Wreszcie!PANCERNY pisze:Znalazłem w LWW wyd. 1979
Ślicznie!PANCERNY pisze:pkt2. wydzielone siły i środki, zwykle ZT i oddziały róznych rodzajów wojsk, a nie kiedy SZ, przeznaczonych do wykonania wspólnymi siłami określonego zadania przeważnie operacyjnego. Struktura GO dorażna twożona tylko do wykonania określonego zdania."
A co Ty za bajki opowiadaszPANCERNY pisze:Te drugie zdanie częściowo ma się nijak do SGO i GO wz 1939, gdyż wykonywały różne zadania i nie były rozwiązywane po zrealizowaniu ich.
SGO? a skąd ono się nagle wzięło? Z powietrza?PANCERNY pisze:Czyli widzisz szanowny X pogódź się, że SGO i GO były improwizowanymi korpusami o jakże mizernej infrastrukturze potrzebnej do sprawnego dowodzenia.
Mogę pogodzić się z jednym - GO były improwizowanymi związkami taktycznymi.
Brygady, Dywizje, Korpusy były stałymi związkami taktycznymi.
To teraz jeszcze wykonaj podobną pracę z SGO.
Alez ja nie mylę - bo to nie ten szczebel.Darth Stalin pisze:Nie myl, Ksenofoncie, KG/TF z naszymi GO, bo to nie ten szczebel.
Tylko chce Ci pokazać, że argument, iż tworzenie GO ujawnialo konieczność stworzenia korpusów jest dęty, gdyż tworzenie KG/TF nie ujawnia konieczności tworzenia ogniwa pomiędzy batalionem a pułkiem, czy gdzie indziej.
Bzdury: niby KG/TF to odpowiednik brygady?Darth Stalin pisze:GO to odpowiednik korpusu w ramach armii (związku operacyjnego)
Zarówno KG/TF jak i GO tworzono dla konkretnego zadania...
Dywizja składała się z batalionów, ale czasem trzeba było stworzyć związek dla wykonania konkretnego zadania w ramach dywizji...
Polska armia składała się z dywizji, ale czasem trzeba było stworzyć związek taktyczny dla wykonania konkretnego zadania w ramach armii...
TF to nie brygada, GO to nie korpus
GO wykonywała konkretne zadanie - gdy już je wykonała np. GO "Czersk" - była rozwiązana
GO "Śląsk" wykonała swoje zadanie obrony Ślaska, została rozwiązana, a jej wojska rozpoczęły wykonywanie zadania odwrotowego - jako GO "Jagmin" - bo w danych okolicznościach nie było innych sił, więc skład był podobny.
Nie ma sprawy - chętnie ją przyjmęPANCERNY pisze:Xeno żądam bezwarunkowej twojej kapitulacji w sprawie K/GO.![]()
GO: wydzielone siły i środki, zwykle związki taktyczne i oddziały różnych rodzajów wojsk.
Korpus: kilka dywizji i brygad i innych oddziałów przeznaczonych do zabezpieczenia działań całości jego sił.
GO: przeznaczonych do wykonania wspólnymi siłami określonego zadania przeważnie operacyjnego
Korpus: Wchodzi zwykle w skład ZO niekiedy może działać samodzielnie. Może wykonywać działania taktyczne jak i operacyjne. (Aktualne dzisiaj, w 1939 roku - nie wykonywał raczej zadań operacyjnych.)
GO: Struktura doraźna tworzona tylko do wykonania określonego zdania.
Korpus: struktura stała.
Widzisz różnice?
A teraz jeszcze mi napisz, kto odpowiada za logistykę związków taktycznych korpusu, a kto odpowiada za logistykę związków taktycznych GO, to różnica bedzie jeszcze barziej wyraźna
(Podpowiedziałem Ci - mam nadzieję, że wyraźnie
No i jeszcze przytocz definicje SGO.
Pozdrawiam
Ksenofont