archiwum polskiej floty handlowej
archiwum polskiej floty handlowej
Mam do was ogromna prośbę. Jeszcze jako dzieciak a potem nastolatek bardzo interesowałem się polską flotą handlową - wtedy przed 1990 było to proste , wszystkie statki były pod polską banderą i istniało takie czasopismo jak "Morze" gdzie były drukowane spsy floty na 1 stycznia każdego roku. Minęło 16 lat i chciałbym jakoś spróbować odtworzyć to co się działo w tym czasie z polską flotą - a wszczególności jakie polskie (mam na myśli polskich armatorów) w tym czasie zostały kupione i sprzedane. Czy ktoś może mi w tym pomóc? Z góry dziękuje - janusz porzycz email januszporzycz@o2.pl
Re: archiwum polskiej floty handlowej
Aktualne listy statków polskich aramtorow były drukowane w ostatnich latach w Namiarach. Pewnie pojawią się też niedługo w Naszym Morzu. Obecnie uaktualniam moje archiwum, więc niedługo bedę mógł pomóc, ale już teraz chętnie odpowiem na wszelkie pytania.yahoo73 pisze: Minęło 16 lat i chciałbym jakoś spróbować odtworzyć to co się działo w tym czasie z polską flotą - a wszczególności jakie polskie (mam na myśli polskich armatorów) w tym czasie zostały kupione i sprzedane. Czy ktoś może mi w tym pomóc? Z góry dziękuje - janusz porzycz email januszporzycz@o2.pl
Poza tym warto przejrzeć wszystko co przez ten czas było napisane. Więc przede wszytkim roczniki MSiO, Kuriera Morskiego, a nawet Morza Tołwińskiego.
Pozdrawiam
Adam
Archiwum polskiej floty handlowej
Dziekuję za odpowiedź. Co do MSiO to kupuję to czasopismo parę lat ale informacji o polskich statkach handlowych jest tam mało. Pozostałe czasopisma postaram się przejrzeć. Odwiedziłem też strony PŻM i PLO i o ile archiwum floty PŻM jest jako takie to PLO grubo niedokończone (właściwie tylko litery A i B). Czy jest jakaś stronka - polska lub zagraniczna na te tematy?
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Ostatnio na http://www.shipspotting.com/ pojawiło się mnóstwo zdjęć polskich statków szczególnie PLO z różnych lat możesz je znaleśc na wyszukiwarce
Z tym "mnóstwo" to niezła przesada,chociaż tam jest najwięcej polskich statków,głównie z lat 90-ch.Znalazłem fajne zdjęcia naszych pżm-ów z linii północnoamerykańskiej na www.wellandcanal.caPiotr S. pisze:Ostatnio na http://www.shipspotting.com/ pojawiło się mnóstwo zdjęć polskich statków szczególnie PLO z różnych lat możesz je znaleśc na wyszukiwarce