Unrug

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
mac

Post autor: mac »

Miałem już się nie wypowiadac, ale czy ty cokolwiek miałeś z praktyką morską a, szególnie sztabową do czynienia, bo same pytania akredytują cię do żłobka. Odpowiem jak w teleturnieju dla głąbów :
- a na pielgrzymce;
- b szybował w kosmosie ;
- c był w sztabie MW.

Sorki, ale mnie trochę ponosi.
Ostatnio zmieniony 2005-04-14, 23:15 przez mac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

mac pisze:Miałem już się nie wypowiadac, ale czy ty cokolwiek miałeś z praktyką morską a, szególnie sztabową do czynienia, bo same pytania akredytują cię do żłobka. Odpowiem jak w teletyrnieju dla głąbów :
- a na pielgrzymce;
- b szybował w kosmosie ;
- c był w sztabie MW.

Sorki, ale mnie trochę ponosi.
mac absolutnie sie z toba nie zgadzam. To juz sa konkretne pytania i warto sie nad nimi zastanowic. Niekoniecznie na forum, ale pokontemplowac w ciszy i spokoju. A twoja wypowiedz jest conajmniej nie na miejscu...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

mac pisze: - c był w sztabie MW.
I co tam robił? Albo raczej - czego nie robił?

Gamelin i Weygand też BYLI w sztabie armii francuskiej, ba, nawet BYLI naczelnymi dowódcami tejże armii; ale co ROBILI jako dowódcy tejże armii (szczególnie Gamelin)??
To samo do Unruga: co z tego, że on BYŁ w sztabie? On miał ROBIĆ konkretne rzeczy, a nie tylko BYĆ i zastanawiać się, jaką piekną mape Bałtyku ma na ścianie.
Ja też mogę BYĆ w sztabie MW - i co z tego?

Zastanów się, Mac, CO wynika z samego faktu BYCIA kimś/gdzieś ?
Dopóki się czegoś jako ten ktoś nie robi - to NIC!

Jak Unrug tylko BYŁ w sztabie MW, siedział i kontemplował, to z faktu jego BYCIA (istnienia) nic nie wynikało => ergo mogłoby go w ogóle NIE BYĆ i skutek byłby ten sam.

Może to trochę za trudne rozważanie, ale może najpierw zauważysz różnicę między stanem a czynnością :wink:
ździebko logiki też nie zaszkodzi 8)

Acha, Ksenofoncie - Twoje pytania też są postawione nie do końca właściwie - nie chodzi o to, "gdzie BYŁ" Unrug, ale "CO ZROBIŁ w danej sytuacji (wskazanej w punktach 1-9)". Dlatego chyba Mac tak dziwnie zareagował.
Natomiast same tezy - jak najbardziej. Od tego był dowódcą floty, zeby się tym zajmować. Skoro tego nie robił - to powinien przestać być dowódcą tejże floty... albo nawet w ogóle przestac BYĆ :killer:
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Zaczynają mnie Twe wypowiedzi mocno irytować.
Ty chyba żyjesz w permanentnym przekonaniu bycia w otoczeniu idiotów.
Po każdej "deklaracji" - bo tak chyba należy czytać Twoje wpisy - tracę ochote
na dalsze śledzenie wątku.

Pozdrawiam,
Maciej

P.S.
... oczywiście dedykuję ten post stalinowi!
Awatar użytkownika
mac

Wywołany do odpowiedzi, odpowiadam:

1) Ano ponieważ współpraca Frankowskiego z MBON nie układała się
kotradm. Unrug nakazał zorganizowanie oddzielnego Dowództwa
LOWyb;
2) Wprzeddzień wybuchu wojny inspektor Armii w Toruniu oddał II baon
ON do dyspozycji Pomorskiej Brygady Kawalerii, (kotradm. Unrug nie
miał czasu na odwołanie się);

