Ponieważ wiadomo, co tam Nala napisze w 2 części swojego artykułu o Nevadzie już teraz piszę polemikę z jego wizją pancerną. Na razie punkty prezentuję:
1.Wstęp.
Kol. Sławomir Lipecki sporo czasu poświęcił na badania amerykańskich pancerników, ze szczególnym uwzględnieniem typów: „Iowa” i „Nevada”. Niestety w swoich publikacjach /bibliografia Nali/ odnosi się do nich zdecydowanie bezkrytycznie, pomijając szereg istotnych wad i defektów. Zmusza mnie to do skorygowanie niektórych peanów kol Lipeckiego i pokazania amerykańskich pancernikó w bardziej obiektywnym świetle.
2.Zadania stawiane przed pancernikami w czasie IIWS.
3.Zadania stawiane przed US-pancernikami w czasie IIWS /podzbiór 1/
4.Jak Nevada wypada pod względem użyteczności – na podstawie tabelki mojej. Wypada blado. Najlepiej Renown i Kongo
5.Obrona przeciwtorpedowa na przykładzie Oklahomy w PH – słaba, najprawdopodobniej 2 torpedy starczyły. Według informacji Miko.
6.Pancerz z szczególnym uwzględnieniem niskiej jakości stali pancernej USA – dane Okuna, ustalenia CIA i moje głównie. Tektura

7.Pewne uwagi tyczące się SKO – tu Miko zdaje się wypowiadal.
8.Artyleria główna – krytyczne uwagi za CIA. Przede wszystkim zaledwie 2 podnośniki w 3-lufowych wieżach.