JB pisze:Mam nadzieję, że Jarek Ciślak zdecyduje się na napisanie książki o powojennej marynarce, bo wiedzę na ten temat ma ogromną.
Byłoby super - zresztą pod względem informacji nt. jej składu i tak najwięcej jak dotąd znajduje się chyba w jego "PMW 1995"...
Może trochę wyżej przesadziłem, ale na swoją obronę przypominam, że z powojennej historii morskiej istnieją tematy, które nie są wcale nawet "liźnięte" - jak choćby poruszana (mizernie) przeze mnie w jednym temacie sprawa morskich jednostek MO (wiem - nie jest to sama PMW, ale zbliżona tematyka).
Swoją drogą, brakuje w Polsce jednotomowego kompendium-encyklopedii okrętów pod biało-czerwoną banderą, niezależnie od okresu. Czegoś na wzór Gronera, Almanacco storico, czy Hellenic Navy...
pothkan pisze:...Swoją drogą, brakuje w Polsce jednotomowego kompendium-encyklopedii okrętów pod biało-czerwoną banderą, niezależnie od okresu. Czegoś na wzór Gronera, Almanacco storico, czy Hellenic Navy...
pothkan pisze:...Swoją drogą, brakuje w Polsce jednotomowego kompendium-encyklopedii okrętów pod biało-czerwoną banderą, niezależnie od okresu. Czegoś na wzór Gronera, Almanacco storico, czy Hellenic Navy...
Brakuje, brakuje.
JB
...już nie długo...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Jarek C. pisze:
Piszę, piszę ale obawiam się że w tym tempie to nie dożyję końca
jednostek ubywa a na zakupy się raczej nie zanosi więc nie będzie chyba tak źle może za pare lat pod hasłem MW będzie figurował jej dowódca, adiutant plus ponton?
Nie „oby” tylko kiedy. Najdalej do czwartku zostaną posłane wszystkie dodatkowe dokumenty których zażądało MON, a nasza sprawa jest już na poziomie uzgodnień międzyresortowych.
A co się tyczy nowych książek to wiem także, że jest przygotowywana książka o naszych OP w czasie wojny i podobno ma być lepiej napisana niż te p. Borowiaka.
MG
deglock pisze:A co się tyczy nowych książek to wiem także, że jest przygotowywana książka o naszych OP w czasie wojny i podobno ma być lepiej napisana niż te p. Borowiaka.
MG
A można spytać o autora?!
JB masz racje ze wszystko zalezy od wydawcow .Mysle ze nalezy ich w pierwszej kolejnosci wyslac na lekcje o Patryiotyzmie Romana Giertycha.Lepiej drukowac i propagowac uzbrojenie hitlerowcow niz wlasna Historie.
W takim wypadku to już będzie 3 książka wydawana w krótkim czasie traktująca o tym samym. Ehhh...
Licze po cichu, że autor przynajmniej przeczyta raporty bojowe polskich oop a nie będzie przepisywał bez myśli i przemyślunku to co do tej pory się ukazało...
crolick pisze:Licze po cichu, że autor przynajmniej przeczyta raporty bojowe polskich oop a nie będzie przepisywał bez myśli i przemyślunku to co do tej pory się ukazało...
Po cichu, to sobie możesz liczyć (i jak wiem liczysz).
crolick pisze:Bez sensu
Napisz druzgoczącą recenzję, opublikuj w naukowym czasopiśmie, to może następne publikacje w/w będa lepsze!
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?