Enigma a PMW do 1939 roku
Enigma a PMW do 1939 roku
Nie wiem czy ten temat był poruszany na FOW. Powszechnie wiadomo o polskich sukcesach w rozszyfrowaniu depesz kodowanych przez Niemców przy pomocy Enigmy. Tymczasem znalazłem taką informację:
"Właściwie niemal nic nie wiemy o dorobku radionasłuchu naszej MW. (...) pierwsze jego sekcje pracowały do 1926 roku na kilku okrętach wojennych, następnie na Rozewiu (od 1926 do 1932 roku), a potem centrum nasłuchu radiowego przeniesieono do Starogardu (stopniowo w latach 1930-1932)."
"Przegląd Historyczno-Wojskowy" nr spec. 5/2006
Czy ktoś wie cos więcej na ten temat. Janku (JB) może coś znalazłeś w CAW ?
"Właściwie niemal nic nie wiemy o dorobku radionasłuchu naszej MW. (...) pierwsze jego sekcje pracowały do 1926 roku na kilku okrętach wojennych, następnie na Rozewiu (od 1926 do 1932 roku), a potem centrum nasłuchu radiowego przeniesieono do Starogardu (stopniowo w latach 1930-1932)."
Re: Enigma a PMW do 1939 roku
W dokumentach można czasami spotkać nazwę: stacje podsłuchowe, w kartach pracy radiostacji poszczególnych okrętów zapisywane były wszystkie usłyszane sygnały wywoławcze, ale określenia radionasłuch nie spotkałem (to powinno być w dokumentach II. Oddziału, a tych nie przeglądałem). Wertując dokumenty odniosłem wrażenie, że problem używania radiostacji był szczególnie ważny w Flotylli Pińskiej, a nie w Flocie. Jak coś odgrzebię z moich notatek to uzupełnię.Jarek C. pisze:Nie wiem czy ten temat był poruszany na FOW. Powszechnie wiadomo o polskich sukcesach w rozszyfrowaniu depesz kodowanych przez Niemców przy pomocy Enigmy. Tymczasem znalazłem taką informację:
JB
Prawdopodobnie chodzi o numer specjalny 5/2005 bo w 2006 roku jeszcze żaden numer się nie ukazał: http://www.wojsko-polskie.pl/wortal/doc ... ,3574.html
Tak jak napisałem numer specjalny 5/2005.Zelint pisze:Prawdopodobnie chodzi o numer specjalny 5/2005 bo w 2006 roku jeszcze żaden numer się nie ukazał: http://www.wojsko-polskie.pl/wortal/doc ... ,3574.html
W 2006 roku ukazał się juz numer 1/2006
Re: Enigma a PMW do 1939 roku
Jarku napisałeś w swoim poście 5/2006, a nie 5/2005Jarek C. pisze:Tak jak napisałem numer specjalny 5/2005.
Jarek C. pisze:"Przegląd Historyczno-Wojskowy" nr spec. 5/2006