Nie jest to pogłębiarka lecz tzw. prądówka czyli statek do wydobywania wraków. Oznaka na kominie pochodzi z lat 1945-1948 i oznacza przynalezność do Państwowego Zarządu Wodnego. Zdjecie zapewnie wykonano podczas wydobywanie jakiegos wraku.
Trudno powiedzieć nie potrafie określic liczby ale wiem ze Warszawa miała ich dokładnie 6, Tczew 4, Toruń 3, Płock 4 Puławy 2 po 1955 były likwidowane lub przebudowywane. Nie mam danych z Krakowa, Giżycka i Odry
Tym razem zdjęcie zostało zrobione w Bydgoszczy (lata 30?) . Widać że pierwsza jednostka ma na rufie port "Gdańsk - Danzig "na kominie armator F.O ( ta mniejsza obok to samo na kominie ), ta w środku na rufie port Bydgoszcz.
Slaw
Sławku bardzo ciekawe zdjęcie byłbym wdzięczny za lepszy skan na mój mail. Oznaka F. O. to - Przedsiębiorstwo żeglugi, spławu i spedycji drewna Filip Oppermann z Bydgoszczy. Holownik po prawej z napisem na rufie Gdańsk- Danzig to JUPITER rejestrowany w Gdańsku BSR 811 a od 1931 roku port mac. Bydgoszcz Nr rej 1854 można uściślić że zdjecie wykonano pomiędzy 1928 a 1931 r. obok stoi holownik "MARS" z tyłu z napisem na rufie Bydgoszcz to SKAŁKA