Na Ordonie, str. 162 i na znajomosci historii. W Holandii bylo tak samo, Orzel dostal B-B a Sep juz R-Z. Z duza doza p-stwa mozna stwierdzic ze tu byloby tak samo...Ksenofont pisze:Nie mieszam. Nawet jeśli masz rację - a nie wiem na czym opierasz swoje autorytarne stwierdzanie, w niczym nie wpływa to na sens moich wywodów. Nie ma znaczenia kolejność przydzielania silników.
Dobre pytanie. Sam bym chcial znac odpowiedzKsenofont pisze:Jak wykazałeś zbudowano trzy zestawy silników. Dwa okręty BYŁY FAKTYCZNIE ZAMÓWIONE u Normanda, dla kogo zamówiono trzeci zestaw silników?

Bo o.p. to nie prosty w budowie jak cep, k-tt tylko skomplikowana maszynka. I jesli sa opoznienia technologiczne, to doopa blada nie przeskoczyszKsenofont pisze:Poza tym w "6-letnim planie rozwoju floty" zakładano (oprócz Gryfa, minowców, ścigaczy torpedowych) istnienie w 1942/43 roku 6 kontrtorpedowców i 8 okrętów podwodnych. 6 kontrtorpedowców byłoby zbudowanych, dlaczego nie zrealizowano by planu wzgledem OP

Znow kreciszKsenofont pisze:Sam jestem przekonany o tym, że kolejne OP miały być budowane w Gdyni, a Crolick kilka razy zwalczał moje przekonania. Ale kolejne OP po 1942 roku!
Przeczytaj co napisalem. Ja tylko nie zgadzalem sie, ze do 1942 PMW bedzie miala 12 SS co byloby niemozliwe. Natomiast 8 SS to juz inna bajka, choc wciaz uwazam za malo realna. Bo w takim wypadku jak slusznie piszesz osmy musialby sie juz budowac! I to w kraju!!
Zgadza sie!Ksenofont pisze:Reasumując:
- W planie była budowa 3 OP do 1942 roku.
- Zamówiono 3 komplety silników.
- W Gdyni nie było mocy przerobowych aż do maja 1942 roku.
- Sikorski wspomina o 3 OP budowanych we Francji.
- U Normanda budowana jedynie 2 sztuki (od 1939 roku).

Moim zdaniem calkowity bezsens! Jaki jest sens budowania trzeciego okretu serii w totalnie obcej stoczni?! W krajowej jeszcze rozumiem, ale w zagramanicznej?! Pozatym Franie by sie nie zgodzili. Juz Holendrzy robili klopoty z przekazywaniem planow Francuzom [z tego co czytalem, w koncu nie zgodzili sie ich przekazac, dostarczyli je Gierzodowi, i mialy byc tylko do jego dyspozycji - takie zazdrosniki byly]. Wiec moim zdaniem zdecydowanie nie!Ksenofont pisze:Trzeci OP musiałby zostać rozpoczęty gdzieś koło 39 roku. Czy istnieje możliwość, że budowany byłby w innej stoczni? W innym państwie? (nie wiem: Anglii? Holandii? Szwecji? Italii?)
3ba poprosic AvM zeby wkleil tu teraz spis budowanych u Normanda jednostek francuskich. A teraz dzieci ladnie sie usmiechamy do AvMKsenofont pisze:Jak wyglądała sytuacja u Normanda? może też czekali, aż zwolni się pochylnia?

Sam chcialbym to wiedziecKsenofont pisze:Czy istnieje umowa kupna? Czy istnieje specyfikacja techniczna tak jak w wypadku Orłów i Huraganów?

To pozniejsze niemieckie UF-1 i UF-3 [klasa Aurore]Ksenofont pisze:L'Africaine, L'Astrée - Cóż to były za stateczki?
W chwili inwazji Holandii, dacze budowali 7 o.p. O 21 - O 27. Z nich trzy ostatnie wpadly w rece Niemiaszkow, i zostaly ukonczone jako UD-3 [O 25], UD-4 [O 26] i UD-5 [O 27]Ksenofont pisze:Jakie OP nie zostały okończone u Holendrów?
Dokladnie tego nie wiadomo. Komuda mowi o na wpol gotowych kadlubach. Wiadomo ze w maju 1939 stoczni wyplacono druga rate [w przypadku Orlow bylo 12 rat, z czego druga z nich wyplacono po 4 miesiacach do rozpoczecia budowy obu okretow, czyli pasuje takze i tutaj]. Po roku budowy Orzel wygladal tak:Ksenofont pisze:W jakim stopniu zaawansowania przerwano budowę OP u Normanda?

Wez poprawke na lenistwo Francuzow, 3-miesieczna przerwe w budowie i bedziesz wiedzial jak okrety wygladaly w kwietniu 1940...
Nie sadze. Francuzi by o tym pisali...Ksenofont pisze:Może na trzeciego zgromadzono jedynbie materiały, ale nikt nie położył stępki?
PS. Do glowy przyszedl mi jeszcze kolejny posredni dowod. Nie wiem czemu ale w planach naszej KMW zawsze planowano budowac o.p. trojkami. Wpierw stawiacze min, pozniej Orly [tez planowano trzy, ostatni scieto z powodow brakow budzetowych...], wiec pewnie i Orly mod planowano i zamowiono trzy...