3) ??
4) jaki desant, może barziej chodziło ci o inny plan operacyjny prowadzenia działań pomiędzy W. Bornholm a Zat Gdańską:
5) Łomidze działał bez porozumienia z d-twem floty;
5 drugie po śmierci kmdr.por. Szystkowskiego Nastąpiła ewakuacja MDLot do Jastarni, Nie było już łączności z d-ctwem
6) Okrety Polskie były w kleszczach w Zatoce G. Pozatym stawiane im
cele wyczerpały się. Nie było ponownej możliwości postawienia min ,a
to co dzieciak picze o " zabawkach " to b.g. pozostawione na pokładzie
Wichra, jako śmiertelne niebezpieczeństwo w razie bombardowania.
7) ??
karolk

Post autor: karolk »

jednak wsadzanie kontradmirała na pokład kanonierki kolonialnej, o pardon krązownika minowego, o pardon okrętu szkolnego ORP Gryf do dowodzenia podrzędną, aczkolwiek ważną operacją minowania Zatoki by świadczyło, że brak podwładnych zdolnych wykonać te proste zadanie, co oznacza źle zorganizowaną pracę szkoleniową w latach 1920-1939, co oznacza brak kompetencji ją prowadzących, co oznacza, że istotnie kogoś pod pluton egz. by trzeba było zaprowadzić, ale czy to wyciągający z kukulczego gniazda jaja Urung? mam wątpliwości. :roll:
ps. dlaczego pracę tegoż Borowiaka nazywa się naukową?
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

1. Okrety podwodne - Hel i Gdynia nie nadawały się na bazy operacyjne. W istniejacej sytuacji nie mogły one wracac - po części, ropę, czy cokolwiek innego. Było to wystawianie się na ciosy.
2. Poddanie RU Hel było własciwe i we właściwym czasie dokonane. Dalsza obrona nie miała sensu operacyjnego i strategicznego też, a prowadziła do niepotrzebnych ofiar.
3. Działania Łomidze sa kontrowersyjne i tylko tyle. drugi nalot na załadowany SM w ciągu dnia na niewielkiej zatoce, przy słabej obronie plot, braku własnych myśliwców mógł sie skończyć wielkim buuum i do żadnej "Rurki" i tak by nie doszło. Wskutek pierwszego nalotu część min mogła ulec uszkodzeniu (powypadały z szyn) i istniało poważne ryzyko wybuchu podczas stawiania. Gdyby zaistniała wersja 1 - to pewnie też winien był Łomidze. Sprawa jest dyskusyjna, a nie jak niektórym się wydaje jdnoznaczna.
4. Dowódca obejmuje całość powierzonego mu odcinka zadań, a nie na białym koniu atakuje na czele szarży. O tym wiedział już Jagiełlo pod Grunwaldem, a nie wiedział Ulrich von J. Miejscem Unruga była sztab. Osobna kwestią były fatalne środki łączności, ale to zaniedbanie wystąpiło w całym kraju.
Fax et tuba
karolk

3. Działania Łomidze sa kontrowersyjne i tylko tyle. drugi nalot na załadowany SM w ciągu dnia na niewielkiej zatoce, przy słabej obronie plot, braku własnych myśliwców mógł sie skończyć wielkim buuum i do żadnej "Rurki" i tak by nie doszło. Wskutek pierwszego nalotu część min mogła ulec uszkodzeniu (powypadały z szyn) i istniało poważne ryzyko wybuchu podczas stawiania. Gdyby zaistniała wersja 1 - to pewnie też winien był Łomidze
czytałem nawet gdzieś o zgiętych czopach inicjujących! :) ale źródła nie pamiętam, więc trudno mi coś dopowiedzieć :-(
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Kseno

Piszesz:
Okoliczności, przy których nie było decyzji Dowódcy Floty, a - moim zdaniem - powinny być:
Czyli jakie powinny być te decyzje?

