jako na podstawowym zrodle. Ma ogromna mase bledow...

2. Skany te sa zamieszczone na stronie o PMW wspoltworzonej przez W. Danielewicza

3. W Albumie planow Piaskowskiego znajdziesz plany:
- Pomorzanina I
- Warty
- Nurka I
- Slawomira Czerwinskiego
- Castora i Polluxa
- Zeglarza

4. Ale oczywiscie najlepszym zrodlem jest artykul W. Danielewicza w MSiO 5/1998

5. 8)
Obrazek
Obrazek
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Gość

Post autor: Gość »

Z Wilekich dni biorę tylko grafikę. i z Piwowońskiego bo były w ujednoliconej sklai. Chociaż znalazłem błędy przy ptaszkach i Mazurze...
dostępu do starych MSiO nie mam i mieć nie będę bo w bibliotece UMK nie mają ani jednego egzemplarza. A'propos EOW MarkaT. o Gromie i Błyskawicy mają w katalogu ale z adnotacją egzemplarz oczekiwany.....

Podobnie Piaskowski... Może w gdańsku jest wiele kopii w Uniwerku, AMW i gdzieś jeszcze ale UMK nie ma... mój jedyny wyjazd to był CAW, a na więcej nie mam ani czasu ani kasy... chociaż ambicje sporą dotyczącą pracy... W Archiwum MW jak przeczytali prośbę i temat pracy to powiedzieli że materiałów nie mają i nie mam po co przyjeżdżać.

Stronę p. Danielewicza znam, ale niestety nie podaje on źródeł poszczególnych informacji tylko dosyć ogólną bibliografię a i to nie zawsze, do części któej już zresztą dotarłem...

Właśnie problem ze zbiorami jest czasem taki że się gubi ich żródła, a są one mi niezbędne....

Crolick- jak Ty robisz te rysunki??? Extra są... Były gdzieś w jakimś papierowym opracowaniu jako ilustracje?

Tihy
Awatar użytkownika
JB

Trochę pomarudzę Croliczcku, Twój Mistrz ma za krótką część rufową (patrz zdjęcie w MORSiO) trzeba to poprawić.
T'T'
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Milo ze moje rysunki wam sie podobaja. Na deser, okrecik ktory p.o. malzonki uwaza za najpiekniejszy :-D
Obrazek

IjonTihy -> rysunki robie w PhotoShopie w PSD [wielowarstowo] na podstawie zeskanowanych planow papierow - sluzy on za podkladke do komputerowego rysunku. Dopiero gotowa wersje splaszczam i konwertuje na gif [zajmuje najmiej miejsca]...

Nieee, nigdzie ni publikowalem tych rysunkow, bo dopiero niedawno zrobilem wszystkie okrety Floty IX.1939 :wink:

Tata, sssie zrobi jak mi numer z artykulem WD znajdziesz :mrgreen:
Marek T

Post autor: Marek T »

1. Crolick - czy od razu robisz takie miniaturki, czy też może robisz to w rozmiarach umozliwiających druk?
2. Czy Twoja ISKRA nie ma za dużego wzniosu pokładu?

Obrazek

Obrazek

A zresztą - może nie za duży?
Ostatnio zmieniony 2005-02-19, 00:03 przez Marek T, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

1. Niestety robie tylko takie miniaturki [rysunki powstawaly z mysla o internecie, a jak na net sa nawet dosc duze :wink: ]
2. Iskra byla przerysowana z Piaskowskiego
Marek T

Post autor: Marek T »

Piaskowski nie jest za dbrym źródłem, jeżeli chodzi o dokłądność wymiarową.
W niektórych przypadkach miał dokumentację stoczniowa - i te rysunki są bardzo dobre.
Ale tam, gdzie robił na podstawie zdjęć, to lepiej nie mówić ...

Jeżeli już, to lepiej ściągać z tych rysuneczków Marka Soroki z "ZP". On to rysował na podstawie oryginalnych planów. Oczywiście o ile było to możliwe.

Nawiasem mówiąc ten mi wygląda na rysowany z dokumentacji technicznej. Plan modelarski opublikowany w "Modelarzu" 5/1994.

Obrazek

Choć właściwie, po doświadczeniach z dokumentacją "proremowską" BŁYSKAWICY, to już sam nie wiem ...
Awatar użytkownika
IjonTihy

JB napisał:
Kupiono jeszcze kutry (motorówki) dla Batalionu Morskiego (służba patrolowa) M-51 -- M-55.
Kuligiewicz w Morzu napisał natomiast, w artykule o Myśliwym, że był jedną z 4 nabytych wiosną 1920 roku i przeznaczonych, razem z nabytą łodzią motorowo-żaglową, do straży granicznej. od 51 do 55 jest 5 sztuk. Chyba że ta łódź...

Wspomina też że d-ca Myśliwego miał pod komendą motrówkę M56, a jej losy wyjaśnia przy Nurku (I) pisząc że w sierpniu 1926 wydobył motrorówkę sztabową M56, która zatonęła w Gdyni po zderzeniu z holownikiem Else. Skąd sięona wzięła w MW?
Awatar użytkownika
JB

IjonTihy pisze:Kuligiewicz w Morzu napisał natomiast, w artykule o Myśliwym, że był jedną z 4 nabytych wiosną 1920 roku i przeznaczonych, razem z nabytą łodzią motorowo-żaglową, do straży granicznej. od 51 do 55 jest 5 sztuk. Chyba że ta łódź...

Wspomina też że d-ca Myśliwego miał pod komendą motrówkę M56, a jej losy wyjaśnia przy Nurku (I) pisząc że w sierpniu 1926 wydobył motrorówkę sztabową M56, która zatonęła w Gdyni po zderzeniu z holownikiem Else. Skąd się ona wzięła w MW?
M.Kuligiewicz w książeczce Kuter pościgowy Batory (Warszawa 1974) pisze o 4 motorówkach i łodzi żaglowo-motorowej (o oznaczeniach M 51 -- M 55) zakupionych w maju 1920 roku, w Gdańsku i Elblągu, dla sprawującego ochronę granicy morskiej I Baonu Morskiego. Dalej wspomina o zakupie w 1921 roku Myśliwego, które nie mógł być efektywnie użyty w służbie granicznej ze względu na niesprawne silniki. M. 56 musiała być wcielona później, ale w latach służby Myśliwego tzn. 04.1921 - 01.1926 r.
JB
ODPOWIEDZ