Generał Sosnkowski

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
jareksk

Generał Sosnkowski

Post autor: jareksk »

Pięknie opisany okręt na stronie http://private.psi.com.pl/pmw/start_n.htm, piękny rysunek Ryszarda L. na stronie rzeczne 2004, ale i sporo niewiadomych.
1. Znam tylko jedno zdjęcie - w dodatku z okresu "puckiego". Nie widziałem zdjęć z tego okresu położenia torów minowych i szczegółów śródokręcia.
2. Brak bliższych informacji o personelu w czasie gdyu był to statek sanitarny - ilu zabierał rannych - chorych, jakiej wielkości był personel medyczny, jak okręt był wówczas malowany ( na biało ?).
3. Czy istniały - były planowane inne jednostki "medyczne" (poza Samarytanką) w Polsce przedwojennej ?
Fax et tuba
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Awatar użytkownika
JB

Re: Generał Sosnkowski

Post autor: JB »

jareksk pisze:Pięknie opisany okręt na stronie http://private.psi.com.pl/pmw/start_n.htm, ...
Ale jest trochę błędów na tej stronie, Generał Sosnkowski to były Zwiagiel, a nie Prytkij. Przebudowa na okręt sanitarny ciągnęła się długo, projekt zatwierdzono 15 października 1934 roku, a dwa lata później (15.09.36) przebudowa była zaawansowana tylko w 33% (21 757 roboczogodzin z planowanych 65 702).
JB
Awatar użytkownika
JB

Re: Generał Sosnkowski

jareksk pisze:... 2. Brak bliższych informacji o personelu w czasie gdyu był to statek sanitarny - ilu zabierał rannych - chorych, jakiej wielkości był personel medyczny...
Okręt miał zabierać 28 chorych, którymi opiekować się miało 3 lekarzy.
JB
Awatar użytkownika
JB

Plan przebudowy Sosnkowskiego (pomieszczenia chorych i załogi):
Obrazek
JB
Awatar użytkownika
jareksk

Dziękuję serdecznie. Tego mi było trzeba :lol:
Fax et tuba
Waldek K

Post autor: Waldek K »

JB, a nie masz może więcej takich rysunków tego okrętu (rzut boczny, plan górnego pokładu, może jakieś przekroje poprzeczne itp.)
Byłbym wdzięczny za zamieszczenie tu, albo przesłanie na mail walkacz@yahoo.com
Bardzo chętnie zasysam tego typu rysunki :wink:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jareksk

Ja też, ja też, ja też :lol:
Fax et tuba
serek

Post autor: serek »

A czy ja tez moge sie zalapac :D :o
Awatar użytkownika
JB

W Centralnym Archiwum Wojskowym są setki planów zrealizownych i niezrealizowanych projektów i ofert, od ciężkiego krążownika do glisera. Samo przejrzenie tych rysunków to ciężka, choć przyjemna, praca. Zaś uzyskanie ksero planu wymaga zgody Szefa CAW i zasobnego portfela. Mam trochę planów i pewnie ujrzą one światło dzienne w tej, czy innej formie. Cierpliwości.
JB
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

JB pisze:W Centralnym Archiwum Wojskowym są setki planów zrealizownych i niezrealizowanych projektów i ofert, od ciężkiego krążownika do glisera. Samo przejrzenie tych rysunków to ciężka, choć przyjemna, praca. Zaś uzyskanie ksero planu wymaga zgody Szefa CAW i zasobnego portfela. Mam trochę planów i pewnie ujrzą one światło dzienne w tej, czy innej formie. Cierpliwości.
JB
Znęcasz się :P
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Przepraszam JB, nie chciałem żerować na Twojej pracy i poniesionych wydatkach.
A tak swoją drogą, czy to nie dziwne, że trzeba mieć specjalne zezwolenie, mieszkać (lub dojechać) w W-wie, nie być osobą prywatną i co tam jeszcze, aby wyciągnąć cokolwiek z państwowego archiwum utrzymywanego z naszych podatków :?
Komuś się chyba epoki pomieszały, w cywilizowanych krajach takie instytucje mają łatwo dostępne katalogi zbiorów, są gotowe i chętne do wykonywania kopii i tak służą obywatelom (i na tym jeszcze zarabiają), a nie są obwarowaną twierdzą dostępną dla zaufanych....
serek

Post autor: serek »

JB czy przegladajac te plany natrafiles moze na rysunki CKU Nieuchwytny(oprocz tych jakie sa w teczce Nieuchwytnego)
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

Waldek K pisze:Przepraszam JB, nie chciałem żerować na Twojej pracy i poniesionych wydatkach.
A tak swoją drogą, czy to nie dziwne, że trzeba mieć specjalne zezwolenie, mieszkać (lub dojechać) w W-wie, nie być osobą prywatną i co tam jeszcze, aby wyciągnąć cokolwiek z państwowego archiwum utrzymywanego z naszych podatków :?
Komuś się chyba epoki pomieszały, w cywilizowanych krajach takie instytucje mają łatwo dostępne katalogi zbiorów, są gotowe i chętne do wykonywania kopii i tak służą obywatelom (i na tym jeszcze zarabiają), a nie są obwarowaną twierdzą dostępną dla zaufanych....
Nie to tylko taka priywyczka czynownictwa w priwislinskim kraju... mentalny spadek po zaborach i Akademii im. Frunzego... jeszcze ktoś mógłby skopiować te tajne technologie... :?
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Waldek K pisze:Przepraszam JB, nie chciałem żerować na Twojej pracy i poniesionych wydatkach.
Taka sytuacja jest na calym Swiecie !!
Nie wiem czy byles w jakimkolwiek archiwum na zachodzie, w Riosji lub Chinach.
Odtatnio strasznei zmienily sie np. uklady w Archiwum w Wiedniu jak wynika
z dyskusji na forum kuk mMarine. Archiwa w ten sposob zarabiaja i odciazaja
kase panstwowa (podatki). W PRO w Londynie znajomy profesor (Anglik)
tez sie skarzyl ze w wakacje przyjezdza pelno badaczy z bogatych uniwerstetow z USA
i psuje rynek, statd tam sa drogie strony kopiii . Theo Dorgeist ktory tu czasami zaglada moze opowiedziec o archiwum w Freiburgu. W wielu instytucjach tego typu i tak trzeba miec pismo polecajace. na swoje narzekaceie a obcego nie znacie.

AvM
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Mnie interesują głównie niezrealizowane projekty rzecznych okrętów.
Mógłbym napisać do CAW, może jakoś się dogadam.
Prosiłbym o adres, jeżeli to możliwe.
Ryszard
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
ODPOWIEDZ