próby rozbudowy MW poprzez dary
próby rozbudowy MW poprzez dary
1.
w roku 1922 pojawiła się możliwość powiększenia stanu floty. USA zaproponowały bowiem przekazanie Polsce 6 okrętów (były to jednostki uzbrojone w działa 350, 210, 150 mm), które mogły być pływającymi bateriami o zasięgu ognia nawet do 40 km – w przypadku dział 350 mm. KMW opowiedziało się za przyjęciem tego daru, ale najwidoczniej skończyło się na rozważaniach, gdyż, jak wiemy, darowizna nie doszła do skutku -- Cz. Ciesielski, Polska flota wojenna na Bałtyku w latach 1920-1939. Na tle bałtyckich flot wojennych., Gdańsk 1985, s. 82-83.
2.
W powyższym (1921/1922) okresie Admiralicja brytyjska oferowała przejęcie Polsce 1 krążownika, 4 kontrtorpedowców i pewnej liczby kutrów, jednakże brak kredytów zahamował sfinalizowanie przedsięwzięcia, a po pewnym czasie Anglicy wycofali swoją ofertę -- tamże, s. 69.
Ktoś wie co to były za okręty?
P.S. fińskie nazwy pierwszych ptaszków - gdzie można więcej o tym poczytać?
w roku 1922 pojawiła się możliwość powiększenia stanu floty. USA zaproponowały bowiem przekazanie Polsce 6 okrętów (były to jednostki uzbrojone w działa 350, 210, 150 mm), które mogły być pływającymi bateriami o zasięgu ognia nawet do 40 km – w przypadku dział 350 mm. KMW opowiedziało się za przyjęciem tego daru, ale najwidoczniej skończyło się na rozważaniach, gdyż, jak wiemy, darowizna nie doszła do skutku -- Cz. Ciesielski, Polska flota wojenna na Bałtyku w latach 1920-1939. Na tle bałtyckich flot wojennych., Gdańsk 1985, s. 82-83.
2.
W powyższym (1921/1922) okresie Admiralicja brytyjska oferowała przejęcie Polsce 1 krążownika, 4 kontrtorpedowców i pewnej liczby kutrów, jednakże brak kredytów zahamował sfinalizowanie przedsięwzięcia, a po pewnym czasie Anglicy wycofali swoją ofertę -- tamże, s. 69.
Ktoś wie co to były za okręty?
P.S. fińskie nazwy pierwszych ptaszków - gdzie można więcej o tym poczytać?
Re: próby rozbudowy MW poprzez dary
Czy chodzi o nazwy pod którymi dotarły do Polski? Jeśli tak, to były to FINLANDIA I, II, III, IV (w dokumentach pisano FINLANDJA), a można o tym przeczytać w dokumentach CAW.IjonTihy pisze:P.S. fińskie nazwy pierwszych ptaszków - gdzie można więcej o tym poczytać?
JB
Ijon wiem, że czasami skanujesz knigi, jakbyś wpadł na pomysł złapania tego fragmentu, to mam nieco zmieniony adres e-mail zamiast dotychczasowego keane@pf.pl gdyż za @ doszła literka e, co zmienia niestety sens bo pf.pl to nie to samo co epf.pl jednak portale się pokłóciły i stąd taka wolta
oczywiście jak byś złapał skanerkiem to me poślij gołąbkiem sieciowym... 

