Co Nevada mogła zrobić Tirpitzowi i na odwrót?

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Emden

Co Nevada mogła zrobić Tirpitzowi i na odwrót?

Post autor: Emden »

Ogarniety niejasnymi przeczuciami postanowiłem sam tę sprawę zbadać i wyszło mi co następuję:
:arrow: Nevada mogła przebić pancerz burtowy Tirpitza z ok 26000 m a pokładowy z ok 12500m - dane dla pocisku Mark 16
:arrow: Tirpitz przebijał pancerz pokładowy z 18000 m a z burtowym spokojnie radził sobie na 27000 m

dane pochodzą z www.navweaps.com
Dane dotyczą przebijalności w mniejscach najmniej osłonietych pancerzem - odpowiednio 203 mm dla Nevady i 262 dla Tirpitza

I w związku z tym nasuwa mi sie pare pytań na które mam nadzieje szanowni forumowicze mi odpowiedzą:

1. Z jakiej maksymalnej odległości mogł Tirpitz przebić pancerz Nevady, gdyż tych danych nie znalazłem?
2. Jakie są ewentaulne szanse Navady w pojedynku z Tirpitzem?
3. Czy (raczej ile:D) popełniłem jakiś bład w rozumowaniu?
Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

Zacznijmy moze od trzeciego punktu :lol:
Tyle razy juz o tym było ...

Dlaczego brałeś pancerz 320mm (ewentualnie 315 jak chcą niektórzy) na burcie a nie 145mm? Jaka byłaby różnica w skutkach pomiędzy przebiciem sie pocisku przez 320 i przez 145mm? Zawsze bierze się pod uwagę najsłabsze ogniwo, czyli najmniejszą wartość; czyż nie tak? :D ...
Co uszkodzi pocisk przebijajac pancerz burtowy Tirpitza?

Sorki Emden za te pytania, ale każdy musi sobie na nie odpowiedzieć, zanim zacznie porównywać ten okręt z innymi... ;)
Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

Aaaa zuważyłem... Brałeś 262mm... Na burcie? W którym miejscu?
karolk

Post autor: karolk »

Nevada mogła zrobić Tirpitzowi... przyjemność, spuszczając flagę zanim by ją rozwalił :) to chyba juz na forum Iron Catów Nalowych było jasne jak słońce :wink:
Marek T

Post autor: Marek T »

karolk pisze:Nevada mogła zrobić Tirpitzowi... przyjemność, spuszczając ...
Karolu, czy widok gołej NEVADY mógł zrobić przyjemność TIRPITZOWI?
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

:D

Pozdrawiam,
Maciej
Emden

CIA pisze:Aaaa zuważyłem... Brałeś 262mm... Na burcie? W którym miejscu?
I co lenistwo robi z czlowieka :oops:
Nie chciało mi sie przejść do drugiego pokoju sprawdzić w książkach :oops: i sprawdzałem po necie
Jasne ze 145mm w najcieńszym mejscu, ale chyba głowny pancerz burtowy(nie ten rozciągnięty w strone dziobu i rufy) ma 262mm

Przepraszam za błąd

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
nicpon
Super Kierownik ;-)
Kontakt:

Post autor: nicpon »

w ktorym miejscu?
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

Chyba w najnowszych Militariach jest artykuł zatytułowany "Superpancernik Nevada"... I wszystko jasne? ;)
Primo

Post autor: Primo »

Słyszałem, że ukazał się ten artykuł. Ktos może go czytał? Są jakies recenzje?
Kiedyś na Forum IC był szeroko omawiany temat "Bismarck" versus "Nevada". Dyskusja była burzliwa, a wiele wniosków mocno kontrowersyjnych.
"From the halls of Montezuma to the shores of Tripoli"
Emden

I właśnie na skutek padłych tam stwierdzeń założyłem ten temat
Gringo

Post autor: Gringo »

Jak już słusznie zauważył CIA, decydującym pytaniem jest:

Co uszkodzi pocisk Nevady przebijajac pancerz burtowy Tirpitza? I oczywiście odwrotnie: a co pocisk Tirpitza przebijajac pancerz burtowy Nevady?

A ten artykuł to byłby ciekawy, jeżeli nie jest przypadkiem pióra Nali :wink: (bo jego poglądy o Nevadzie są już dostatecznie znane i pewno nie do zmienienia).
Shinano

Post autor: Shinano »

mcwatt pisze:Chyba w najnowszych Militariach jest artykuł zatytułowany "Superpancernik Nevada"... I wszystko jasne? ;)
Jeżeli autorem artykułu jest spółdzielnia pracy niewidomych >>Precyzja<<, to wszystko jest jasne jak magnetar.
Cóz Nevada mogła zrobić Tirpitzowi? Hm, z pewnością nie-mogłaby go dogonić, gdyby miało do czegoś dojść :-)

Inna rzecz, w którym roku? Bo zapewne w 1945, jak to zwykle chciałby jeden mój kolega, miłosnik Nevady, ta ostatnia mogłaby "bardzo dużo" Tirpitzowi zrobić... :D :P
Duże koty zjadam na przystawkę.
Shinano

Primo pisze:Słyszałem, że ukazał się ten artykuł. Ktos może go czytał? Są jakies recenzje?
Kiedyś na Forum IC był szeroko omawiany temat "Bismarck" versus "Nevada". Dyskusja była burzliwa, a wiele wniosków mocno kontrowersyjnych.
Wniosków dodajmy bardzo mocno kontrowersyjnych, tak samo jak postaci je wysnuwające. A tak burzliwa jak charakter moderatora tejże dyskusji. Co najmniej tak samo burzliwa była dyskusja Nagato vs Nevada, też na rzeczonym forum. Wnioski bardzo kontrowersyjne i całkowicie uzależnione od obozu je wygłaszającego. :D
Absolut
KO-wiec

Post autor: Absolut »

Poszukam w EMPiKu tego numeru Militarii...
:-D
No, super...
Będzie można znów ciekawe analizy prowadzić!! :lol:

A myślą przewodnią nmoże być: CO AUTOR CHCIAŁ PRZEZ TO POWIEDZIEĆ?? :D
"I've nothing much to offer
There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."
:D
Shinano

Absolut pisze:Poszukam w EMPiKu tego numeru Militarii...
Pposzukaj, i wstaw na forum, w widocznym miejscu. Żebyśmy mogli wszyscy podziwiać geniusz tego artykułu, mówiącego o, jak mniemam, kwestiach bardzo odkrywczych, o których jeszcze nikt nie pisał. I nie napisze jeszcze długo, bo przecież bardzo nieiwelu mogłoby zgłębić konstrukcję pancernika Nevada na tyle, by napisać o nim "super".
:-D
No, super...
A jakże, super arcydzieło spóldzielni niewidomych, bo tlyko oni mogliby się tak zachwycać.
Będzie można znów ciekawe analizy prowadzić!! :lol:
Przepełnione błyskotliwymi wnioskami opartymi na dedukcjach :D i badaniach licznych zachodnich uczonych publikacji, jak i dzieł polskich wybitnych autorów spod znaku AJ-Press.
A myślą przewodnią nmoże być: CO AUTOR CHCIAŁ PRZEZ TO POWIEDZIEĆ?? :D
Albo co udało mu się wydedukować.
ODPOWIEDZ