Z tego co zrozumiałem sugerujesz, że Unrug powinien być na Gryfie i zapobiec wyrzuceniu min za burtę?
Abstrahując już od tego czy słuszne byłoby opuszczenie sztabu, co zmieniłaby jego obecność? Po pierwsze to on mógł zostać śmiertelnie ranny a nie Kwiatkowski. Korzyść raczej wątpliwa. Ale powiedzmy że nie. Gryf ma między innymi uszkodzoną radiostacje i uszkodzony ster elektryczny. Jeśli Unrug chce się kontynuować Rurke to trzeba wejść do portu i prawdopodobnie wydokować okręt. Czy rozsądne byłoby wejście do portu na dok z 300 minami i czekać tam kolejnego ataku lotniczego? Myślę, że nie.
Wyokrętowanie torped z Wichra i wygaszenie kotłów jest już bardziej kontrowersyjne. Oczywiście wysyłanie Wichra na jakaś dzienną akcję jest misją kamikaze.W nocy miałby chociaż jakieś szanse. Tylko pytanie co miał robić Wicher przez dzień stać w porcie? My oczywiście wiemy że na przykład 2 września nic strasznego się nie stało ale Unrug o tym wiedzieć nie mógł. Wiedział natomiast dokładnie że Niemcy posiadają kompletne panowanie w powietrzu a ich lotniska są o przysłowiowe 5 minut lotu. Jedyna okazja trafiła się w nocy z 1na 2 września. Jak się skończyło wiadomo, czy to wina Unruga że de Waldena nie dostał informacji o odwołaniu Rurki - nie wiem.
Czy uważasz że po unieruchomieniu okrętów na Helu Unrug powinien przenieść się na Gryfa czy Wichra? Moim zdaniem korzyść żadnych a powiększenie chaosu raczej pewne.
To że była jakaś tam zwłoka w otwarciu ognia to raczej wina Hryniewieckiego

Na koniec chciałem się spytać przekornie co robił Yamamoto przez pierwsze trzy tygodnie wojny?
Awatar użytkownika
mac

Pewnym jest że kpt. Łomidze działał pod wpływem impulsu chwili. Okręt nadawał się do walki i powinien był wykonac zadanie. Kompletnym kretynizmem jest ustawianie d-cy floty na okręciem będącym w linii i mającym kiluset marynarzy gdy ma się pod sobą kilka tyś. na pokładadach i lądzie. Proszę podać mi jeden przykład w historii (od rozpoczęcia II W.Ś. ) gdzie d-ca floty znajduje się nie w sztabie, a na pokładzie okrętu w akcji
Awatar użytkownika
mac

Jeśli natomiast chodzi o wygaszenie kotłów i zdjęcie b.g. oraz torped w przypadku gdy okręty miały pełnić rolę baterii ogniowej wynika ze względów bezpieczeństwa. Eksplodujące kotły lub coś z powyższych, mogły tylko powiększyć straty.
MiKo
Admin FOW

Okręt z uszkodzonym sterem nie nadaje się do żadnej akcji bojowej

Nie chodzi o to czemu wygaszono kotły tylko czemu postanowiono zrobić z nich baterie.

Yamamoto pod Midway? :D
ratherm

Post autor: ratherm »

MiKo pisze:Okręt z uszkodzonym sterem nie nadaje się do żadnej akcji bojowej

Nie chodzi o to czemu wygaszono kotły tylko czemu postanowiono zrobić z nich baterie.

Yamamoto pod Midway? :D
Polska = 2 Japonia :-D

tym razem to my mielibyśmy dać przykład
Awatar użytkownika
mac

Awarię maszynki sterowej szybko usunięto, chodziło o brak dostawy prądu.
Natomiast co się tyczy przyczyny postawienia okr. jako pł. bat. napisałem to powyżej, ale się powtórzę, PONIEWAŻ WYKONANO (albo jak kto woli nie wykonano ) plany dotyczące tych okrętów. Wobec przeważającej siły wroga, stały się po prostu samodzielnie bezsilne. Lepszym okazało się wsparcie ich dla obrony półwyspu.
MiKo
Admin FOW

Ster był elektryczny więc generalnie chodziło prąd. Tak czy owak nie można go było używać. Chyba, bo z tego co mi się kojarzy Gryf zszedł z doku ciągle z niesprawnym sterem.

Sorki nie zauważyłem. Ja się z tym generalnie zgadzam (wyokrętowanie torp. itd). Ale myślę że można pokusić się o jakąś próbę nocnej akcji zaczepnej. W dzień wyokrętować torpedy ale nie wygaszać kotłów.
karolk

mac masz rację, zrealizowano plan, a Wicher i Gryf zbyt krótko żyły, aby pojawił się nowy 8) szkoda tylko, że nikt nie wpadł na pomysł postawienia ich na płyciźnie...
ODPOWIEDZ