SH III kłopoty z przeładowaniem wyrzutni

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Shinano

Post autor: Shinano »

--->Shigure:

Jak będę w domu, to porównam to zdjęcie powyżej ze starymi zdjęciami i rycinami. To równie dobrze może być rejon portu przy Gdańskiej (Baltona/elektrownia), co okolica Wałów Chrobrego. Choć w tą ostatnia lokację powątpiewam- byłoby widac w tle gazownię na Kolumba (a to był gigantyczny obiekt).
Duże koty zjadam na przystawkę.
shigure

Post autor: shigure »

Koleś miał wspaniałą książkę z mnóstwem zdjęć "niemieckiego" Szczecina ale niestety w trakcie remontu zostałą zaliczona jako "zaginiona w akcji".
A nie wiesz czy to prawda że same dowództwo mieściło się w rejonie komisariatów ?.
Shinano

Nie wiem, ale zapytam dziadków, może coś wiedzą. Sprawdze też w księgach, bo miałem coś takiego w domu, nawet niedawno przeglądałem- taki album ze starymi zdjęciami i wykazem co się gdzie kiedyś mieściło. Jutro, jak będę w domu to się za tym rozejrzę.

Wiem natomiast, co się mieściło kiedyś w redakcji "Kuriera", ale to trochę za bliska przeszłośc :D
Pewne jest, że tam, gdzie są obecnie komisariaty były placówki rządowe, albo wojskowe, bo teren jest w sam raz i władza może się zmieniać, ale budynki z reguły funkcji nie zmieniają (np. na Jagiellońskiej róg Piastów jest teraz szkoła podstawowa, albo gimnazjum, a przed wojną też była szkoła, i budynek specjalnie nie zmienił wyglądu).
shigure

A ja jak tylko "przechwycę" kolesia to postaram się "wyciągnąc" z niego nieco zeznań bo choć on broń pancerna niemiecka to jednak ze wstydem przyznaję co do rodzinnego miasta w okresie Made in Germany orientuje się o wiele lepiej niż ja. :-(
Grom

Post autor: Grom »

Panowie wszelkie informacje są mile widziane. Zwłaszcza te, których nie da się znaleźć w internecie. Zdjęcia, informacje odnośnie alokacji itd. Dosłownie wszystko. To co znalazłem w internecie jest jakąś kpiną. Na uboat.net nie ma dosłownie nic, prócz kilku wzmianek na temat kto, był dowódcą, i kiedy rozwiązano. Dopiero kol. Jatzoo z ubootwaffe.pl podsunął mi kilka informacji na temat IV ze Szczecina.
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Grom pisze:Panowie wszelkie informacje są mile widziane.
Spróbujcie 'odpytać' Pefu na tę okoliczność!
shigure

Morki - Grześ wchodzi na ambicję szczecinianom :lol:
Shinano

--->Shigure:
Oglądam tu takie różne ryciny z czasów XIX i XX wieku, ale nic nie przypomina tego widoku na zdjęciu. Z faktu rozwidlenia szlaku żeglownego w dalszej perspektywie wnioskuję, że może to być rejon Gazowni/Dworca Głównego/Urzędu Celnego niedaleko Mostu Długiego.

Przejrzałem wszystkie ryciny w albumie, ale żadna z nich nie dała jasnej odpowiedzi, ani gdzie się mieściła siedziba tej floty u-bootów, ani, co to za fragment dokładnie jest na zdjęciu.
Szukam dalej.
shigure

Kiedy sobie przypominam jak to się "zawodowo szwędałem" po porcie to wydaje mi się że to właśnie ten rejon.Zastanawiałem się też nad elewatorem i Czechosłowackim .W każdym razie chyba z pewnością chodzi o ten obszar.Z drugiej strony czy zdjęcie nie przedstawia tylko przepływającego U-Boota ?.Skąd wiemy że to akurat w tym miejscu ?.
W 4 Flotylli przez okres jej istnienia było 300 okrętów ale nie wiem ile ich "średnio" w niej przebywało.Wydaje mi się że to ułatwiłoby na swój sposób lokalizację bo jeśli jest ich dużo to trzeba je "upchać".
Grom czy masz coś więcej na temat tego zdjęcia,kiedy zrobione itd. ?
Grom

Post autor: Grom »

Zapytam u źródeł.
Wrzucił je jeden z kolegów na u-bootwaffe.pl.
Odnośnie alokacji flotylli w samym Szczecinie, już otrzymałem odpowiedź od Pefu.
edycja:
Zdjęcie pochodzi z książki Henryka Mąki "Szczecin - the biggest port on the Baltic"
shigure

Niestety nic więcej nie udało mi się ustalić poza tym iż siedziba prawdopodobnie mieściła się w obecnych komisariatach.Niestety jest to tylko poparte wiadomościami na zasadzie przypuszczeń i zasłyszanych ...
ODPOWIEDZ