Wyłącznie fotki (1)
Chyba raczej chińskie.Marek T pisze:Koreańskie - północne:
http://www.vif2ne.ru/nvk/forum/arhprint/1026523
Faktycznie, zasugerowałem się pierwszm akapitem tamtego postu.Jarek C. pisze:Chyba raczej chińskie.Marek T pisze:Koreańskie - północne:
http://www.vif2ne.ru/nvk/forum/arhprint/1026523
Z początku lat 20., na zdjęciu widać trzy torpedowce, dwie dragi, w porcie ssąca Nowa Draga (37,5x10,5 m), przy brzegu czerpakowa Gdańsk (36,5x8,0 m). Przy burcie tej ostatniej pogłębiarki prawdopodobnie Myśliwy (24,6x3,9 m). Dwie większe jednostki w porcie to pewnie krypy morskie (KM 116 -- KM 126). Poza tym na zdjęciu są szalandy dla drag (Nr. 1 -- 15) i motorówki strażnicze (M 51 -- M 56), być może też kutry rybackie.karolk pisze:Crolick z kiedy ta fota Pucka? fantastyczny widok, chętnie bym dołączył do opisu bazy floty
JB
-
ten opis mam na myśli Andrzej http://karolkeane.webpark.pl/archiwalia ... _puck.html
a jakbym zdołał ustalić, które torpedowce dostały przydział Puck, a które Gdańsk, to mógłbym ewentualnie spekulować o rozśrodkowaniu, ale tego nie wiem, więc bądź spokojny
a jakbym zdołał ustalić, które torpedowce dostały przydział Puck, a które Gdańsk, to mógłbym ewentualnie spekulować o rozśrodkowaniu, ale tego nie wiem, więc bądź spokojny

Karolu, nie było ścisłego przydziału do konkretnego portu dla tych jednostek. Analiza zdjęcia może pomóc w ustaleniu, jakie widać na nim torpedowce. Różniły się liczbą kominów, kształtem rufy, długością. Przyjemnej zabawy.karolk pisze:... a jakbym zdołał ustalić, które torpedowce dostały przydział Puck, a które Gdańsk, to mógłbym ewentualnie spekulować o rozśrodkowaniu, ale tego nie wiem, więc bądź spokojny
JB
karolk nie chciał się zabawić w analityka, więc podaje moje ustalenia: od lewej Kaszub lub Mazur, w środku Kujawiak, po prawej jeden z trójki Krakowiak, Ślązak lub Podhalanin.JB pisze:Karolu, nie było ścisłego przydziału do konkretnego portu dla tych jednostek. Analiza zdjęcia może pomóc w ustaleniu, jakie widać na nim torpedowce. Różniły się liczbą kominów, kształtem rufy, długością. Przyjemnej zabawy.
JB
JB
No nie wiem. Dla mnie oba boczne sa identyczneJB pisze:karolk nie chciał się zabawić w analityka, więc podaje moje ustalenia: od lewej Kaszub lub Mazur, w środku Kujawiak, po prawej jeden z trójki Krakowiak, Ślązak lub Podhalanin.
JB

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
1) Kujawiak miał charakterystyczną, wąską rufę, odmienną niż inne torpedowce;crolick pisze:No nie wiem. Dla mnie oba boczne sa identyczneJB pisze:karolk nie chciał się zabawić w analityka, więc podaje moje ustalenia: od lewej Kaszub lub Mazur, w środku Kujawiak, po prawej jeden z trójki Krakowiak, Ślązak lub Podhalanin.
JB
2) Okręt po lewej ma, według mnie (choć wzrok może nie ten
T'T'
-
Rozpoznanie t. Sleipner
Ale piękny! I do tego nie przeciążony
Mam w t.2 DDK, dużym jamniku Breyera na s. 52 Panther z lewej burty, ale on ma już wszędzie llistwy burtowe (być może było już bliżej wojny) oraz brakuje mu - przynalmniej na lewej burcie - wciecia w górnej części uskoku kadłuba
Wydaje mi sie, ze trzeba by znaleźć art. Hervieusa o zdobycznych okrętach w brytyjskim Warshipie oraz prześledzić powojenne foty z np. z JFS i innych roczników
Mam w t.2 DDK, dużym jamniku Breyera na s. 52 Panther z lewej burty, ale on ma już wszędzie llistwy burtowe (być może było już bliżej wojny) oraz brakuje mu - przynalmniej na lewej burcie - wciecia w górnej części uskoku kadłuba
Wydaje mi sie, ze trzeba by znaleźć art. Hervieusa o zdobycznych okrętach w brytyjskim Warshipie oraz prześledzić powojenne foty z np. z JFS i innych roczników