Największe moje zainteresowanie budzi sprawa nazwy okrętu malowanej na burcie śródokręcia. Wielkie białe litery z czarnym cieniem pisane w alfabecie Hiragana. Ponoć jeszcze w 1942 roku niektóre okręty miały takie malowanie. Ale czy był tak "ozdobiony" Akizuki nie wiem - nie mogę się nigdzie doszukać żadnych materiałów źródłowych. Czy ktoś czymś dysponuje w tym temacie?
Podpis jest trochę mylny: Akizuki (1945) oznacza wygląd okrętów tego typu, przezbrojonych pod koniec wojny. "Pierworodny" Akizuki oczywiście, leżał już wtedy na dnie.
Anywhere else in the world, history is either considered to be a fine art or an exact science.
But in the USSR, history is a part of mythology.
— Hannes Walter 1988
Mam pytanie odnośnie planowanych siedmiu jednostek zmodyfikowanego typu Akizuki: Kitakaze, Hayakaze, Natsukaze, Fuyukaze, Hatsunatsu, Hatsuaki i Hayaharu (stoczniowe nr. 5077-5083).
Na wskazanym poniżej linku, miały mieć jedną 6-rurową wt 610mm.
Nawet krążowniki lekkie typu Kuma, które po modernizacji nosiły miano krążowników torpedowych miały tylko 4-rurowe wt (w sumie 10xIV czyli 40wt).
Czy ktoś znalazł rysunki tego zmodyfikowanego podtypu Akizuki.
Tera_Misieuda pisze:Największe moje zainteresowanie budzi sprawa nazwy okrętu malowanej na burcie śródokręcia. Wielkie białe litery z czarnym cieniem pisane w alfabecie Hiragana. Ponoć jeszcze w 1942 roku niektóre okręty miały takie malowanie. Ale czy był tak "ozdobiony" Akizuki nie wiem - nie mogę się nigdzie doszukać żadnych materiałów źródłowych. Czy ktoś czymś dysponuje w tym temacie?
Pozdrawiam
Tera Misieuda
Katakaną. Hiraganą podpisywano się czasami na rufie, poza tym z zasady pisaowni katakana służy do pisania nazw własnych (między innymi) i wyrazów obcojęzycznych.