Re: próby rozbudowy MW poprzez dary
Chyba największy opór tu miał rząd angielski, poza tym pamiętajmy o rokowaniach waszngtońskich - wprowadzały ona zakaz przekazywania wycofywanych jednostek.IjonTihy pisze:W powyższym (1921/1922) okresie Admiralicja brytyjska oferowała przejęcie Polsce 1 krążownika, 4 kontrtorpedowców i pewnej liczby kutrów, jednakże brak kredytów zahamował sfinalizowanie przedsięwzięcia, a po pewnym czasie Anglicy wycofali swoją ofertę -- tamże, s. 69.
Co do tego jakie mogły to być jednostki - kiedyś się zastanawiałem - i na logikę w grę by wchodziły tylko CL-e i DD wyprodukowane na zamówienie Grecji i Turcji - bo w pierwszym rzędzie by się pozbyli raczej nietypowych jednostek
1. 2 CL-e:karolk pisze:greckie i tureckie, czyli...??? no mów trochę szerzej, nie wszyscy wiedzą, co Lewostronni budowali i dla kogo
- Birkenhead (ex Antinavarhos Kontouriotis)
- Chester (ex Lambros Katsonis)
Budowane dla Grecji - zmodyfikowany typ Chatham (z serii Weymouth'ów) - przejęte przez RN, gotowe 1915-16; po wojnie oferowane Grecji - nie przyjęte. Sprzedane na złom w 1921
5,185 t normalnej, 5,795 t pełnej
4 turbiny Parsonsa, 25,000-31,000 KM, 25.5-26.5 kts
10x 140/L50, 1x 76 plot, 2x wt 533
pancerz do 51 mm
załoga - ok. 500
2. 3 DD typu Medea (4-y Medusa zatonął w 1916) z zamówienia greckiego (gotowe 1914-15). Sprzedane na złom w 1921
Medea, Melampus, Melpomene
ok. 1,020 t, 32 kts, 3x 102, 4 wt 533, 80 ludzi,
2. 3 DD typu Talisman (4-y Turbulent zatonął w 1916) z zamówienia tureckiego (gotowe 1915-16). Sprzedane na złom w 1921
Talisman, Termagant, Trident
ok. 1,100 t, 32 kts, 5x 102, 4 wt 533, 100 ludzi,
Oba to zmodyfikowana klasa M
tak, tyle wiem. Miałem na myśli jakieś opracownie w którym byłoby więcej o zakupie, przycyznach takiego nazwania itd...P.S. fińskie nazwy pierwszych ptaszków - gdzie można więcej o tym poczytać?
Czy chodzi o nazwy pod którymi dotarły do Polski? Jeśli tak, to były to FINLANDIA I, II, III, IV (w dokumentach pisano FINLANDJA), a można o tym przeczytać w dokumentach CAW.
JB
Mitoko - ale to są tylk oTwoje przypuszczenia? i to od tyłu? jeśli coś chcieli dać to zapewne to co im nie pasowało... Ale w angielskich źródłach nic nie ma o tym?
Nie mam tej książki na własność niestety i jużnie bedę miał bo przygoda z uniwerkiem się kończy i pozbawili mnie karty bibliotecznej

Niestety nie - po prostu kiedyś to mnie intrygowało - i maglowałem czego mogliby być chętni się pozbyć - na pierwszym miejscu raczej by były te jednostki (bo, pomijając nowsze typy, posiadali dość typowych Weymouth'ów i DD klasy M)Anonymous pisze:Mitoko - ale to są tylk oTwoje przypuszczenia? i to od tyłu? jeśli coś chcieli dać to zapewne to co im nie pasowało... Ale w angielskich źródłach nic nie ma o tym?
I rysunki oryginałów

Mitoko pisze:1. 2 CL-e:karolk pisze:greckie i tureckie, czyli...??? no mów trochę szerzej, nie wszyscy wiedzą, co Lewostronni budowali i dla kogo
- Birkenhead (ex Antinavarhos Kontouriotis)
- Chester (ex Lambros Katsonis)
Budowane dla Grecji - zmodyfikowany typ Chatham (z serii Weymouth'ów) - przejęte przez RN, gotowe 1915-16; po wojnie oferowane Grecji - nie przyjęte. Sprzedane na złom w 1921
5,185 t normalnej, 5,795 t pełnej
4 turbiny Parsonsa, 25,000-31,000 KM, 25.5-26.5 kts
10x 140/L50, 1x 76 plot, 2x wt 533
pancerz do 51 mm
załoga - ok. 500

Mitoko pisze:2. 3 DD typu Medea (4-y Medusa zatonął w 1916) z zamówienia greckiego (gotowe 1914-15). Sprzedane na złom w 1921
Medea, Melampus, Melpomene
ok. 1,020 t, 32 kts, 3x 102, 4 wt 533, 80 ludzi,

Mitoko pisze:2. 3 DD typu Talisman (4-y Turbulent zatonął w 1916) z zamówienia tureckiego (gotowe 1915-16). Sprzedane na złom w 1921
Talisman, Termagant, Trident
ok. 1,100 t, 32 kts, 5x 102, 4 wt 533, 100 ludzi,
Oba to zmodyfikowana klasa M

Tak mnie sie wydaje, ze w poczatkach 2. dekady XXw. mało kto wiedział o istnieniu kraju zwanego Polską, a także nie przewidywano dłuższej egzystencji takiego "tworu".
Zauwazcie także w jakim stanie byly okrety poniemieckie. Budowa wojenna z materiałow zastepczych, zuzycie wojenne. Taki sam stan mogly miec jednostki przejete od USA lub od GB.
A ja najbardziej zaluje, ze nie przejete zadnego z wiekszych okretow. Okret na złom, a dziala na Hel. Tanim kosztem kilka luf wiecej. Anglicy złomowali nawet działa 343mm
Zauwazcie także w jakim stanie byly okrety poniemieckie. Budowa wojenna z materiałow zastepczych, zuzycie wojenne. Taki sam stan mogly miec jednostki przejete od USA lub od GB.
A ja najbardziej zaluje, ze nie przejete zadnego z wiekszych okretow. Okret na złom, a dziala na Hel. Tanim kosztem kilka luf wiecej. Anglicy złomowali nawet działa 343mm