znalazłem u Godlewskiego szkice rozwiązań operacyjnych.
I. "Bitwa walna w łuku Wisły"

II. "Opóznianie"

I zupełnie insza inszość:
III. "Obozy warowne"

Ja, bym się ucieszył.jak zareagowałby Hitler, świat i Wrangel na rozbicie SS-Heimwehr Danzig
No jak to kiedy:gen. baron Piotr Wrangel pisze:W ogóle to kiedy my chcemy atakować?
Tak na szybko: znalazłem rozstawienie z 31.08.39 wg Niemców (u Guderiana "Wspomnienia żołnierza" - mimo nieścisłości daje dobry obraz sił)Jakie istnieje prawdopodobieństwo, że Korpus Ekspedycyjny (dalej Keks) jest niezauważony przez Niemców przed wojną?
Że na niego nie zareagują pomiędzy 25 a 31 sierpnia?
Przy założeniu, że w momencie rozpoczęcia wojny KI jest skoncentrowany i nieodwołalnie rusza na Gdańsk:Niemcy mają ciepło - przynajmniej przez pierwsze dni września:
Jeśli natarcie KI na Gdańsk wymagałoby osłony w korytarzu: rozbicie doszczętne Pom BK, 9 DP jak nic. Przy załozeniu, że KI rozbija jak nic siły gdańskie + reszta popłuczyn i obronnie ugrupowuje sie wokół Gdyni.Jak wyglądałyby walki w Borach Tucholskich?
Część sił niemieckich na pewno KI by wiązał: 218, 73 , 207, 10 Panc.Jakie siły musiałyby się znaleźć, żeby zneutralizować Keks?
I skąd Niemcy by je wzięli?
Tu się zgadzam się z Darthem.Jaki wpływ miałoby to na operacje w zachodniej Polsce?
Jestem nieścisły, i całe to tałatajstwo nazwałem "SS-H D". Mimo wszystko nie ma to siły dywizji piechoty (~~ 5-8 baonów, związanych dodatkowo Westerplatte).Darth Stalin pisze:Ale w Gdańsku był nie tylko H-D!
Fakt, że ta jednostka miałą w sumie siłę wzmocnionego batalionu (+ kompania motocyklowa, ciężkie samochody pancerne, dwie kompanie ppanc), ale do tego były jeszcze dwa pułki piechoty (Landespolizei) + przynajmniej 3 samodzielne bataliony piechoty (batalion policyjny, wartowniczy batalion SS i jeszcze chyba jeden).
Kwato? pisze: Przy założeniu, że w momencie rozpoczęcia wojny KI jest skoncentrowany i nieodwołalnie rusza na Gdańsk:
- 1 mps wiąże siły Grenzwache od zachodu
- 2 mps wiąże od strony Zoppotu, uskrzydleni odsieczą,
- KI (zakładamy,że ma batalion czołgów czy nie ma?) gromi od południa.![]()
A bo ja tam wiim?Darth Stalin pisze:na początek dywizje z odwodów GA Nord: 218. DP i 73. DP.
Razem z Kaupischową 207. DP wystarczą, żeby nasze ofensywne zapędy powstrzymać i zablokować Keksa razem z LOW-em wokół Gdyni.
Odzyskać Gdańsk? Zająć Gdynię?Darth Stalin pisze:Potem (jak front odejdzie na południowy wschód) to można wyciągnąc sztab III Korpusu, 50. DP i BFort Netze i dorzucić na Pomorze; zrobić z tego jakąś Grupę Korpuśną z czterema DP, dwiema BP + oddziałami wzmocnienia (artyleria dyspozycyjna) i załatwić sprawę.
Darth Stalin pisze:Armia Pomorze dostaje fangę od Guderiana, tyle, ze moze nieco mniejszą - skoro Keks siedzi pod samą Gdynią (i jest niejako z założenia skazany na odcięcie i walkę samotną), to 9. DP nie musi tak bardzo się rozciągać w osłonie "korytarza", podobnie GO "Czersk". Czyli 9. DP i Pomorska BK + ON po pierwszym uderzeniu XIX KPz odchodzą na południe na Bydgoszcz, osłonięte pozycją umocniona Jezior Koronowskich. Czyli w ewentualnych działaniach nad Bzurą mamy 9. DP (zamiast 27. DP) i Pomorska BK chyba silniejszą niż naprawdę, może do tego Pomorska BStrzelców (czyli ON) => w sumie dodatkowy plus.
Czyli wychodzi na to, że udało się znaleźć miejsce, w którym możnaby poprawić polski plan operacyjny?Kwato? pisze:Część sił niemieckich na pewno KI by wiązał: 218, 73 , 207, 10 Panc.
Być może oznaczałoby to również, że częśc sił głównych 4 A i może coś z 3 A by wiązał i przez to: osłabiliby natarcie na Bydgoszcz, osłabiliby natarcie na Grudziądz, XIX Korpus i 10 Panc nie przeszłyby przez dolny Weichsel do Ost Preussen tak szybko bo Danzig zablokowany.
Godlewski tam dokładnie to wszystko liczy, nie ma się czego obawiać, bo dla Polaków wszędzie blisko było, poza tym, akurat w tych okolicach, to mamy sporo czołgów i armat.Kwato? pisze:Ponadto, wrócę do koncepcji obrony z Godlewskiego [...]
No więc: koncepcja atrakcyjna, jak napisałeś, przećwiczona w 1914 ale uskuteczniona na podeszwach trzewików żołnierskich i kopytach po obu stronach, a tu mamy trzewiki z jednej i koniki mechaniczne z drugiej - wiadomo uproszczenie. No to jednym zdaniem: obawiam się o zdolność naszych sił to tak energicznego manewru wewnątrz własnego ugrupowania.
...pokazuje, jak kiepsko pracował ich wywiad. Można sobie porównać polską wiedzę o niemieckich planach.kwato pisze:Cała mapa z Guderiana...