Zabytki Muzealne
-
Chłopiec z Placu Broni
Zabytki Muzealne
Witam.
Moja uwaga dotyczy tematyki muzealniczej.
Oczy wszystkich skierowane są na zabytki z okresu II wojny światowej.
Czy to podwodne wraki, czy to zakopane w mule rzecznym pojazdy bojowe, resztki samolotów, ewentualnie wyposażenie bojowe.
A przecież już w tej chwili pierwsze powojenne generacje sprzętu bojowego to zabytki muzealne. Okręty, samoloty, czołgi, samochody itd. Skądinąd wiadomo, że w niektórych krajach nadal są używane w armii.
Krótko mówiąc (nikt nie lubi czytać długich postów...), chodzi mi o to że mamy parę okrętów z generacji lat 50- tych które warto było by ocalić jako obiekty muzealne.
Myślę przede wszystkim o ustawieniu na nabrzeżu dla zwiedzających któregoś z okrętów podwodnych otrzymanych od Związku Radzieckiego (typ 613 –jak mi się wydaje).
A były też przecież kutry torpedowe, ścigacze, trałowce...
Moja uwaga dotyczy tematyki muzealniczej.
Oczy wszystkich skierowane są na zabytki z okresu II wojny światowej.
Czy to podwodne wraki, czy to zakopane w mule rzecznym pojazdy bojowe, resztki samolotów, ewentualnie wyposażenie bojowe.
A przecież już w tej chwili pierwsze powojenne generacje sprzętu bojowego to zabytki muzealne. Okręty, samoloty, czołgi, samochody itd. Skądinąd wiadomo, że w niektórych krajach nadal są używane w armii.
Krótko mówiąc (nikt nie lubi czytać długich postów...), chodzi mi o to że mamy parę okrętów z generacji lat 50- tych które warto było by ocalić jako obiekty muzealne.
Myślę przede wszystkim o ustawieniu na nabrzeżu dla zwiedzających któregoś z okrętów podwodnych otrzymanych od Związku Radzieckiego (typ 613 –jak mi się wydaje).
A były też przecież kutry torpedowe, ścigacze, trałowce...
"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"
-
Marek T
Kłopot polega na mentalności ludzi, dla których zabytkiem jest zazwyczaj to, co
a. ładne,
b. bardzo stare.
Swego rodzaju cezurą jest wiek człowieka. Zauważyłem, że rzeczy pochodzące z okresu "świetności" danego człowieka nie są dla niego zabytkami.
Dla obecnego 70-latka rzeczy z lat 1960tych i 1970tych nie są zabytkami, szczególnie jeżeli się z nimi spotykał na co dzień.
a. ładne,
b. bardzo stare.
Swego rodzaju cezurą jest wiek człowieka. Zauważyłem, że rzeczy pochodzące z okresu "świetności" danego człowieka nie są dla niego zabytkami.
Dla obecnego 70-latka rzeczy z lat 1960tych i 1970tych nie są zabytkami, szczególnie jeżeli się z nimi spotykał na co dzień.
-
Gość
-
Gość
-
Chłopiec z Placu Broni
-
Marek T
-
Gość
to to ma sens???a właściwie dlaczego egipcjanom utrzymywać piramidyMarek T pisze:Idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy się zastanawiać nad sensem utrzymywania piramid - państwo/a starożytnych Egipcjan upadło, nieprawdaż?Anonymous pisze:mam zatem pytanie czy muzeum poświęcone armi polskiej po 39 roku
było by symonimem jej potęgi czy upadku ?
domek
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma
co nie zmienia faktu że to jest przykre że stosunek ilościowy sprzętu wykonanego w polsce jest tak niski do pozostałego
domek
-
shigure